Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Tanie gotowanie. Lubisz wątróbkę? Sprawdź przepisy na wątróbkę zapiekaną w cieście oraz szaszłyki z wątróbki
Wątróbka to dobry pomysł na szybki i tani obiad. Nie wiesz jak ją przyrządzić? Specjalnie dla ciebie publikujemy dwa przepisy: wątróbka zapiekana w cieście oraz szaszłyki z wątróbki.
Wątróbka zapiekana w cieście
Składniki
30 dag wątróbki z kurczaka
1/4 szklanki mąki
15 dag boczku...
Jak zrobić surówkę idealną?
Przemyślany obiad domaga się warzyw do drugiego dania – możesz sięgnąć po surówkę lub gotowane warzywa. Jednak jak zrobić surówkę idealną? Prezentujemy zbiór porad, dzięki którym z każdego warzywa zrobisz surówkę, która zachwyci domowników!
Chcesz, wiedzieć, jak zrobić surówkę, która...
Sos – nieodłączny składnik wielu potraw. Jak przyrządzić sos? Jaka powinna być jego gęstość i konsystencja?
Sosy tuczą, słyszysz wszem i wobec. Tak, to prawda. Jednakże co by znaczyły niektóre potrawy bez dobrego sosu? I choć sosy nie stanowią samodzielnych potraw, dla wielu stanowią rytuał kuchni.
Wszelkie sosy, biorąc pod uwagę temperaturę podania, podzielić można na...
Tanie gotowanie – dania z morszczuka
Czy jest możliwe ugotowanie obiadu taniego, pożywnego i na dodatek smacznego? Oczywiście, że tak. Nie musisz kupować najdroższych mięs czy ryb, żeby twoje posiłki były smaczne.
Zaczynamy więc akcję - przepisy na tanie gotowanie. Dzisiaj dania z morszczuka.
Filet z morszczuka...
Róże z masy cukrowej – krok po kroku
Dziś chciałabym zaprosić Cię do mojego świata słodkości. A dokładniej zaproponować wspólną zabawę z masą cukrową. Ten plastyczny lukier zwany również „fondant” daje ogromne możliwości dekoratorskie. Można z niego stworzyć bajeczne figurki, fantazyjne wzory czy przepiękne kwiaty. I właśnie...
Pomysły na śniadania i kolację
Pomysł na śniadanie i kolację w trochę innym, niekanapkowym stylu.
Placki z Jabłkami
Produkty 5 jabłek
1 jajko
3 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 cytryna
olej
sól
cukier puder do posypania Przygotowanie Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki...
Zrazy chlubą kuchni staropolskiej
Pierwsze informacje o zrazach pochodzą z XV wieku. Podobno zrazy były ulubioną potrawą króla Władysława Jagiełły. Choć minęło sporo czasu od panowania króla Jagiełły wspaniałość zrazów trwa nadal. Zrazy przygotowuje się z dobrze skruszałego mięsa wołowego. Najbardziej wykwintne zrazy...
Czas na rybkę
Cokolwiek nie zrobimy z ryby jest na pewno smaczne. Dzisiaj polecam babcine przepisy na gotowaną i duszoną rybę.
Gotowana ryba z sosem polskim
Produkty
1 kg dorsza (najlepiej filet),
2 cebule,
3 szklanki wody,
kawałek selera,
sól, pieprz,
3 ziarnka ziela angielskiego,
mały listek laurowy,
3 łyżki masła,
2 jajka...
Sushi – przekąska idealna
Jeśli przyszłoby nam zliczyć, ile razy gościliśmy na różnego rodzaju błyskawicznych imprezach okolicznościowych pod kryptonimem "domówka", to zapewne brakłoby nam licznika, a kalkulatory odmówiłby nam posłuszeństwa. Nie ma się czemu dziwić - bez względu na wiek czas spędzony w...
Ciasto – upiec czy kupić gotowe?
Gospodynie domowe bardzo często mają dylemat czy do kawy niedzielnej upiec ciasto, czy raczej kupić gotowe z cukierni? Każda gospodyni musi decyzję o pieczeniu podjąć sama. Oczywiście musi wziąć pod uwagę swoje możliwości i czas jakim dysponuje.
Jeżeli dopiero zaczynasz...