KulinariaRozłóż gęś na części pierwsze

Rozłóż gęś na części pierwsze

-

To, że gęsina jest zdrowa, ale nadal niedoceniana wie prawie każda z nas. Ale mało kto wie, że gęsinę można rozłożyć na części i wykorzystać w bardzo smacznym celu.

Gęś w całości

Taką gęsiną śmiało nakarmisz całą rodzinę, gdyż będzie to około 10 porcji. Gęś (jeżeli jest zamrożona) rozmrażaj powoli, a szyję i skrzydła odetnij, ale nie wyrzucaj.

Gęś dokładnie osusz i natrzyj solą i pieprzem, faszeruj jabłkami. Piecz gęś tak jak lubisz – jeżeli skórka ma być chrupiąca to w 200 stopniach, a jeżeli mięso ma być delikatnie miękkie, to w 140 stopniach.

Sadło

Sadło możesz śmiało wykorzystać do zrobienia smalczyku z gęsi lub konfitowania. Zanim jednak zrobisz smalczyk musisz ściągnąć z gęsi warstwę tłuszczu i wytopić ją w rondelku. Gęsi smalec możesz śmiało przełożyć do słoika i używać do smażenia. Taki gęsi smalczyk jest bardzo zdrowy, gdyż zawiera kwasy nasycone efektywne w walce z cholesterolem.

Szyja

Z gęsiej szyi możesz ugotować bulion i zrobić galaretkę. Nadaje się także do nadziewania farszem po zdjęciu z niej skórki. Do tego przygotowuje się specjalny farsz.

Udka

Mięso z udek jest niezwykle smaczne i delikatne, zwłaszcza to konfitowane. Żeby zrobić właśnie takie mięso udko zanurz w roztopionym gęsim smalcu i podgrzewaj do miękkości pod przykryciem, na malutkim ogniu. Tak przyrządzone mięso możesz podawać z ziemniakami i żurawiną.

Gęsie piersi

Piersi z gęsi mogą być pieczone, duszone, konfitowane.

Gęsia wątróbka

Gęsie, duszone wątróbki to smaczny pomysł na obiad.

Żołądek

Żołądek to jedna z najlepszych części gęsi. Z żołądka możesz zrobić pyszny gulasz z warzywami bądź z grzybami.

Gęsie skrzydełka

Z tych części gęsi można śmiało przyrządzić wspaniały bulion lub galaretkę.

A co zrobić z resztek

Z mięsa, z grzbietu i gęsich ud możesz przyrządzić okrasę czyli mięsną pastę, w której doskonalą się Kaszubi. Mięsną okrasę przyrządzaj z surowego mięsa zmielonego ze skórą i dodaj pieprz, sól, suszony cząber i świeży rozmaryn. Następnie pastę włóż się do glinianego naczynia, przykryj gęsim tłuszczem. Możesz ją jeść przez całą zimę na kanapkach, albo możesz pastę podsmażyć z ziemniakami czy też z pierogami.

Niezapomniany puch i pierze

Gęsie pierze jest używane do produkcji kołder, poduszek oraz kurtek puchowych. Wiadomo natura lepiej grzeje niż sztuczne wyroby.

Gęsi dają tyle dobrego, więc czas je zacząć doceniać tak, jak to robili nasi przodkowie. A oni wiedzieli co dobre.

Źródło: magazyn kulinarny- „Kuk Buk”- nr 1 grudzień/styczeń 2012/2013 artykuł „Rozbierz Ptaka”.

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie