KulinariaMazurek kajmakowy – przepis na tradycję

Mazurek kajmakowy – przepis na tradycję

-

Nie da się zaprzeczyć – świąteczną atmosferę tworzą nie tylko ludzie, z którymi spędzamy ten szczególny czas, ale też tradycyjne, świąteczne potrawy, które pojawiają się na naszych stołach od wielu pokoleń. Nieodzownym elementem zbliżających się świąt wielkanocnych są ciasta, w których prym wiedzie właśnie mazurek kajmakowy. Wyjątkowość tego przysmaku polega na tym, że jego wykończenie, zależy tylko i wyłącznie od naszej fantazji.

Historia mazurka

Tradycja pieczenia mazurka przywędrowała do nas ze wschodu, wraz z Turkami, których kuchnia wyróżniała się słodkimi potrawami. Nazwa ciasta natomiast pochodzi od słowa Mazur, którym to dawniej określało się mieszkańców Mazowsza – regionu, na którym mazurek zadomowił się, a następnie rozpowszechnił się na innych terenach. Ciekawe, że od samego początku mazurka przygotowywano w wielu różnych odmianach. Prawdziwa gospodyni posiadała nawet kilkadziesiąt przepisów tego ciasta! Mazurek kajmakowy był przygotowywany przez nasze prababki prawdopodobnie od samego początku, bowiem kajmak jest produktem charakterystycznym dla kuchni bałkańskiej, tureckiej i Bliskiego Wschodu.

Masa kajmakowa

Aby nasz mazurek spełniał warunki, jakie przypisała mu tradycja, musi posiadać kruche, cienkie ciasto, posmarowane masą kajmakową i obłożone bakaliami. Masę kajmakową możemy uzyskać dzięki połączeniu mleka, cukru, a także niewielkich ilości masła, żółtek czy śmietanki. Jednak przygotowanie samodzielnie takiej masy wymaga poświęcenia dużej ilości czasu. Dlatego współczesne panie domu przyrządzają zazwyczaj mazurek kajmakowy za pomocą gotowej puszki z karmelem lub skondensowanego mleka, które wystarczy gotować przez około 2-3 godziny. Jeżeli boimy się, że przez masę ciasto będzie zbyt słodkie, możemy przełożyć je kwaskowatym dżemem.

Mazurek kajmakowy – przykładowy przepis

Składniki

Kruche ciasto:

  • 300g mąki
  • 150g masła
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko

Masa:

  • puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej
  • 4-5 łyżek kwaskowatego dżemu
  • bakalie i suszone owoce do dekoracji

Przygotowanie

  • Z wymienionych składników zagnieć jednolite ciasto. Następnie owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 60 min.
  • Po godzinie rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia. Rozłóż je na blaszce i uformuj grube brzegi. Piecz przez 25min, w temperaturze 180C.
  • Po ostygnięciu rozłóż na cieście dżem, a w następnej kolejności masę krówkową.
  • Udekoruj według własnego uznania np. płatkami migdałów, suszonymi morelami czy orzechami.

Najnowsze artykuły

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na zewnątrz panuje chłód, kolorowe liście wirują na wietrze, a wieczory...

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość i przewidywalne efekty w codziennym stosowaniu. W zbieranych przez nas...

Hygge po polsku. Jesienne wieczory z ponczo po kąpieli od Endless Hugs

Jesień sprzyja domowym rytuałom, które budują bliskość i koją po intensywnym dniu. W tym czasie wieczorna kąpiel może stać...

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Musisz przeczytać

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na...

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie