Strona głównaKulinariaKobieta gotuje lepiej VEGEWegańskie babeczki z kokosem i truskawkami

    Wegańskie babeczki z kokosem i truskawkami

    Sezon na truskawki trwa, a więc korzystajmy! Oto przepis na szybkie i pyszne wegańskie babeczki z kokosem i truskawkami.

    image 6483441 4

    Składniki:

    • 2 szklanki mąki
    • ½ szklanki cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 2 łyżki wiórków kokosowych
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 szklanka mleka roślinnego
    • ½ szklanki oleju
    • 1 łyżka octu
    • świeże truskawki

    Wykonanie:

    • W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe oraz sól.
    • W osobnej misce mieszamy mleko roślinne, olej, ocet oraz sodę oczyszczoną. Energicznie mieszamy, aż do powstania “pianki” (zdjęcie). Wlewamy do dużej miski z mąką i mieszamy.
    • Ciasto wykładamy do papilotek w formie do muffinek – 12 porcji.
    • Na górze każdej delikatnie “wciskamy” kawałki truskawek.
    • Pieczemy ok. 35 min i 180 stopniach C.
    • Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem, który możemy posypać wiórkami kokosowymi.

    image 72192707 image 50397697

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,924ObserwującyObserwuj