Masz dosyć mięsa? Brak ci pomysłu na obiad? Zrób placki ziemniaczane z serem!
Produkty:
- 15 dag suchego sera
- 2 dl mleka
- 5 ziemniaków
- 1 łyżeczka margaryny
- 3 jajka
- odrobina mąki
- olej do smażenia
- sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, następnie obierz i zetrzyj na tarce.
- Ser zetrzyj i tak długo mieszaj z mlekiem i margaryną w naczyniu postawionym na małym ogniu, aż się roztopi. Po zdjęciu z ognia dodaj ziemniaki i tyle mąki, aby powstało gęste ciasto.
- Ciasto delikatnie posól, dobrze wymieszaj i po schłodzeniu dodaj ubite widelcem całe jajka.
- Z ciast uformuj placki i smaż w dużej ilości oleju.
Smacznego!
Pomysł zaczerpnięto z książki – „Gotujemy inaczej” – Eva Monspart, Magda Salamon