KulinariaMazurek kajmakowy – przepis na tradycję

Mazurek kajmakowy – przepis na tradycję

-

Nie da się zaprzeczyć – świąteczną atmosferę tworzą nie tylko ludzie, z którymi spędzamy ten szczególny czas, ale też tradycyjne, świąteczne potrawy, które pojawiają się na naszych stołach od wielu pokoleń. Nieodzownym elementem zbliżających się świąt wielkanocnych są ciasta, w których prym wiedzie właśnie mazurek kajmakowy. Wyjątkowość tego przysmaku polega na tym, że jego wykończenie, zależy tylko i wyłącznie od naszej fantazji.

Historia mazurka

Tradycja pieczenia mazurka przywędrowała do nas ze wschodu, wraz z Turkami, których kuchnia wyróżniała się słodkimi potrawami. Nazwa ciasta natomiast pochodzi od słowa Mazur, którym to dawniej określało się mieszkańców Mazowsza – regionu, na którym mazurek zadomowił się, a następnie rozpowszechnił się na innych terenach. Ciekawe, że od samego początku mazurka przygotowywano w wielu różnych odmianach. Prawdziwa gospodyni posiadała nawet kilkadziesiąt przepisów tego ciasta! Mazurek kajmakowy był przygotowywany przez nasze prababki prawdopodobnie od samego początku, bowiem kajmak jest produktem charakterystycznym dla kuchni bałkańskiej, tureckiej i Bliskiego Wschodu.

Masa kajmakowa

Aby nasz mazurek spełniał warunki, jakie przypisała mu tradycja, musi posiadać kruche, cienkie ciasto, posmarowane masą kajmakową i obłożone bakaliami. Masę kajmakową możemy uzyskać dzięki połączeniu mleka, cukru, a także niewielkich ilości masła, żółtek czy śmietanki. Jednak przygotowanie samodzielnie takiej masy wymaga poświęcenia dużej ilości czasu. Dlatego współczesne panie domu przyrządzają zazwyczaj mazurek kajmakowy za pomocą gotowej puszki z karmelem lub skondensowanego mleka, które wystarczy gotować przez około 2-3 godziny. Jeżeli boimy się, że przez masę ciasto będzie zbyt słodkie, możemy przełożyć je kwaskowatym dżemem.

Mazurek kajmakowy – przykładowy przepis

Składniki

Kruche ciasto:

  • 300g mąki
  • 150g masła
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko

Masa:

  • puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej
  • 4-5 łyżek kwaskowatego dżemu
  • bakalie i suszone owoce do dekoracji

Przygotowanie

  • Z wymienionych składników zagnieć jednolite ciasto. Następnie owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 60 min.
  • Po godzinie rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia. Rozłóż je na blaszce i uformuj grube brzegi. Piecz przez 25min, w temperaturze 180C.
  • Po ostygnięciu rozłóż na cieście dżem, a w następnej kolejności masę krówkową.
  • Udekoruj według własnego uznania np. płatkami migdałów, suszonymi morelami czy orzechami.

Najnowsze artykuły

Akcja regeneracja! Jak zadbać o włosy po lecie

Włosy po wakacjach są często przesuszone, matowe, łamliwe i bardziej podatne na puszenie się. Dlatego jesień to idealny moment,...

W harmonii z naturą – codzienny moment relaksu z Pharma Care

Pod koniec lata powietrze wypełnia aromat kwiatów i ziół, a wieczory niosą ze sobą przyjemny, chłodny powiew wiatru. Natura zwalnia tempo, a my coraz bardziej...

„Tenis to sport przegranych”. Rodzice Huberta Hurkacza o wychowywaniu młodego sportowca

Rodzice mogą być dla młodych sportowców ogromnym wsparciem – wszystko zależy od tego, czy potrafią stworzyć atmosferę zaufania i...

Regeneracja skóry po lecie — czas na nawilżające i odżywcze maseczki!

Lato to czas plażowania, kąpieli w morzu, czy magicznych choć nieprzespanych festiwalowych nocy! Jednak dla naszej skóry wakacje oznaczają...

Musisz przeczytać

Akcja regeneracja! Jak zadbać o włosy po lecie

Włosy po wakacjach są często przesuszone, matowe, łamliwe i...

W harmonii z naturą – codzienny moment relaksu z Pharma Care

Pod koniec lata powietrze wypełnia aromat kwiatów i ziół, a wieczory niosą...

Skróć czas stylizacji włosów z nową szczotką Olivia Garden

Suszenie włosów szybsze o 25%? Z nową szczotką Olivia Garden to możliwe! Model Expert Blowout Speed zmienia podejście do...

Czas na CURL FLOW – pielęgnacja włosów kręconych, która działa!

Loki, fale, sprężynki – kręcone włosy pełne są naturalnego uroku. Choć czasem bywają niesforne, potrafią odwdzięczyć się spektakularnym efektem...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie