Nie wszystkie odmiany śliwek dojrzewają w tym samym czasie, dlatego z każdej z nich można przygotować jakieś zapasy na zimę. Śliwki, z których chcesz zrobić dżem muszą być bardzo dojrzałe, wtedy łatwiej odchodzą pestki i wymagają mniejszej ilości cukru.
Dżem z renklod
Składniki
- 2 kg śliwek renklod
- 6 dag cukru
Przygotowanie
- Śliwki umyj, następnie przepołów, oddziel pestki.
- Do garnka wlej bardzo małą ilość wody (w ten sposób zabezpieczysz je przed przypaleniem) , rozgotowujesz.
- Mieszając odparuj otrzymaną miazgę, dodaj cukier i ciągle mieszając odpowiednio zagęść.
- Gorący dżem włóż do umytych i wygotowanych słoików. Zamknij dokręcając szczelnie nakrętki.
Powidła z mirabelek
Składniki
- 2 kg mirabelek
- 30 dag cukru
Przygotowanie
- Mirabelki dokładnie umyj, oddziel pestki.
- Mirabelki rozgotuj w małym naczyniu, a potem zlej do płaskiego, szerokiego garnka. Można je gotować powoli nawet przez kilka dni.
- Gdy będą już tak odparowane, że wgłębienie zrobione łyżką nie będzie się zlewało, dodaj cukier i podgotuj raz jeszcze.
- Gorące powidła przełóż do słoików umytych i wygotowanych, od razu uszczelnij.
Dżem z węgierek
Składniki
- 3,5 kg śliwek
- 1 kg cukru
- 2 szklanki wody
Przygotowanie
- Umyte śliwki podziel wzdłuż na połowę, oddziel pestki.
- Na płaskiej misce możesz zasypać połówki śliwek połową cukru i pozostawić przykryte na kilka godzin. Możesz też część śliwek rozgotować z małą ilością wody, włożyć resztę owoców, zagotować i wtedy dodać cukier.
- Gotując dżem ze śliwek należy go bardzo często mieszać, ponieważ śliwki łatwo się przypalają.
- Gotuj aż masa ściemnieje i zgęstnieje, a zrobiona łyżką bruzda nie będzie się zlewała na powierzchni.
- Słoiki przed nałożeniem dżemu koniecznie umyj i wygotuj.
- Dżem przełóż do gorących słoików osączonych z wody i od razu zamknij.
Powidła ze śliwek
Składniki
- 5 kg śliwek
- 50 dag cukru
Przygotowanie
- Mocno dojrzałe, lekko pomarszczone przy ogonkach śliwki, dokładnie umyj.
- Rozrywając palcami śliwki usuń pestki.
- Wlewamy do garnka niewielką ilość wody, tak żeby przykryć dno, wrzucić śliwki i gotować do momentu aż powidła staną się ciemne i gęste.
- Niestety powidła gotuje się długo, dlatego gotowanie można rozłożyć na kilka dni.
- Na krótko przed ukończeniem gotowania dodaj cukier.
- Powidła przekładaj do umytych i wygotowanych słoików i od razu zamykaj gorące słoiki.