Sezon na truskawki trwa, a więc korzystajmy! Oto przepis na szybkie i pyszne wegańskie babeczki z kokosem i truskawkami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka roślinnego
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżka octu
- świeże truskawki
Wykonanie:
- W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe oraz sól.
- W osobnej misce mieszamy mleko roślinne, olej, ocet oraz sodę oczyszczoną. Energicznie mieszamy, aż do powstania “pianki” (zdjęcie). Wlewamy do dużej miski z mąką i mieszamy.
- Ciasto wykładamy do papilotek w formie do muffinek – 12 porcji.
- Na górze każdej delikatnie “wciskamy” kawałki truskawek.
- Pieczemy ok. 35 min i 180 stopniach C.
- Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem, który możemy posypać wiórkami kokosowymi.