Więcej
    Strona głównaKulinariaRozłóż gęś na części pierwsze

    Rozłóż gęś na części pierwsze

    To, że gęsina jest zdrowa, ale nadal niedoceniana wie prawie każda z nas. Ale mało kto wie, że gęsinę można rozłożyć na części i wykorzystać w bardzo smacznym celu.

    Gęś w całości

    Taką gęsiną śmiało nakarmisz całą rodzinę, gdyż będzie to około 10 porcji. Gęś (jeżeli jest zamrożona) rozmrażaj powoli, a szyję i skrzydła odetnij, ale nie wyrzucaj.

    Gęś dokładnie osusz i natrzyj solą i pieprzem, faszeruj jabłkami. Piecz gęś tak jak lubisz – jeżeli skórka ma być chrupiąca to w 200 stopniach, a jeżeli mięso ma być delikatnie miękkie, to w 140 stopniach.

    Sadło

    Sadło możesz śmiało wykorzystać do zrobienia smalczyku z gęsi lub konfitowania. Zanim jednak zrobisz smalczyk musisz ściągnąć z gęsi warstwę tłuszczu i wytopić ją w rondelku. Gęsi smalec możesz śmiało przełożyć do słoika i używać do smażenia. Taki gęsi smalczyk jest bardzo zdrowy, gdyż zawiera kwasy nasycone efektywne w walce z cholesterolem.

    Szyja

    Z gęsiej szyi możesz ugotować bulion i zrobić galaretkę. Nadaje się także do nadziewania farszem po zdjęciu z niej skórki. Do tego przygotowuje się specjalny farsz.

    Udka

    Mięso z udek jest niezwykle smaczne i delikatne, zwłaszcza to konfitowane. Żeby zrobić właśnie takie mięso udko zanurz w roztopionym gęsim smalcu i podgrzewaj do miękkości pod przykryciem, na malutkim ogniu. Tak przyrządzone mięso możesz podawać z ziemniakami i żurawiną.

    Gęsie piersi

    Piersi z gęsi mogą być pieczone, duszone, konfitowane.

    Gęsia wątróbka

    Gęsie, duszone wątróbki to smaczny pomysł na obiad.

    Żołądek

    Żołądek to jedna z najlepszych części gęsi. Z żołądka możesz zrobić pyszny gulasz z warzywami bądź z grzybami.

    Gęsie skrzydełka

    Z tych części gęsi można śmiało przyrządzić wspaniały bulion lub galaretkę.

    A co zrobić z resztek

    Z mięsa, z grzbietu i gęsich ud możesz przyrządzić okrasę czyli mięsną pastę, w której doskonalą się Kaszubi. Mięsną okrasę przyrządzaj z surowego mięsa zmielonego ze skórą i dodaj pieprz, sól, suszony cząber i świeży rozmaryn. Następnie pastę włóż się do glinianego naczynia, przykryj gęsim tłuszczem. Możesz ją jeść przez całą zimę na kanapkach, albo możesz pastę podsmażyć z ziemniakami czy też z pierogami.

    Niezapomniany puch i pierze

    Gęsie pierze jest używane do produkcji kołder, poduszek oraz kurtek puchowych. Wiadomo natura lepiej grzeje niż sztuczne wyroby.

    Gęsi dają tyle dobrego, więc czas je zacząć doceniać tak, jak to robili nasi przodkowie. A oni wiedzieli co dobre.

    Źródło: magazyn kulinarny- „Kuk Buk”- nr 1 grudzień/styczeń 2012/2013 artykuł „Rozbierz Ptaka”.

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,949ObserwującyObserwuj