Przed nami kolejny tłusty czwartek, święto, które wszyscy bardzo lubimy. Możemy wtedy bezkarnie zajadać się pączkami. Co więcej, nie tylko możemy, a wręcz powinniśmy, bo – jak głosi stary przesąd – inaczej nie zapewnimy sobie szczęścia i dobrobytu przez cały rok. Robimy to więc chętnie i w tłusty zjadamy ponad 100 milinów pączków.
Pierwsze pączki
Słodkie pączki podczas tłustego czwartku pojawiły się w Polsce dopiero około XVII wieku. Wcześniej w czasie ostatnich dni karnawału organizowano uczty i kuligi oraz zajadano się… różnymi mięsami, słoniną, boczkiem, kapustą i wszystko suto zakrapiano trunkami. Jedną z ówczesnych potraw było smażone w tłuszczu ciasto chlebowe faszerowane słoniną, smalcem i skwarkami, które – pod wpływem kuchni arabskiej – zaczęto także nadziewać na słodko: makiem, jabłkami, migdałami, a nawet aromatyzowano wódkami. Tak powstały pierwsze pączki, jednak nieco inne od tych, jakie obecnie znamy. Były bowiem tak twarde, że – jak opisywał XVIII-wieczny pamiętnikarz, Jędrzej Kitowicz – można było nimi komuś oko podbić. Szczęśliwie wkrótce zaczęto eksperymentować z ciastem i dzięki dodaniu drożdży pączki stały się puszyste i delikatne w smaku. Wtedy też jako nadzienie zaczęto używać konfitur, najczęściej z róży, rzadziej z wiśni.
Słodka tradycja
Dziś pączki są dostępne w bardzo różnych smakach. Już nie tylko z konfiturą z róży, czy wiśni, ale także np. ze śliwek, morel, czy z czekoladą, adwokatem albo toffi. W tłusty czwartek większość z nas jest jednak tradycjonalistami i tego dnia najczęściej wybieramy nadzienie różane. Trudno się temu dziwić, bo konfitury z owoców róży zachwycają smakiem i aromatem, a w połączeniu z pączkowym ciastem drożdżowym stanowią duet przez wielu uważany za wręcz idealny!
Samodzielne usmażenie pączków, podobnie jak i przygotowanie tradycyjnej konfitury z owoców róży jest dość czasochłonne. Szczęśliwie jednak sekret dobrych pączków jest już znany, a na rynku dostępne są gotowe przetwory, i to nie tylko z owoców, ale i z płatków róży. Na wyróżnienie wśród ich polskich producentów zasługuje firma Polska Róża, która swoją pasję do tego owocu wyraża nie tylko w wysokiej jakości swoich produktów, ale nawet w swojej nazwie.
Prosty przepis na pyszne pączki
Usmażenie pączków nie jest trudne. Należy tylko szczególnie pamiętać o kilku kwestiach: świeżych drożdżach, dobrym wyrobieniu ciasta i odpowiedniej temperaturze oleju do smażenia. Zachęcamy do spróbowania – oto prosty przepis na pyszne i puszyste pączki.
SKŁADNIKI:
– 1,3 kg mąki (najlepiej tortowej) + ok. 1 szklanka do podsypania ciasta podczas wyrabiania
– 100 g świeżych drożdży
– 0,5 kostki margaryny
– 5 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– 0,5 l mleka
– konfitura różana do nadzienia
– cukier puder do posypania pączków
– olej do smażenia.
- Drożdże wkruszamy do miski i dodajemy 2 łyżki cukru, 0,5 litra lekko ciepłego mleka oraz 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, aby drożdże rozpuściły się i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 – 15 minut.
- Wyrośnięty rozczyn drożdżowy wlewamy do mąki wraz z ubitymi z cukrem jajkami. Wyrabiamy ciasto. Po chwili dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Kontynuujemy wyrabianie. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Jeśli będzie kleiło się do rąk, należy dosypać więcej mąki.
- Wyrobione ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce na 20 – 25 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto wykładamy na stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wycinamy kółka i na ich środek kładziemy konfiturę z owoców róży. Formujemy pączki i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut do wyrośnięcia.
- Do niskiego i szerokiego garnka wlewamy olej, który podgrzewamy na małym ogniu ok. 5 minut (170 -180°C). Pączki smażymy wolno z obu stron na ciemnozłoty kolor aż będą w środku suche, co możemy sprawdzić wykałaczką. Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby usnąć nadmiar tłuszczu.
- Pączki posypujemy cukrem pudrem i gotowe.