KulinariaPoznaj bliżej pana ziemniaka!

Poznaj bliżej pana ziemniaka!

-

Ziemniak to bardzo popularny element tradycyjnego polskiego obiadu. Lubimy go za jego wszechstronność, łatwość przygotowania i wyrazisty smak. Nic dziwnego, bo ziemniak jest to niesamowite i wspaniałe warzywo, które możemy wykorzystać do milionów różnych potraw. Dobrze są nam znane pieczone ziemniaki, frytki ziemniaczane, placki ziemniaczane, czy tylko zwykłe ugotowane ziemniaki. Są to liczne i proste sposoby na to, aby cieszyć się tym cudownie zdrowym korzeniem.

Poza oczywistymi walorami smakowymi – ziemniaki to również cenny składnik diety. Jest bogaty w beta-karoten, witaminę A, witaminę C oraz zawiera nieco wapnia, żelaza i tiaminy. Znajdziesz tan też złożone węglowodany i jest to dobre źródło błonnika pokarmowego i innych istotnych witamin i składników mineralnych, takich jak witamina E i potas. Co ciekawe, wielu z nas nie ma do końca świadomości, że są różne typy ziemniaków, z których możemy wybrać te najbardziej odpowiednie do określonych potraw. Są to tak zwane typy kulinarne ziemniaków: AB, B i BC. Poniżej krótka charakteryzacja każdego z tych typów ziemniaków.

    • Typ kulinarny AB dzieli się na:
      a) typ Agata – idealny do sałatek i zup, o jasnożółtym miąższu i bardzo delikatnej skórce.
      b) typ Vineta – najpopularniejsza odmiana w Polsce, wykorzystywana do zup, sałatek i do samego gotowania. Jasnożółty miąższ, ale skórka jest szorstka – łatwo go rozpoznać.
    • Typ kulinarny B dzieli się na:
      a) typ Gala – ziemniaki o zastosowaniu ogólnoużytkowym o żółtym miąższu i lekkiej siateczce na skórce.
      b) typ Melody – odmiana idealna do gotowania i pieczenia, ma miąższ o kremowym kolorze.
      c) typ Red Lady – skórka czerwona i mocno żółty miąższ, długo utrzymuje walory smakowe, idealny typ do przechowywania na długi okres.
      d) typ Jelly – miąższ żółty, a skórka gładka. Ma małe skłonności do rozgotowywania się, stąd idealnie nadaje się na frytki.
    • Typ kulinarny BC to głównie:
      a) typ Augusta – lekko mączysta konsystencja, jasnożółty miąższ oraz skórka z oczkami o czerwono- różowym kolorze. Idealny do puree!

Oto najpopularniejsze typy ziemniaków, teraz już będziesz wiedzieć dokładnie, po które sięgnąć na obiad!

Najnowsze artykuły

Naturalne sposoby na osad z mydła i twardej wody – co działa naprawdę?

Osad z mydła i kamień z twardej wody to zmora każdej łazienki – pojawia się nawet w dzień do...

Balsamy do ust w brązowych odcieniach – must have na jesień!

Brązowe odcienie wracają do łask i są jednym z najmodniejszych trendów tego sezonu. Marka FaceBoom wprowadza dwa nowe warianty...

Jak zadbać o swój mózg w świecie ekranów – obowiązkowa lektura dla nastolatków

W dzisiejszym świecie ekrany są obecne wszędzie – w telefonach, tabletach, komputerach. Każda mama dobrze wie, jak trudno oderwać...

Skóra głowy pod kontrolą – odkryj nowe, pełne świeżości FLOW dla swoich włosów!

Skóra głowy, choć niewidoczna, ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i wyglądu włosów. Gdy produkuje zbyt dużo sebum, pasma szybko tracą świeżość, stają...

Musisz przeczytać

Balsamy do ust w brązowych odcieniach – must have na jesień!

Brązowe odcienie wracają do łask i są jednym z...

Naturalne sposoby na osad z mydła i twardej wody – co działa naprawdę?

Osad z mydła i kamień z twardej wody to...

Kuracja Barierowa SHEHAND – skuteczna pielęgnacja skóry dłoni wrażliwej i przesuszonej

Codzienne mycie rąk, detergenty i niekorzystne warunki atmosferyczne sprawiają, że skóra dłoni szybko traci nawilżenie, staje się sucha, podrażniona...

Makijaż permanentny premium – sztuka, która zmienia codzienność

Dlaczego kobiety wybierają rozwiązania premium Współczesne trendy w świecie beauty pokazują jedno – kobiety coraz częściej poszukują usług, które łączą...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie