Zupa ziemniaczana to najlepszy posiłek na jesienne chłody. Jeśli szukasz prostego przepisu na sycący, aromatyczny posiłek – nasza zupa ziemniaczana z tymiankiem jest dla Ciebie stworzona!
Produkty:
- bulion
- 1 łyżka masła
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 cebule dymki cienko pokrojone
- 3 szalotki drobno posiekane
- 2 łyżeczki tymianku drobno posiekanego
- 450g ziemniaków ugotowanych i rozgniecionych
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
- sól, pieprz
- 3 łyżki szczypiorku drobno posiekanego
Przygotowanie:
- Masło rozpuść w garnku.
- Do rozpuszczonego masła dodaj cebulę, cebulę dymkę i szalotki. Smaż tak długo aż zmiękną – ale uważaj, żeby się nie zarumieniły.
- Do podsmażonych cebul wlej bulion, dodaj tymianek i doprowadź do wrzenia.
- Następnie do wywaru stopniowo dodawaj rozgniecione ziemniaki i ponownie zagotuj.
- Zmniejsz ogień, dolej wino i podgrzewaj zupę ziemniaczaną jeszcze przez 5 minut.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupa ziemniaczana wygląda najlepiej udekorowana szczypiorkiem.Smacznego!
Pomysł zaczerpnięto- „Szybko i smacznie- ziemniaki”- Wydawnictwo Olesiejuk