KulinariaCiasta i deseryZnane i mniej znane formy do wypieków

Znane i mniej znane formy do wypieków

-

Kuchnia, a zatem i przyrządzanie rozmaitych słodkości i deserów, stało się w ostatnim czasie niemal naszą narodową pasją. Lubimy pitrasić i chętnie dzielimy się swoimi doświadczeniami z innymi. Trudno się więc dziwić, że dla wielu osób pieczenie ciast oznacza nie tyle rodzinny obowiązek, co prawdziwą frajdę i przyjemność.

Rodzaj ciasta a kształt foremki

Niezbędnym warunkiem udanego ciasta jest zastosowanie odpowiedniego rodzaju form do pieczenia. Znaczenie ma nie tylko wielkość, która musi być adekwatna do objętości ciasta, ale i kształt. I chociaż w większości wypadków kształt foremki jest zwyczajowo przypisany do określonego rodzaju ciasta, jednak czasami zastosowanie takiej, a nie innej formy ma znaczenie dla końcowego efektu z uwagi na specyficzną strukturę danego wypieku.

Tak właśnie wygląda sprawa, jeśli chodzi na przykład o keks, wymaga on użycia podłużnej foremki, o wymiarach mniej więcej 10-12 cm na 25-30 cm, dość głębokiej, 7-8 cm. Upieczony w innej foremce keks nie będzie już tak smakował. Formy do pieczenia przypisane określonym rodzajom wypieków dotyczą także tortów, babek, tart, sufletów i innych pyszności.

Tradycyjne formy do wypieków

Obok wspomnianej już keksówki, najbardziej popularne formy do pieczenia ciast to blachy prostokątne różnej wielkości, formy na baby drożdżowe, okrągłe tortownice i płaskie okrągłe blachy na tarty. Jeśli chodzi o rodzaj materiału, to właśnie formy z blachy ocynkowanej mają najdłuższą kuchenną tradycję i są w dalszym ciągu najpowszechniej używane. Te formy do wypieków są bardzo tanie, ale też niestety bardzo szybko rdzewieją, trzeba je zatem wymieniać na nowe.

Lepiej od zwykłych blach sprawują się w roli form do pieczenia te wykonane z grubego metalu pokrytego powłoką teflonową. Teflon nie tylko stanowi warstwę ochronną zapobiegającą przywieraniu ciasta, ale też powoduje lepsze przewodzenie ciepła, co oznacza, że ciasto szybciej się piecze.

Foremki silikonowe, ceramiczne i szklane

Ostatnim krzykiem mody kuchennej są foremki wykonane z silikonu, zarówno duże, przeznaczone do pieczenia babek, placków drożdżowych, serników, jabłeczników i innych ciast, jak i małe – do babeczek, magdalenek, muffinków. Można w nich także przyrządzać zimne desery. Są bardzo wygodne w użyciu, ponieważ nie wymagają użycia papieru czy smarowania formy, a i tak ciasta i zimne potrawy bez problemu dadzą się z nich wyjmować.

Ceramiczne i szklane formy do pieczenia stosuje się zazwyczaj wtedy, kiedy podajemy deser czy inną potrawę bezpośrednio na stół, nie wyjmując jej z formy. Dotyczy to na przykład zapiekanek przyrządzanych w szklanych naczyniach żaroodpornych, czy sufletów podawanych w małych ceramicznych foremkach.

Eksperymenty w kuchni

Niekiedy można wykorzystać foremki jednorazowe, aluminiowe lub papierowe, które są szczególnie przydatne w sytuacji podróży czy pikniku. Jest to zasadne także wtedy, kiedy nie piecze się zbyt często, pozwala bowiem uniknąć niepotrzebnych wydatków na normalne formy do wypieków. Takie jednorazówki umożliwiają też zrobienie ciasta o absolutnie zaskakującym, niebanalnym kształcie – serca, piłki, książki, choinki.

Absolutną nowością jest też na naszym rynku elastyczna forma do wypieków zmieniająca kształt dzięki magnesom, które przyczepiają ją do blachy.

Tekst napisany dzięki Bake Shopowi, w którym można znaleźć świetne akcesoria kuchenne i formy do pieczenia ciast.

Najnowsze artykuły

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci. Trzeba jednak mieć na względzie to, że wybór środków i...

Musisz przeczytać

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale także umiejętne łączenie składników aktywnych. To właśnie one odpowiadają za...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych każdy może odkryć, że Inka to coś więcej niż kawa...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie