Brzuch mnie boli, a od czego – od fasoli, bo fasola była twarda… – na pewno tak nie będzie po zjedzeniu pysznej zupy fasolowej z ziemniakami i boczkiem według naszego przepisu.

Składniki

  • 300g fasoli jaś lub perłowej
  • 5 ziemniaków
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 mały seler
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Fasolę opłukać i namoczyć w wodzie ( najlepiej zostawić na kilka godzin), a następnie odlać wodę. Boczek pokroić w cienkie słupki i smażyć na oleju i maśle, aż stanie się chrupki. Wyjąć skwarki i odłożyć. Fasolę zalać 2 litrami wody i gotować na wolnym ogniu. Po 30 minutach dodać obraną marchew, pietruszkę, por, seler, sól i pieprz. Po upływie 30 minut wyjąć warzywa i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz usmażony boczek i gotować około 30 minut. Można dodać wcześniej usunięte warzywa pokrojone w kostkę.

Smacznego!

Fasola dostarcza witaminy E i witaminy z grupy B oraz minerały: fosfor, potas, magnez, wapń. Białko fasoli jest zasadotwórcze, dzięki czemu pomaga utrzymać w organizmie równowagę kwasowo- zasadową.

Fasola zawiera lecytynę, a ta wzmacnia tkankę nerwową i mózg.

Jest także dość kaloryczna, ponieważ zawiera duże ilości węglowodanów i tłuszczu. Tłuszcz ten jednak zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom złego cholesterolu, podwyższając poziom dobrego.

Ze względu na dużą zawartość siarki i twardą skórę potrawy z fasoli są ciężkostrawne, powodując wzdęcia i kłopotliwe gazy. Można temu zaradzić np. gotując fasolę 2 razy, ale wówczas pozbawiamy jej wielu witamin i minerałów. Chcąc tego uniknąć moczmy fasolę przez 12 godzin, potem gotujmy ją w tej samej wodzie. Po posiłku żeby uniknąć dyskomfortu za strony układu pokarmowego zaparzmy ziółka.