KulinariaOdpowiednie zachowanie przy stole

Odpowiednie zachowanie przy stole

-

Odpowiednie zachowanie przy stole polega na elegancji jedzenia i przestrzeganiu ogólnie przyjętych zasad. A zachowanie dobrych manier czyni spożywanie posiłku rytuałem i sprawia o wiele więcej przyjemności niż zjedzony w szybkim tempie hamburger.

Żyjemy w czasach, w których lubimy się buntować, zmieniać ogólnie przyjęte zasady – nawet te, które dotyczą spożywania posiłku. Czasy się zmieniają i niewątpliwie niektóre zasady uległy zmianie, bo musiały. Jednak musisz pamiętać o tym, iż ważna jest umiejętność dostosowania się do sytuacji. Wiadomo, że inaczej będziesz się zachowywała w barze szybkiej obsługi, a inaczej w wykwintnej restauracji. Prestiż wydarzenia czy spotkania ma ogromne znaczenie. Zaproszenie na obiad przez Szefa czy dopiero co poznanych klientów, których chcesz pozyskać dla firmy, będzie z pewnością ważnym wydarzeniem. Zwłaszcza w takiej sytuacji twoim obowiązkiem będzie odpowiednie zachowanie podczas posiłku. A to jak się zaprezentujesz może mieć wpływ na twoje dalsze losy w firmie.

Nie wiesz jak spożywać danie? Nie krępuj się i zapytaj. Tutaj sprawdza się powiedzenie „kto pyta nie błądzi”. Lepiej zapytać o wskazówki niż walczyć z nieznanym daniem.

Przy stole kategorycznie zabronione jest:

  • mówienie z pełnymi ustami,
  • mlaskanie,
  • siorbanie,
  • cmokanie,
  • bekanie,
  • żucie gumy,
  • dłubanie w zębach,
  • wycieranie talerza chlebem,
  • mówienie szeptem,
  • plotkowanie z sąsiadem,
  • rozpoczynanie jedzenia jak pozostali biesiadnicy jeszcze go nie otrzymali,
  • rozpieranie się łokciami,
  • pochylanie się nad talerzem,
  • doprawianie jedzenia przed posmakowaniem,
  • wycieranie przez kobiety szminki w serwetę z materiału,
  • palenie papierosów,
  • puszczanie bąków,
  • używanie telefonu komórkowego,
  • poprawianie makijażu,
  • czyszczenie paznokci.

Ważna jest postawa podczas jedzenia

Przy stole siedź przede wszystkim prosto. Nogi powinny być ustawione na podłodze, nie krzyżuj ich, nie zakładaj nogi na nogę, ani nie „zaplątuj” ich wokół krzesła. Jeżeli krzesło ma oparcie to usiądź wygodnie opierając się o nie. Na krześle siedź spokojnie, nie kręć się, ręce trzymaj na stole, a nie pod nim.

Nie opieraj łokci na stole. Bawienie się sztućcami czy bębnienie palcami w stół nie należą do dobrych manier. W żadnym razie nie ściągaj butów pod stołem.

Materiałowa serwetka

Serwetka to nie śliniak, więc nie zawiązuj jej wokół szyi. Ułóż ją na kolanach i uważaj żeby nie spadła na podłogę. Po zakończonym posiłku ułóż ją na stole obok naczyń, nie składaj. Nie zostawiaj jej też nietkniętej. Materiałowa serwetka jest właśnie po to żeby jej używać. Służy do wytarcia ust i chroni ubraniem przed pobrudzeniem.

Koszmarne sztućce

Jak zobaczysz przed sobą cały zestaw sztućców nie wpadaj w panikę. Jeżeli kelner czy pani domu nie podali noża czy łyżki wraz z potrawą to należy wziąć ze stołu sztućce leżące po zewnętrznej stronie nakrycia. Z kolejnymi daniami bierzesz kolejne sztućce poruszając się ku talerzowi. Użytych chociaż raz sztućców nie odkładaj z powrotem na obrus. Nie opieraj ich również o brzeg talerza, ponieważ mogą zaplamić nakrycie np. spływającym sosem. Ani łyżki ani widelca nie wkładaj całych do ust, podobnie z łyżeczką do kawy.

Nóż trzymaj w prawej dłoni, a widelec w lewej – odwrotnie jest w przypadku osób leworęcznych.

Ułożenie sztućców po jedzeniu

Jeśli robisz sobie przerwę w jedzeniu, wówczas sztućce skieruj ku sobie, mniej więcej w środku talerza.

Jeżeli masz pusty talerz, a jeszcze nie skończyłaś jeść to sztućce skrzyżuj ze sobą na talerzu. Po zakończeniu jedzenia, jeżeli chcesz żeby zabrano talerz, ułóż sztućce równolegle względem siebie, a trzonki skieruj w lewą stronę.

Używanie wykałaczki

Ogólnie korzystanie z wykałaczki jest dozwolone, choć przyznam nie wygląda to ładnie. Jeśli chcesz z niej korzystać, zrób to dyskretnie np. zasłoń usta dłonią. Jednak najlepiej wyjdź na chwilę z sali, nie będziesz się wówczas czuła skrępowana.

Jedzenie palcami

Jest praktykowane w niektórych częściach Azji, ale Europejczycy uważają ten sposób za niestosowny. Można jednak spożywać posiłki palcami także w sposób elegancki. Zasada jest prosta – jeść wówczas należy tylko jedną ręką, a druga spoczywa pod stołem. Używaj do tego trzech palców – kciuka, wskazującego i środkowego.

Pamiętaj – nigdy, ale to nigdy nie wyjmuj z ust kostek czy pestek palcami, ale także ich nie wypluwaj. Do tego wykorzystaj widelec lub łyżkę.

Papierowe serwetki

Papierowe serwetki możesz zmięte odłożyć na talerzu z resztkami jedzenia. Jednakże teraz, kiedy jest segregacja śmieci możesz położyć ją na stole, obok talerza. Takie postępowanie ułatwia pracę obsłudze.

Najnowsze artykuły

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Musisz przeczytać

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Sztuka łączenia smaków: jak komponować potrawy, które wydobywają głębię aromatów

Kulinarne mistrzostwo rzadko polega na odkrywaniu zupełnie nowych składników. Prawdziwa magia kryje się w umiejętności łączenia tych już znanych...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie