Zupa ziemniaczana z tymiankiem – przepis

    -

    Zupa ziemniaczana to najlepszy posiłek na jesienne chłody. Jeśli szukasz prostego przepisu na sycący, aromatyczny posiłek – nasza zupa ziemniaczana z tymiankiem jest dla Ciebie stworzona!

    Produkty:

    • bulion
    • 1 łyżka masła
    • 1 cebula drobno posiekana
    • 2 cebule dymki cienko pokrojone
    • 3 szalotki drobno posiekane
    • 2 łyżeczki tymianku drobno posiekanego
    • 450g ziemniaków ugotowanych i rozgniecionych
    • 4 łyżki wytrawnego białego wina
    • sól, pieprz
    • 3 łyżki szczypiorku drobno posiekanego

    Przygotowanie:

    1. Masło rozpuść w garnku.
    2. Do rozpuszczonego masła dodaj cebulę, cebulę dymkę i szalotki. Smaż tak długo aż zmiękną – ale uważaj, żeby się nie zarumieniły.
    3. Do podsmażonych cebul wlej bulion, dodaj tymianek i doprowadź do wrzenia.
    4. Następnie do wywaru stopniowo dodawaj rozgniecione ziemniaki i ponownie zagotuj.
    5. Zmniejsz ogień, dolej wino i podgrzewaj zupę ziemniaczaną jeszcze przez 5 minut.
    6. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupa ziemniaczana wygląda najlepiej udekorowana szczypiorkiem.Smacznego!

      Pomysł zaczerpnięto- „Szybko i smacznie- ziemniaki”- Wydawnictwo Olesiejuk

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Poprzedni artykuł
    Następny artykuł

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza