Tradycyjnie karnawał to czas sprzyjający organizowaniu domowych przyjęć, na których nie może zabraknąć dobrej muzyki, wybornego wina, a przede wszystkim smacznego jedzenia. Karnawałowe przekąski warto podać w taki sposób, aby goście nie musieli spędzić całego wieczoru za stołem. Doskonale sprawdzą się w tej roli dania pełne składników prosto z Kuchni Bliskiego Wschodu.
Na domowych przyjęciach pyszne jedzenie to jeden z najważniejszych elementów. Jakie przysmaki powinny znaleźć się w karnawałowym menu? Jeżeli zależy nam, aby goście nie spędzili całej imprezy siedząc sztywno za stołem, warto przygotować przekąski typu „finger food” lub gotowe porcje, które bez problemu zjedzą na stojąco. Doskonale sprawdzą się dania, wykorzystujące aromatyczne produkty kuchni orientalnej.
Orientalna sałatka w słoiku
Składniki:
- 400 g gotowanej cieciorki marki Jasmeen
- 1/2 puszki czerwonej fasoli marki Sandra
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 ugotowany brokuł
- garść świeżych liści roszpunki
- sos jogurtowo-czosnkowy lub jogurtowo-koperkowy
Przygotowanie:
- Do przygotowania tej sałatki potrzebujemy 4 słoiki z rączką. Na ich spód wlewamy gotowy lub samodzielnie przygotowany sos jogurtowo-czosnkowy lub jogurtowo-koperkowy.
- Następnie układamy w nich warstwowo garść odcedzonej czerwonej fasoli, kilka kawałków cienko pokrojonej papryki, cztery łyżki odcedzonej cieciorki, garść startej marchewki, 3 różyczki brokułu i kilka plastrów czerwonej cebuli.
- Na wierzchu układamy liście świeżej roszpunki.
- Tak udekorowane słoiki zakręcamy i lekko potrząsamy, aby sos wymieszał się dokładnie ze wszystkimi składnikami.
- Następnie wkładamy je na około godzinę do lodówki.
Zapiekane placki indyjskie z hummusem
Składniki:
- 1 opakowanie hummusu marki Jasmeen
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 7 g drożdży
- 2 łyżeczki papryki chili
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Do naczynia wkładamy drożdże, które rozpuszczamy w letniej wodzie.
- Dodajemy do nich cukier i odstawiamy na około 10 minut.
- Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz dodajemy jogurt naturalny, olej roślinny, jajko, sól oraz gotowy rozczyn drożdżowy.
- Całość mieszamy ze sobą za pomocą miksera i ugniatamy ciasto przez około 10 minut.
- Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około godzinę, aby urosło.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i za pomocą noża wycinamy z niego około 10 trójkątów, które smarujemy z każdej strony oliwą z oliwek.
- Następnie na rozgrzanej patelni smażymy dokładnie placki aż do momentu, gdy powstaną na nich charakterystyczne bąble.
- Następnie do dużego, głębokiego talerza przekładamy hummus, który mieszamy z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek i posypujemy papryczką chili.
- Gotowe trójkątne placki przekładamy na drewnianą deskę, a obok nich stawiamy talerz z hummusem.
Smacznego!