KulinariaRozpal zmysły przy ognisku – poradnik nie tylko dla...

Rozpal zmysły przy ognisku – poradnik nie tylko dla harcerzy

-

Ciepło i kojący blask płomieni w letni wieczór tworzą wyjątkowy klimat, którego próżno szukać nawet przy grillowym palenisku. Unikalna atmosfera to jednak nie jedyny argument przemawiający za organizacją ogniska.

Wielu przekona niski koszt, krótki czas przygotowań, a co najważniejsze wyjątkowy smak potraw przyrządzanych na żywym ogniu. Co warto upiec i jakich smaków koniecznie spróbować?

Ognisko to idealne zwieńczenie gorących, wakacyjnych dni. Bez względu na to, gdzie spędzamy letni czas – w kajaku na jednej z mazurskich rzek, na plaży czy też na górskim szlaku – na żywym ogniu za każdym razem bez trudu przygotujemy prawdziwą ucztę. Co istotne, to rozwiązanie ekologiczne i sprzyjające integracji – wszak blask ogniska w naturalny sposób jednoczy i zachęca do wspólnego biesiadowania.

Ognisty niezbędnik

Kluczem do sukcesu jest zaopatrzenie, które należy przygotować odpowiednio wcześniej. Amatorzy grilla z pewnością będą zaskoczeni jak krótka jest lista potrzebnych akcesoriów. Poza solidnymi, naostrzonymi patykami, na których piec będziemy mięso, przydatna będzie również mocna folia do pieczenia. Oczywiście do tego zestawu podstawowego możemy dodać tacki i plastikowe sztućce, choć nie jest to konieczne – kiełbasę można jeść wprost z patyka lub ująć ją przez kromkę chleba. Jeśli jednak nie możemy obejść się bez plastikowych naczyń, pamiętajmy również o workach, w których schowamy śmieci, by następnie koniecznie wywieźć je z lasu lub polany przeznaczonej do organizacji ognisk.

Smaczny survival

W kwestii wyposażenia warto trzymać się tradycji i nie zabierać na ognisko zbędnych przedmiotów, polegając na tym, co akurat znajdziemy pod ręką. Ognisko bowiem ma wiele wspólnego z survivalem! Naostrzone patyki, drewno i folia aluminiowa to naprawdę wszystko, czego nam potrzeba. Perspektywa jednak zmienia się, gdy dojdziemy do menu.

Do absolutnie kultowych, prażonych w żarze ziemniaków i pieczonej kiełbaski warto dodać nieco nowości, aby uniknąć nudy. Ciekawą alternatywą będą bataty oraz aromatyczne wędliny z dodatkiem oryginalnych ziół i przypraw, jak np. Kiełbasa z Czosnkiem Niedźwiedzim firmy Gzella. – Ognisko to prawdziwy test jakości – mówi Karolina Kawczyńska, Dyrektor Marketingu firmy Gzella. – Jedynie wędliny wysokomięsne o gęstej konsystencji z widocznymi kawałkami mięsa mają szansę ładnie upiec się nad ogniskiem. Wytopienie tłuszczu i odparowanie niewielkiej ilości wody nie powoduje w ich przypadku pęknięcia skórki. Doskonałym przykładem jest Kiełbasa z Czosnkiem Niedźwiedzim. Produkt stworzony z myślą o wielbicielach posiłków na świeżym powietrzu zawiera aż 94% mięsa, a dodatek w postaci czosnku niedźwiedziego sprawia, że przysmak wyróżnia się unikalnym aromatem. Co ciekawe, listki czosnku mają bogate właściwości prozdrowotne; m.in. zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, wzmacniają układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy, zapobiegają pojawieniu się infekcji, a także wspomagają trawienie.

Ziemniaki to za mało

Na ognisku możemy upiec także lekko tłuste mięso pod warunkiem, że wcześniej zamarynujemy je przynajmniej przez dwie godziny. Podłużne kawałki karkówki wystarczy nadziać na ostry patyk i piec nad ogniem. W żarze możemy przygotować z kolei młode marchewki i pietruszki obsypane solą morską, jak również wybrane owoce. Do torebki przygotowanej z mocnej folii wystarczy wsypać cukier i cynamon, aby upieczone jabłka bądź gruszki zmieniły się w wyśmienity deser w słodkim sosie. Ognisko to także idealna okazja, aby przyrządzić zagłębiowski przysmak, czyli prażonki, rodzaj zapiekanki. Niezbędny jest żeliwny garnek na nóżkach, który wstawiamy w ognisko. W naczyniu należy ułożyć warstwowo: liście kapusty, ziemniaki, kiełbasę, buraczki, boczek oraz opcjonalnie marchewkę. Składniki powinny być pokrojone w średniej wielkości kawałki, aby zbyt szybko się nie rozgotowały i nie straciły kształtu. Całość należy obficie doprawić solą i pieprzem. Warzywa powinny piec się około 45 minut. Czas można oczywiście wydłużyć, jeśli lubimy lekko przyrumienione potrawy. Najważniejszym elementem prażonek są wędliny – warto wybierać więc wysokomięsne produkty, jak np. wspomnianą Kiełbasę z Czosnkiem Niedźwiedzim czy Kiełbasę Francuską od firmy Gzella.

Miłośnicy zróżnicowanych smaków mogą nie tylko piec w klasyczny sposób swoje potrawy grillowe, ale także przyrządzać je w formie gulaszu, deserów czy tego co podpowie im fantazja.

Bez znaczenia jednak jakie smaki wybiorą, ognisko niezmiennie będzie łączyć ludzi tak jak robi to od pokoleń!

Najnowsze artykuły

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci. Trzeba jednak mieć na względzie to, że wybór środków i...

Musisz przeczytać

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura,...

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale także umiejętne łączenie składników aktywnych. To właśnie one odpowiadają za...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych każdy może odkryć, że Inka to coś więcej niż kawa...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie