Słodkości na polskich stołach mogą pojawiać się w formie tortów, ciast, placków, babeczek, deserów z kremem, budyniem czy lodami i bitą śmietaną czy coraz modniejszych tart. Czym jest tarta i jakie przepisy na nią są warte polecenia?
Czym jest tarta?
Słowo „tarta” pochodzi z języka francuskiego od „tarte” i oznacza wypiek złożony z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta z nadzieniem. Tarta jest jednym z najpopularniejszych potraw w kuchni francuskiej, a obecnie zdobywa popularność również i na polskich stołach.
Uwaga!
Nadzienie do tarty wcale nie musi być słodkie. Z powodzeniem można piec tarty wytrawne, z nadzieniem warzywnym, mięsnym lub grzybowym. To od fantazji i umiejętności kucharza zależy, na jaki sposób poda on tartę.
Kluczem do upieczenia dobrej tarty jest ciasto. Najczęściej do tego celu wykorzystywane jest ciasto kruche, którym obkłada się dno i brzegi specjalnej, okrągłej i niskiej formy do pieczenia, o pofałdowanych brzegach. Tartę można piec na trzy różne sposoby:
- Najpierw same ciasto, a potem uzupełnia się je nadzieniem.
- Najpierw same ciasto, a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie.
- Równocześnie surowe ciasto z wyłożonym na nie od razu nadzieniem.
Warto wiedzieć!
Jeśli w pierwszej kolejności piecze się samo ciasto na tartę częstą praktyką jest wykładanie na jego powierzchnię suchej fasoli, co skutecznie zapobiega rośnięciu ciasta.
Pyszne przepisy z Wrocławia
O przepisy na tarty zapytaliśmy kucharzy z restauracji Sukiennice 7 znajdującej się we wrocławskim rynku. Jej kucharze mogą nas uraczyć znakomitą tartą śliwkową z kruszonką. Ponadto zaproponowali oni także przepisy na dwa inne ciasta tego typu.
Przepis na Tartę Kajmakową z dżemem porzeczkowym
Kajmak:
- 200 g krówek,
- 150 ml mleka.
Kruche ciasto:
- 2 żółtka jajka,
- 350 g mąki,
- woda,
- pół kostki masła.
Do tego:
- dżem porzeczkowy,
- 100 g porzeczek.
Ciasto na tartę należy piec przez 20 – 30 min w temperaturze 180 stopni. Następnie na upieczone ciasto wykładamy dżem, potem Kajmak a na koniec owoce do dekoracji.
Kucharze z restauracji Sukiennice 7 proponują również przepyszną Tartę śliwkową z kruszonką oraz Tartę malinową z białą czekoladą. Do pierwszej, prócz kruchego ciasta, dodaje się świeże śliwki, które posypuje się kruszonką z 200 g cukru, pół kostki masła i 250 g mąki. Po wykonaniu kruszonki, tarta z powrotem powinna trafić na kilka minut do pieca.
W przypadku tarty malinowej, do wykonania nadzienia potrzebne będą 2 tabliczki białej czekolady, 150 g serka mascarpone oraz 300 g malin. Z serka i czekolady przygotowuje się krem, który wypełnia tartę, a na jego powierzchni układa się maliny do dekoracji.