Trudno znaleźć miłośników biesiadowania, którzy nie czekają z wytęsknieniem na sezon grillowy. Na rozgrzanym ogniu skwierczą w tym czasie różne gatunki mięs, ryby i warzywa, które powalają doskonałym zapachem i kuszą apetycznym wyglądem. Dania z grilla warto podawać razem z odpowiednimi dodatkami. Które z nich będą najsmaczniejsze?
Marynaty i przyprawy
Solidnego doprawienia wymagają nawet najlepsze mięsa. Do wędlin wystarczająco dobrze pasują mieszanki gotowe. Warto jednak wybierać takie, w których składzie nie ma żadnych zbędnych dodatków. Na grilla lepiej nadają się przede wszystkim większe kawałki mięs, w tym steki i burgery. W ich przypadku warto postawić na własną marynatę. Do jej przygotowania wystarczą podstawowe składniki i przyprawy, np. oliwa z oliwek, czosnek, cebula, sól i pieprz. Aby uzyskać bardziej unikalny smak, do mieszanki dodać można także korzeń imbiru, ziarna gorczycy czy ostrą papryczkę. Zamarynowane mięso warto włożyć na parę godzin do lodówki, dzięki czemu odpowiednio przesiąknie smakiem marynaty.
Pieczywo
Grillowanie może spokojnie obyć się bez żadnego pieczywa. Mięso jest wówczas podawane z innymi dodatkami i spożywane przy użyciu tradycyjnych sztućców. Konsumpcja nożem i widelcem nie w każdych warunkach jest jednak komfortowa. W takim przypadku rola pieczywa na grillu może stać się nadrzędna. Jeżeli biesiadowanie odbywa się w swojskim i nieformalnym otoczeniu, bardziej komfortowe będzie nakładanie porcji mięsa na chleb oraz bułki. Serwowane w takiej formie burgery nie muszą być zapychające i niezdrowe. Wiele zależy od jakości pieczywa oraz jego świeżości. Obie metody podawania pyszności z rusztu na szczęście się nie wykluczają. Do dyspozycji gości pozostawić można zarówno komplet talerzy z nożem i widelcem, jak i bogaty zestaw pieczywa do wyboru.
Napoje i alkohole
Organizując grilla, nie można zapomnieć o zaserwowaniu gościom czegoś do picia. Mocno doprawione mięsa pobudzają pragnienie, dlatego na imprezie nie powinno zabraknąć różnych napojów. Lepiej zrezygnować z mocno słodzonych drinków gazowanych, które z powodzeniem zastąpić może zwykła lemoniada. Warto też pomyśleć nad alkoholami. Najlepiej sprawdzi się niskoprocentowe piwo koncernowe, które dobrze pasuje do wołowiny. Doświadczeni piwosze mogą tez pomyśleć o podaniu browaru bardziej wykwintnego, którego bogaty smak dodatkowo podkreśli atuty grillowanego mięsa. Na tego typu imprezie nie powinno tez zabraknąć zwykłej wody. Najlepiej gasi pragnienie i nawadnia, a w razie małego pożaru może się okazać bardzo pomocna.
Przystawki i sałatki
Posiłki z grilla są pyszne i sycące, ale przy tym dość ciężkie. Aby lepiej zbilansować spożywane w ten sposób jedzenie, warto podać gościom różne lekkie sałatki i smaczne przystawki. Do najchętniej serwowanych należy bez wątpienia słynny grecki dip tzatziki. Składa się przede wszystkim z jogurtu, czosnku i ogórka, często uzupełnianych sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, miętą oraz koperkiem. Przy okazji rodzinnego grilla warto podać także rozmaite surówki. Pyszna sałatka na imprezę może zawierać praktycznie dowolne składniki – począwszy od warzyw, aż po orzechy, nasiona czy sery. Kolorowe przystawki z pewnością podłechtają podniebienia gości, a zapełniony nimi stół zaprezentuje się wyjątkowo apetycznie.
Sosy na grilla
Nawet najlepiej zamarynowane mięso warto podawać z różnymi sosami. Na grillu obowiązkowe są przede wszystkim ketchup i musztarda. Dla uzyskania ciekawego efektu można też pokusić się o bardziej nieoczywiste dodatki. Przykładem może być sos miodowo musztardowy, który wyróżnia się słodko-ostrym smakiem. Klasyką jest bez wątpienia także sos czosnkowy. Lepiej jednak unikać kupowania go w sklepie. Większość dostępnych produktów posiada dużo cukru, a także różne syntetyczne dodatki wzmacniające smak. Zamiast tego lepiej skorzystać z łatwego przepisu, takiego jak ten dostępny na stronie https://kulinarneprzeboje.pl/sos-czosnkowy/. Z grillowanym mięsem doskonale smakują także sosy BBQ, czyli barbecue. Istnieje wiele odmian tego produktu, a każdy z nich wyróżnia się unikalnym akcentem smakowym.