Nie wszystkie odmiany śliwek dojrzewają w tym samym czasie, dlatego z każdej z nich można przygotować jakieś zapasy na zimę. Śliwki, z których chcesz zrobić dżem muszą być bardzo dojrzałe, wtedy łatwiej odchodzą pestki i wymagają mniejszej ilości cukru.

Dżem z renklod

Składniki

  • 2 kg śliwek renklod
  • 6 dag cukru

Przygotowanie

  1. Śliwki umyj, następnie przepołów, oddziel pestki.
  2. Do garnka wlej bardzo małą ilość wody (w ten sposób zabezpieczysz je przed przypaleniem) , rozgotowujesz.
  3. Mieszając odparuj otrzymaną miazgę, dodaj cukier i ciągle mieszając odpowiednio zagęść.
  4. Gorący dżem włóż do umytych i wygotowanych słoików. Zamknij dokręcając szczelnie nakrętki.

Powidła z mirabelek

Składniki

  • 2 kg mirabelek
  • 30 dag cukru

Przygotowanie

  1. Mirabelki dokładnie umyj, oddziel pestki.
  2. Mirabelki rozgotuj w małym naczyniu, a potem zlej do płaskiego, szerokiego garnka. Można je gotować powoli nawet przez kilka dni.
  3. Gdy będą już tak odparowane, że wgłębienie zrobione łyżką nie będzie się zlewało, dodaj cukier i podgotuj raz jeszcze.
  4. Gorące powidła przełóż do słoików umytych i wygotowanych, od razu uszczelnij.

Dżem z węgierek

Składniki

  • 3,5 kg śliwek
  • 1 kg cukru
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie

  1. Umyte śliwki podziel wzdłuż na połowę, oddziel pestki.
  2. Na płaskiej misce możesz zasypać połówki śliwek połową cukru i pozostawić przykryte na kilka godzin. Możesz też część śliwek rozgotować z małą ilością wody, włożyć resztę owoców, zagotować i wtedy dodać cukier.
  3. Gotując dżem ze śliwek należy go bardzo często mieszać, ponieważ śliwki łatwo się przypalają.
  4. Gotuj aż masa ściemnieje i zgęstnieje, a zrobiona łyżką bruzda nie będzie się zlewała na powierzchni.
  5. Słoiki przed nałożeniem dżemu koniecznie umyj i wygotuj.
  6. Dżem przełóż do gorących słoików osączonych z wody i od razu zamknij.

Powidła ze śliwek

Składniki

  • 5 kg śliwek
  • 50 dag cukru

Przygotowanie

  1. Mocno dojrzałe, lekko pomarszczone przy ogonkach śliwki, dokładnie umyj.
  2. Rozrywając palcami śliwki usuń pestki.
  3. Wlewamy do garnka niewielką ilość wody, tak żeby przykryć dno, wrzucić śliwki i gotować do momentu aż powidła staną się ciemne i gęste.
  4. Niestety powidła gotuje się długo, dlatego gotowanie można rozłożyć na kilka dni.
  5. Na krótko przed ukończeniem gotowania dodaj cukier.
  6. Powidła przekładaj do umytych i wygotowanych słoików i od razu zamykaj gorące słoiki.