Zupa owocowa na upalne letnie dni, czyli zdrowo i smacznie.

Produkty:

  • 300 g czerwonych porzeczek
  • 300 g malin
  • 300 g wiśni
  • pół laski cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

  1. Porzeczki i maliny opłucz. Wiśnie umyj, usuń pestki.
  2. Owoce zalej 500 ml wody i gotuj 10 minut. Potem wybierz połowę wiśni i odłóż.
  3. Resztę gotuj jeszcze raz przez 10 minut, a następnie rozdrobnij, ale nie miksuj. Jeżeli uzyskasz mniej niż 800 ml przecieru dodaj wody i zagotuj.
  4. Mąkę ziemniaczaną zmieszaj za 100 ml wody, wlej do zupy i mieszając gotuj 3 minuty. Pod koniec gotowania dołóż wcześniej odłożone wiśnie. Dopraw do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
  5. Śmietanę kremówkę możesz od razu połączyć z zupą (i zagotować) albo ją ubij i nałóż na wierzch wlanej na talerze zupy.
  6. Podawaj z biszkoptami, grzankami ze słodkiego drożdżowego pieczywa.

Smacznego!

Źródło: ”Kuchnia polska” – Marzena Wasilewska