Substancje oznaczone symbolem E coraz częściej budzą nasze wątpliwości. Wiele osób zanim wrzuci produkt do koszyka, uważnie sprawdza skład. Szczególnie czujni są rodzice, alergicy, ale także osoby, które chcą się zdrowo odżywiać. Warto przejąć od nich ten zwyczaj i wiedzieć na co zwrócić uwagę i jak kupować świadomie.
E nie jedno ma imię
Dodatki pełnią różne funkcje i w przypadku niektórych produktów ich stosowanie jest konieczne. Symbol E oznacza że dany dodatek jest zarejestrowany i dopuszczony do obrotu na terenie Unii Europejskiej. – wyjaśnia dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, z poradni dietetycznej 4Line i dodaje: Numer nadany przez INS (International Numbering System) określa do jakiej grupy zalicza się dany dodatek. Grupy te określone są w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE). Zatem już po nazwie, możemy wstępnie zorientować się z jakiego typu dodatkiem mamy do czynienia.
- E 100–199 – Barwniki
- E 200–299 – Konserwanty
- E 300–399 – Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
- E 400–499 – Emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.
- E 500–599 – Środki pomocnicze
- E 600–699 – Wzmacniacze smaku
- E 900–999 – Środki słodzące, nabłyszczające i inne
- E 1000–1999 – Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne
Czy dodatki są bezpieczne?
Dodatki pełnią różne funkcje – sprawiają, że żywność można łatwiej przechowywać, że dłużej zachowuje swoje wartości odżywcze czy uzupełniają produkty o składniki ważne dla osób o szczególnych potrzebach żywieniowych.
Teoretycznie bezpieczeństwo dopuszczonych dodatków do żywności zostało ocenione przez Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF) lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), jednak część z tych ocen pochodzi z lat 80-tych i 90-tych, niektóre nawet z 70-tych. Planowana jest ponowna ocena ich bezpieczeństwa, która ma pojawić się do 2020 r.
Dodatki budzące wyłącznie minimalne obawy toksykologiczne mogą być dodawane do prawie wszystkich przetworzonych środków spożywczych. Są to na przykład: węglan wapnia (E 170), kwas mlekowy (E 270), kwas cytrynowy (E 330), pektyny (E 440), kwasy tłuszczowe (E 570) i azot (E 941) – wyjaśnia Agnieszka Ślusarska. Są też substancje, które chociaż dopuszczone i opisywane są jako dodatki do żywności, występują również w naturze. Na przykład w jabłkach można znaleźć ryboflawiny (E 101), karoteny (E 160a), antocyjany (E 163), kwas octowy (E 260), kwas askorbinowy (E 300), kwas cytrynowy (E 330), kwas winowy (Ε 334), kwas bursztynowy (E 363), kwas glutaminowy (E 620) oraz L-cysteinę (E 920). – podaje jako przykład Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.
Na liczbę dodatków w kupowanych produktach warto zwrócić uwagę szczególnie w przypadku małych dzieci, osób starszych, alergików lub osób o bardzo wrażliwym układzie pokarmowym. Pamiętajmy, że im większy jest stopień przetworzenia żywności, tym więcej dodatków możemy się w niej spodziewać. Słodycze, słone przekąski, gotowe sosy, napoje aromatyzowane oraz desery to produkty mieszczące się w kategorii żywności wysokoprzetworzonej, a zatem dostarczające większej ilości dodatków do żywności – tłumaczy dietetyk.
Im mniej, tym lepiej
Jak zatem na co dzień dokonywać wyborów? Generalna zasada jest taka, że im mniej przetworzona żywność, z tym większą pewnością możemy bez obaw po nią sięgać. W naszej diecie spokojnie mogą znaleźć się mleko, świeże owoce i warzywa, świeże mięso i woda, w których dopuszczone jest stosowanie jedynie kilku dodatków. Choć warto pamiętać, że nie każdy produkt, który zawiera substancje oznaczone symbolem „E” ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, to świadomość, co dokładnie spożywamy jest bardzo ważna.
Jeśli chcemy sięgnąć po produkty gotowe, wybierzmy te, które są przygotowywane w sposób naturalny. Bezpieczną metodą stosowaną od wieków jest suszenie, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. Sięgając po zupy czy kompozycje z kaszy, ryżu i suszonych warzyw z serii Dania Babci Zosi firmy SyS możemy mieć pewność, że posiłek będzie zdrowy i smaczny. Zupa pomidorowa z ryżem czy kasza gryczana z warzywami z tej serii to pomysł na domowy obiad, łatwy do przygotowania w 20 minut.
Produkty z serii Dania Babci Zosi to:
– zupy: koperkowa, botwinka, żurek, zupa z soczewicy, pomidorowa z ryżem, cebulowa, kapuśniak, krupnik, grochowa, barszcz ukraiński, grzybowa z kaszą perłową, pieczarkowa – ryże: ryż ze szpinakiem, ryż z pomidorami i papryką, ryż z groszkiem i marchewką, ryż z jabłkami i rodzynkami – kasze: kasza jęczmienna z soczewicą, kasza jęczmienna z pieczarkami, kasza gryczana z warzywami, kasza gryczana z grzybami
Do kupienia na www.firma-sys.pl