KulinariaPoznaj bliżej pana ziemniaka!

Poznaj bliżej pana ziemniaka!

-

Ziemniak to bardzo popularny element tradycyjnego polskiego obiadu. Lubimy go za jego wszechstronność, łatwość przygotowania i wyrazisty smak. Nic dziwnego, bo ziemniak jest to niesamowite i wspaniałe warzywo, które możemy wykorzystać do milionów różnych potraw. Dobrze są nam znane pieczone ziemniaki, frytki ziemniaczane, placki ziemniaczane, czy tylko zwykłe ugotowane ziemniaki. Są to liczne i proste sposoby na to, aby cieszyć się tym cudownie zdrowym korzeniem.

Poza oczywistymi walorami smakowymi – ziemniaki to również cenny składnik diety. Jest bogaty w beta-karoten, witaminę A, witaminę C oraz zawiera nieco wapnia, żelaza i tiaminy. Znajdziesz tan też złożone węglowodany i jest to dobre źródło błonnika pokarmowego i innych istotnych witamin i składników mineralnych, takich jak witamina E i potas. Co ciekawe, wielu z nas nie ma do końca świadomości, że są różne typy ziemniaków, z których możemy wybrać te najbardziej odpowiednie do określonych potraw. Są to tak zwane typy kulinarne ziemniaków: AB, B i BC. Poniżej krótka charakteryzacja każdego z tych typów ziemniaków.

    • Typ kulinarny AB dzieli się na:
      a) typ Agata – idealny do sałatek i zup, o jasnożółtym miąższu i bardzo delikatnej skórce.
      b) typ Vineta – najpopularniejsza odmiana w Polsce, wykorzystywana do zup, sałatek i do samego gotowania. Jasnożółty miąższ, ale skórka jest szorstka – łatwo go rozpoznać.
    • Typ kulinarny B dzieli się na:
      a) typ Gala – ziemniaki o zastosowaniu ogólnoużytkowym o żółtym miąższu i lekkiej siateczce na skórce.
      b) typ Melody – odmiana idealna do gotowania i pieczenia, ma miąższ o kremowym kolorze.
      c) typ Red Lady – skórka czerwona i mocno żółty miąższ, długo utrzymuje walory smakowe, idealny typ do przechowywania na długi okres.
      d) typ Jelly – miąższ żółty, a skórka gładka. Ma małe skłonności do rozgotowywania się, stąd idealnie nadaje się na frytki.
    • Typ kulinarny BC to głównie:
      a) typ Augusta – lekko mączysta konsystencja, jasnożółty miąższ oraz skórka z oczkami o czerwono- różowym kolorze. Idealny do puree!

Oto najpopularniejsze typy ziemniaków, teraz już będziesz wiedzieć dokładnie, po które sięgnąć na obiad!

Najnowsze artykuły

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na zewnątrz panuje chłód, kolorowe liście wirują na wietrze, a wieczory...

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość i przewidywalne efekty w codziennym stosowaniu. W zbieranych przez nas...

Hygge po polsku. Jesienne wieczory z ponczo po kąpieli od Endless Hugs

Jesień sprzyja domowym rytuałom, które budują bliskość i koją po intensywnym dniu. W tym czasie wieczorna kąpiel może stać...

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Musisz przeczytać

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość...

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie