Strona głównaKulinariaMazurek kajmakowy – przepis na tradycję

Mazurek kajmakowy – przepis na tradycję

Nie da się zaprzeczyć – świąteczną atmosferę tworzą nie tylko ludzie, z którymi spędzamy ten szczególny czas, ale też tradycyjne, świąteczne potrawy, które pojawiają się na naszych stołach od wielu pokoleń. Nieodzownym elementem zbliżających się świąt wielkanocnych są ciasta, w których prym wiedzie właśnie mazurek kajmakowy. Wyjątkowość tego przysmaku polega na tym, że jego wykończenie, zależy tylko i wyłącznie od naszej fantazji.

Historia mazurka

Tradycja pieczenia mazurka przywędrowała do nas ze wschodu, wraz z Turkami, których kuchnia wyróżniała się słodkimi potrawami. Nazwa ciasta natomiast pochodzi od słowa Mazur, którym to dawniej określało się mieszkańców Mazowsza – regionu, na którym mazurek zadomowił się, a następnie rozpowszechnił się na innych terenach. Ciekawe, że od samego początku mazurka przygotowywano w wielu różnych odmianach. Prawdziwa gospodyni posiadała nawet kilkadziesiąt przepisów tego ciasta! Mazurek kajmakowy był przygotowywany przez nasze prababki prawdopodobnie od samego początku, bowiem kajmak jest produktem charakterystycznym dla kuchni bałkańskiej, tureckiej i Bliskiego Wschodu.

Masa kajmakowa

Aby nasz mazurek spełniał warunki, jakie przypisała mu tradycja, musi posiadać kruche, cienkie ciasto, posmarowane masą kajmakową i obłożone bakaliami. Masę kajmakową możemy uzyskać dzięki połączeniu mleka, cukru, a także niewielkich ilości masła, żółtek czy śmietanki. Jednak przygotowanie samodzielnie takiej masy wymaga poświęcenia dużej ilości czasu. Dlatego współczesne panie domu przyrządzają zazwyczaj mazurek kajmakowy za pomocą gotowej puszki z karmelem lub skondensowanego mleka, które wystarczy gotować przez około 2-3 godziny. Jeżeli boimy się, że przez masę ciasto będzie zbyt słodkie, możemy przełożyć je kwaskowatym dżemem.

Mazurek kajmakowy – przykładowy przepis

Składniki

Kruche ciasto:

  • 300g mąki
  • 150g masła
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko

Masa:

  • puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej
  • 4-5 łyżek kwaskowatego dżemu
  • bakalie i suszone owoce do dekoracji

Przygotowanie

  • Z wymienionych składników zagnieć jednolite ciasto. Następnie owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 60 min.
  • Po godzinie rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia. Rozłóż je na blaszce i uformuj grube brzegi. Piecz przez 25min, w temperaturze 180C.
  • Po ostygnięciu rozłóż na cieście dżem, a w następnej kolejności masę krówkową.
  • Udekoruj według własnego uznania np. płatkami migdałów, suszonymi morelami czy orzechami.

Popularne posty

Social Media

8,530FaniLubię
1,858ObserwującyObserwuj