Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Gin Collins – i inne drinki z ginem
Gin, jako baza do różnego rodzaju drinków, sprawdza się doskonale. Jego wyrazisty, gorzki i cierpki smak, który jest wynikiem połączenia spirytusu z jagodami jałowca, a także z owocami cytrusowymi np. cytryną czy gorzką skórka pomarańczową wspaniale komponuje się z...
Przepis na herbatniki
Herbatniki jak u babci, łatwe do zrobienia i super smakują do kawy czy herbatki.
Produkty
13 dag cukru
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
garść rodzynek
aromat rumowy
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon wymieszaj z cukrem...
Herbata biała
Biała herbata jest najdroższym i najrzadziej spotykanym gatunkiem herbaty. Jednocześnie cieszy się ona największym uznaniem smakoszy tego napoju. Ten rodzaj herbaty wytwarzany jest przede wszystkim w Chinach, a jego produkcja podlega pewnym limitom i rygorystycznie przestrzeganym regułom.
Dodatkowym dowodem potwierdzającym...
Sałatka z łososiem i papryką
Sałatka z łososiem i papryką jest dobra na każdą porę dnia. Jest to doskonały pomysł zarówno na imprezę jak i na co dzień. Produkty 10 dag mieszanki sałat
20 dag fileta z łososia
czerwona i żółta papryka
pęczek dymki
...
Wybieramy najlepszy garnek
Naczynia kuchenne kupuje się raz i na bardzo długi czas. Dotyczy to garnków, patelni, rondli. Im lepszej jakości jest zakup, tym dłużej cieszymy się nabytkiem. I tym zdrowsza jest również rodzina.
Podejdź do półki w sklepie z artykułami kuchennymi. Albo...
Ziemniaki z ziołami obtoczone w mące
Ziemniaki z ziołami to łatwy i szybki sposób na ziemniaki inaczej.
Produkty:
6-8 ziemniaków równej wielkości
70g mąki
sól, pieprz
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka szczypiorku
3 łyżki masła
3 małe ząbki czosnku
1 liść laurowy
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz i pozostaw w całości.
Mąkę wymieszaj z solą,...
Być lub nie być – czyli wszystko o dodatkach do żywności
Substancje oznaczone symbolem E coraz częściej budzą nasze wątpliwości. Wiele osób zanim wrzuci produkt do koszyka, uważnie sprawdza skład. Szczególnie czujni są rodzice, alergicy, ale także osoby, które chcą się zdrowo odżywiać. Warto przejąć od nich ten zwyczaj i...
Gastronomiczne trendy na rok 2015
Gdyby kilka lat temu, ktoś miał przewidzieć, czym będziemy żywić się w 2015 roku, pewnie stawiałby na makdonaldyzację rzeczywistości kulinarnej. Całe szczęście – mocno by się pomylił. Z roku na rok (także polska kuchnia) idzie w coraz zdrowszą stronę,...
W czym tkwi tajemnica pysznej pizzy
Pizza pizzy nie równa i wie o tym każdy, kto próbował tego rodzaju przekąski nie raz i w różnych lokalach. Nie wszędzie ciasto smakuje tak samo i nie zawsze dobrane dodatki czy sosy rzeczywiście dobrze się komponują. Można się...
Kiełbaski inaczej
Kiełbaski są dobre na każdą okazję i lubią je zarówno duzi jak i mali.
Produkty:
duży ziemniak pokrojony w plastry na 1cm grubości
1 łyżka oleju
1/2 posiekanej cebuli
4 kiełbaski
1 nieduży pasternak pokrojony w plastry
1 jabłko obrane i pokrojone w plastry
1 nieduża marchew...