„Oszczędzają bogaci i nam się opłaci” – wszyscy znamy to powiedzenie, ale czy na co dzień zwracasz uwagę na to ile możesz zaoszczędzić? Jesteś gospodynią domową i chcesz być bardziej gospodarna i zaoszczędzić kilka złotych? Jeśli tak, to dobrze trafiłaś, bo podajemy kilka sposobów na oszczędności.
Posiłki starajcie się spożywać razem
Żyjemy w ciągłym biegu. Każdy się spieszy, trudno jest zebrać członków rodziny na posiłki przy wspólnym stole. Jednak warto przygotować śniadania i kolacje dla wszystkich. Oszczędzasz wówczas energię na zapieczenie grzanek, podgrzanie parówek, ugotowanie jajek itd. Oszczędzasz także na zużyciu wody, ponieważ myjesz naczynia wszystkie razem, a nie każde osobno. Pamiętaj, że oprócz oszczędności, największym plusem wspólnych posiłków jest to, że masz kontakt z bliskimi.
Korzystając z piekarnika
Jeżeli piekarnik ma termoobieg, zawsze go włączaj. Możesz wówczas ustawić nieco niższą temperaturę, niż w przypadku podgrzewania grzałką z dołu albo z góry. Poza tym, przy wykorzystaniu termoobiegu możesz korzystać z kilku poziomów. A dzięki temu oszczędzasz czas i pieniądze za energię.
Nie otwieraj drzwiczek od piekarnika, żeby sprawdzić czy ciasto albo mięso jest już gotowe. Sprawdzaj przez szybkę, każde otwieranie drzwiczek sprawia, że ucieka 10% ciepła. Mało, że tracisz znowu energię to jeszcze możesz zaszkodzić wypiekom.
Mięso piecz pod przykryciem lub w folii. Dzięki temu nie będziesz musiała otwierać piekarnika żeby je „podlać”.
Jadłospis na cały tydzień
Warto zrobić jadłospis na cały tydzień. Przyrządzenie obiadu na 2 dni zajmuje wprawdzie trochę więcej czasu niż codzienne gotowanie, ale w ostatecznym rozrachunku, w ten sposób zaoszczędzisz czas na stanie przy kuchni i przy okazji zaoszczędzisz nawet do 15% energii. No i nie będziesz musiała codziennie już od rana myśleć „ co ja dzisiaj zrobię na obiad”.
Czysty czajnik
Czajnik czyść regularnie. Czysty czajnik, bez kamienia zużywa o wiele mniej energii. Nie nalewaj do czajnika więcej wody niż w danej chwili potrzebujesz. Przepełniony czajnik o wiele dłużej się nagrzewa, a co za tym idzie – zużywa więcej energii.
Korzystaj z mikrofalówki
Podgrzewając jedzenie w piekarniku lub na kuchence elektrycznej czy gazowej potrzebujemy sporo energii. Jeżeli macie mikrofalówkę w domu korzystajcie z niej. O wiele mniej potrzeba energii do podgrzania posiłku i dużo mniej czasu. Zwłaszcza jak podgrzewamy posiłek dla jednej osoby.
Dobry garnek to podstawa
Średnica garnka powinna być dopasowana do wielkości palnika. Jeżeli płomień lub pole grzewcze kuchenki elektrycznej sięgają poza garnek to powstają duże straty energii. Z kolei gdy palnik jest zbyt mały w stosunku do garnka, minie dużo czasu zanim potrawa zacznie się gotować – zużywa się wówczas sporo prądu lub gazu.
Nie przesadzaj z ilością wody
Gotując ziemniaki, czy też inne warzywa zalewaj je taką ilością wody, żeby były tylko przykryte.
Nalewanie do garnka wody aż po jego brzeg to niepotrzebna strata wody i energii. Ważne jest także, żeby naczynie było przykryte, skraca się w ten sposób czas gotowania.
Skróć czas gotowania i pieczenia
Zazwyczaj wyłączasz piekarnik lub palnik kuchenki kiedy uznasz, że dana potrwa jest już gotowa.
A możesz to zrobić około 10 minut przed końcem pieczenia. Potrwa i tak się dopiecze, a pozwoli to na dodatkowe zaoszczędzenie energii.
Możesz zrobić trzy dania z jednego
Gotujesz rosół – z ugotowanego w nim mięsa możesz zrobić potrawkę. Z rosołu też możesz zrobić zupę pomidorową. Z ugotowanych w rosole warzyw i reszty mięsa możesz zrobić farsz do pierogów.
Powodzenia!