Poznaj bliżej pana ziemniaka!

    -

    Ziemniak to bardzo popularny element tradycyjnego polskiego obiadu. Lubimy go za jego wszechstronność, łatwość przygotowania i wyrazisty smak. Nic dziwnego, bo ziemniak jest to niesamowite i wspaniałe warzywo, które możemy wykorzystać do milionów różnych potraw. Dobrze są nam znane pieczone ziemniaki, frytki ziemniaczane, placki ziemniaczane, czy tylko zwykłe ugotowane ziemniaki. Są to liczne i proste sposoby na to, aby cieszyć się tym cudownie zdrowym korzeniem.

    Poza oczywistymi walorami smakowymi – ziemniaki to również cenny składnik diety. Jest bogaty w beta-karoten, witaminę A, witaminę C oraz zawiera nieco wapnia, żelaza i tiaminy. Znajdziesz tan też złożone węglowodany i jest to dobre źródło błonnika pokarmowego i innych istotnych witamin i składników mineralnych, takich jak witamina E i potas. Co ciekawe, wielu z nas nie ma do końca świadomości, że są różne typy ziemniaków, z których możemy wybrać te najbardziej odpowiednie do określonych potraw. Są to tak zwane typy kulinarne ziemniaków: AB, B i BC. Poniżej krótka charakteryzacja każdego z tych typów ziemniaków.

      • Typ kulinarny AB dzieli się na:
        a) typ Agata – idealny do sałatek i zup, o jasnożółtym miąższu i bardzo delikatnej skórce.
        b) typ Vineta – najpopularniejsza odmiana w Polsce, wykorzystywana do zup, sałatek i do samego gotowania. Jasnożółty miąższ, ale skórka jest szorstka – łatwo go rozpoznać.
      • Typ kulinarny B dzieli się na:
        a) typ Gala – ziemniaki o zastosowaniu ogólnoużytkowym o żółtym miąższu i lekkiej siateczce na skórce.
        b) typ Melody – odmiana idealna do gotowania i pieczenia, ma miąższ o kremowym kolorze.
        c) typ Red Lady – skórka czerwona i mocno żółty miąższ, długo utrzymuje walory smakowe, idealny typ do przechowywania na długi okres.
        d) typ Jelly – miąższ żółty, a skórka gładka. Ma małe skłonności do rozgotowywania się, stąd idealnie nadaje się na frytki.
      • Typ kulinarny BC to głównie:
        a) typ Augusta – lekko mączysta konsystencja, jasnożółty miąższ oraz skórka z oczkami o czerwono- różowym kolorze. Idealny do puree!

    Oto najpopularniejsze typy ziemniaków, teraz już będziesz wiedzieć dokładnie, po które sięgnąć na obiad!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza