Sezon na truskawki trwa, a więc korzystajmy! Oto przepis na szybkie i pyszne wegańskie babeczki z kokosem i truskawkami.

image 6483441 4

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżka octu
  • świeże truskawki

Wykonanie:

  • W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe oraz sól.
  • W osobnej misce mieszamy mleko roślinne, olej, ocet oraz sodę oczyszczoną. Energicznie mieszamy, aż do powstania “pianki” (zdjęcie). Wlewamy do dużej miski z mąką i mieszamy.
  • Ciasto wykładamy do papilotek w formie do muffinek – 12 porcji.
  • Na górze każdej delikatnie “wciskamy” kawałki truskawek.
  • Pieczemy ok. 35 min i 180 stopniach C.
  • Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem, który możemy posypać wiórkami kokosowymi.

image 72192707 image 50397697

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj