Masz dosyć mięsa? Brak ci pomysłu na obiad? Zrób placki ziemniaczane z serem!

Produkty:

  • 15 dag suchego sera
  • 2 dl mleka
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżeczka margaryny
  • 3 jajka
  • odrobina mąki
  • olej do smażenia
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, następnie obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Ser zetrzyj i tak długo mieszaj z mlekiem i margaryną w naczyniu postawionym na małym ogniu, aż się roztopi. Po zdjęciu z ognia dodaj ziemniaki i tyle mąki, aby powstało gęste ciasto.
  3. Ciasto delikatnie posól, dobrze wymieszaj i po schłodzeniu dodaj ubite widelcem całe jajka.
  4. Z ciast uformuj placki i smaż w dużej ilości oleju.

Smacznego!

Pomysł zaczerpnięto z książki – „Gotujemy inaczej” – Eva Monspart, Magda Salamon