Zupa owocowa na upalne letnie dni, czyli zdrowo i smacznie.
Produkty:
- 300 g czerwonych porzeczek
- 300 g malin
- 300 g wiśni
- pół laski cynamonu
- 2 goździki
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
- Porzeczki i maliny opłucz. Wiśnie umyj, usuń pestki.
- Owoce zalej 500 ml wody i gotuj 10 minut. Potem wybierz połowę wiśni i odłóż.
- Resztę gotuj jeszcze raz przez 10 minut, a następnie rozdrobnij, ale nie miksuj. Jeżeli uzyskasz mniej niż 800 ml przecieru dodaj wody i zagotuj.
- Mąkę ziemniaczaną zmieszaj za 100 ml wody, wlej do zupy i mieszając gotuj 3 minuty. Pod koniec gotowania dołóż wcześniej odłożone wiśnie. Dopraw do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
- Śmietanę kremówkę możesz od razu połączyć z zupą (i zagotować) albo ją ubij i nałóż na wierzch wlanej na talerze zupy.
- Podawaj z biszkoptami, grzankami ze słodkiego drożdżowego pieczywa.
Smacznego!
Źródło: ”Kuchnia polska” – Marzena Wasilewska