Mleko matki jest najlepszym pokarmem dla dziecka. Jego skład opracowała sama natura, a zmienia się on wraz z rozwojem i potrzebami maluszka. Dieta matek karmiących piersią to kwestia, która zastanawia niejedną z mam. Sprawdźmy zatem, jak powinien wyglądać jadłospis w okresie laktacji.

Karmienie piersią jako złoty standard żywienia

Karmienie piersią to najlepszy sposób żywienia niemowląt, zgodny z zaleceniami światowych autorytetów w tej dziedzinie. Warto przy tym podkreślić, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka. Zachęca również, aby karmić dzieci w ten sposób dłużej, przy jednoczesnym wprowadzaniu pokarmów uzupełniających. Nie istnieje górna granica wieku dziecka, po której należałoby zaprzestać karmienia naturalnego.

Karmienie piersią jest bardzo istotne dla zdrowia psychicznego i fizycznego dziecka. Wpływa także korzystnie na matkę karmiącą w ten sposób swoją pociechę. Instytut Matki i Dziecka podaje, że dzięki naturalnemu karmieniu maluszek:

  • otrzymuje składniki odżywcze i przeciwciała, które chronią go przed wieloma infekcjami;
  • uzyskuje długofalową ochronę przed zachorowaniem na cukrzycę, nadwagę, otyłość, choroby serca, alergie i nowotwory;
  • ma niższe ryzyko wystąpienia wad zgryzu i wad wymowy.

Moment karmienia piersią to także okazja do budowania wzajemnej relacji matki i dziecka. Maluszek w tym czasie otrzymuje nie tylko ważny dla prawidłowego rozwoju pokarm, ale może nacieszyć się bliskością mamy. Sprzyja to budowaniu poczucia bezpieczeństwa i komfortu.

Odpowiednia dieta matek karmiących piersią

Wiele mam ma wątpliwości co do tego, jak powinien wyglądać ich codzienny jadłospis w okresie karmienia piersią. Nie jest prawdą, że trzeba prowadzić wówczas restrykcyjną dietę eliminującą (dzieje się tak tylko w wyjątkowych przypadkach, na wyraźne wskazanie lekarza). Wystarczy, aby dieta matek karmiących naturalnie była dobrze zbilansowana i urozmaicona, ponieważ dzięki temu dostarczy ona kobiecie najważniejszych składników odżywczych.

O czym powinna pamiętać karmiąca piersią mama, poza tym, że jej posiłki powinny być pożywne i zdrowe? Przede wszystkim o tym, że jej potrzeby energetyczne wzrastają – potrzebuje ona teraz każdego dnia o około 500 kalorii więcej niż przed ciążą. Warto więc wprowadzić do menu dodatkowy posiłek, który zaspokoi to zapotrzebowanie.

Co powinno znaleźć się w diecie, a czego nie powinno w niej być?

Różnorodna, pełnowartościowa dieta matek karmiących piersią stanowi wsparcie dla organizmu kobiety, przed którym stoi ważne zadanie – proces laktacji. Nie oznacza to jednak, że powinnaś wyłączyć z diety jakiekolwiek produkty w obawie, że zaszkodzą one dziecku. Jest wręcz przeciwnie, ponieważ zubożona dieta matek karmiących to prosta droga do powstawania niedoborów. To właśnie poprzez mleko mamy maluszek ma po raz pierwszy kontakt z alergenami i może stopniowo wyrobić sobie na nie tolerancję. Racjonalna, zdrowa dieta, w której znajdzie się wiele różnorodnych świeżych produktów pochodzących ze sprawdzonych źródeł, będzie najlepszym planem żywienia dla każdej mamy karmiącej piersią. Powinna ona obejmować warzywa i owoce, produkty zbożowe, mleczne, źródła pełnowartościowego białka i zdrowe tłuszcze.

Warto zrezygnować z wysoko przetworzonej żywności, smażonych dań i słonych przekąsek, w których składzie zawarto tłuszcze utwardzone. Alkohol i napoje energetyzujące, a także nikotyna nie powinny pojawiać się w menu karmiącej piersią mamy.

Niektóre mamy zdziwić może fakt, że spożywane przez nie potrawy mają wpływ na to, jak smakuje mleko podawane dziecku. To okazja do kształtowania pierwszych preferencji smakowych swojej pociechy. Warto więc już podczas laktacji zadbać o to, aby wszystkie grupy wartościowych produktów pojawiały się w menu karmiącej mamy.