KulinariaDrinki i napojeJak i do czego podawać czerwone wino?

Jak i do czego podawać czerwone wino?

-

Wina czerwone to najpopularniejsze wina wśród owocowych napojów alkoholowych. Różnią się kolorem, bukietem smaku i zapachu. Nawet najlepsze gatunki tracą swoje walory, jeżeli są niewłaściwie dobrane i podane.

Szkło i temperatura

Wino czerwone powinno być podawane w wysokich kieliszkach z przeźroczystego szkła. Kieliszki u góry powinny być lekko zwężone, ale nie za bardzo. Taki kształt powoduje stopniowe uwalnianie się smaku i aromatu. Kieliszek zawsze trzeba trzymać za nóżkę lub stopkę, by wino nie nagrzewało się od dłoni. Bardzo istotną sprawą jest odpowiednia temperatura wina. Zasada jest prosta, im cięższe wino, tym wyższa temperatura. Lekkie wina czerwone (młode) należy podawać w temperaturze 12-14 st. C, wina średnio ciężkie w temperaturze 15-16 st. C, a wina ciężkie w temperaturze 17-18 st. C.

Dobór wina do potrawy

O walorach smakowych i aromatycznych wina decyduje przede wszystkim rodzaj szczepu, z którego zostało wykonane, czas leżakowania oraz gatunek drewna użytego do wyrobu beczek. Choć wyhodowano ponad 1000 różnych szczepów, to najpopularniejsze gatunki win produkowane są z ok. 150 odmian winorośli uprawianych na całym świecie. Najpopularniejsze to merlot, syrah, cabernet sauvignion, pinot noir.

Większość osób ma swoje ulubione marki win i nic nie stoi na przeszkodzie, by delektowały się nimi przy każdej okazji. Istnieją jednak pewne zasady, które ułatwiają dobranie wina do określonej potrawy. Dzięki temu wzajemnie będą się uzupełniały i podkreślały walory smakowe.

Lekkie wina czerwone z takich szczepów jak pinot noir, beaujolais, gamay będą bardzo dobrze komponowały się z wędlinami, miękkimi serami, zimnymi półmiskami, pizzą. Średnio ciężkie wina czerwone podawane są do kaczki, gęsiny, ryb, mięs lekko czerwonych. Najodpowiedniejsze będą wina ze szczepów merlot, berbera, sangivese. Dziczyzna, wołowina, ostre sery lubią towarzystwo ciężkich, dojrzałych win czerwonych ze szczepów cabernet sauvignon, monastrell, syrah. Wina słodkie oczywiście podawane są do deserów.

w6 gl - Jak i do czego podawać czerwone wino?

Wino czerwone nie tylko smak

Codzienne picie czerwonego wina w małych ilościach zalecane jest nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względów zdrowotnych. Czerwone wino króluje wśród napojów z powodu największej zawartości antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Pełnią one w organizmie człowieka bardzo ważną funkcję zwalczania nadmiaru wolnych rodników, które odpowiedzialne są za wywoływania chorób przewlekłych, zwłaszcza o podłożu nowotworowym. Szczególnie bogate w antyoksydanty są wina produkowane w rejonach chłodnych ze szczepów point noir, merlot, gamay oraz tannat.

Zobacz również wina na każdą okazję w sklepie online Alkohol-online.pl/32-wina – Blisko 100 rodzajów unikatowych win z z Bułgarii, Chile, Hiszpanii oraz Mołdawii.

Najnowsze artykuły

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci. Trzeba jednak mieć na względzie to, że wybór środków i...

Musisz przeczytać

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie...

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po...

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale także umiejętne łączenie składników aktywnych. To właśnie one odpowiadają za...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych każdy może odkryć, że Inka to coś więcej niż kawa...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie