KulinariaParę słów o kawie, czyli minikompendium wiedzy zagorzałego kawosza

Parę słów o kawie, czyli minikompendium wiedzy zagorzałego kawosza

-

Kawa – współczesny „napój Bogów”, bez którego ani jednego dnia nie wyobraża sobie większość populacji. Dla wielu osób kawa jako produkt to zwykły proszek zamknięty w słoiku stojącym na sklepowej półce. Historia tego napoju jest jednak znacznie bardziej rozległa.

Kawa ma swoją kolebkę w Afryce, a dokładniej w Etiopii (skąd, notabene, pochodzi wiele kaw organicznych). Czarny kontynent to nie jedyne miejsce na świecie, w którym kawa jest uprawiana; największe jej zbiory znajdują się w tzw. pasie kawowym, ciągnącym się od równoleżnika Raka do równoleżnika Koziorożca.Obszar ten obejmuje kontynenty: Azja, Afryka, Ameryka Południowa, a dokładnie takie miejsca jak np. wspomniana na początku Etiopia, Kenia, Gwatemala, Kolumbia, Brazylia, Meksyk, Sumatra, Indonezja.

W kawiarniach i sklepach, zarówno pod postacią ziaren, proszku czy np. kapsułek Nespresso, można spotkać się z dwoma głównymi gatunkami kawy: Arabicą i Robustą. Arabica jest zdecydowanie lepszym jakościowo gatunkiem, przez co cieszy się największą popularnością (stosowanie: 75% całej kawy na świecie) a jej smak jest uznawany za nieporównywalny. Została odkryta w Jemenie, w którym to do dzisiaj jest hodowana, jednak jej głównym producentem na świecie jest Kolumbia Ziarna są twarde i aromatycznie pachnące. Zawartość kofeiny zawiera się w przedziale 1-1,7%. Z kolei drugi gatunek – Robusta – rośnie szybciej i owocuje wcześniej niż jej poprzedniczka, jednakże jest gorsza w smaku i jakości. Odporność na choroby i zmiany klimatu jest w tym przypadku większa niż u Arabiki. Zawartość kofeiny: 2-4,5%.Stuprocentowe produkowanie należy do Wietnamu.

Owoce kawowca dojrzewają ok. 9 miesięcy, a ich kolor przypomina ciemnoczerwony – podobnie, jak kolor wiśni. Słodki miąższ zawiera jeszcze dwa małe ziarenka pokryte dość twardą łuską – pergaminem, pod którym znajduje się dodatkowo wewnętrzna osłona o wdzięcznej nazwie srebrna skórka. Z kolei drzewo kawowca ma ciemnozielone, błyszczące liście, które rosną dwójkami. Pierwsze owocowanie zachodzi po ok. 4-6 latach od zasadzenia. Zazwyczaj jego finalna długość dochodzi do 2 m wysokości. Ciekawostką jest fakt, że delikatne, białe kwiaty kawowca mają zapach porównywany do zapachu pomarańczy.

Drzewa kawowe nie mogą stać w pełnym słońcu, w niskiej temperaturze oraz nieregularnej pod względem poziomu opadów pogodzie, ponieważ zbiory okażą się nietrafione – a na pierwsze trzeba czekać aż 5-7 lat od zasadzenia. Zielone ziarna kawy pakowane są w worki po 60 kg każdy – taka liczba została oficjalnie ustanowiona. Dopiero potem kawa jest przeznaczona do palenia, które również jest zróżnicowanym procesem. 

Kawa, z którą można zetknąć się w sklepach – czyli ziarnista i paczkowana – występuje pod dwoma postaciami: jako mieszanka ziaren (z jednego lub wielu regionów), tzw. blend lub kawa niebędąca mieszanką – single origin.

Profesjonalny opis kawy wynikający z jej degustacji składa się na cztery parametry: zapach/aromat, smak, kwasowość i body. Kwasowość to – jak najprościej można rzec, wnioskując z nazwy – uczucie kwasowości pozostawione na języku po wypiciu kawy, a body – cierpkość i jej osadzenie, również na tylnych partiach języka. Aromat i smak można określić mianem kwiatowego, owocowego, czekoladowego, orzechowego, a nawet ziołowego z domieszką przypraw.

Kawa to wyjątkowy napój, służący nie tylko szybkiemu pobudzeniu, ale przede wszystkim – dający niesamowite przeżycia zmysłowe. Warto znaleźć czas na rozkoszowanie się nią w towarzystwie pysznego ciasta lub innej, słodkiej (lub słonej, jak kto woli) przekąski.

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na...

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie