Zupa owocowa z wiśni, porzeczek i malin

    -

    Zupa owocowa na upalne letnie dni, czyli zdrowo i smacznie.

    Produkty:

    • 300 g czerwonych porzeczek
    • 300 g malin
    • 300 g wiśni
    • pół laski cynamonu
    • 2 goździki
    • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    • 150 ml śmietany kremówki

    Przygotowanie:

    1. Porzeczki i maliny opłucz. Wiśnie umyj, usuń pestki.
    2. Owoce zalej 500 ml wody i gotuj 10 minut. Potem wybierz połowę wiśni i odłóż.
    3. Resztę gotuj jeszcze raz przez 10 minut, a następnie rozdrobnij, ale nie miksuj. Jeżeli uzyskasz mniej niż 800 ml przecieru dodaj wody i zagotuj.
    4. Mąkę ziemniaczaną zmieszaj za 100 ml wody, wlej do zupy i mieszając gotuj 3 minuty. Pod koniec gotowania dołóż wcześniej odłożone wiśnie. Dopraw do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
    5. Śmietanę kremówkę możesz od razu połączyć z zupą (i zagotować) albo ją ubij i nałóż na wierzch wlanej na talerze zupy.
    6. Podawaj z biszkoptami, grzankami ze słodkiego drożdżowego pieczywa.

    Smacznego!

    Źródło: ”Kuchnia polska” – Marzena Wasilewska

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza