Wakacyjne spotkania przy grillu często okazują się prawdziwą próbą cierpliwości. Zdarza się bowiem, że rozpalenie grilla i uzyskanie odpowiedniej temperatury zajmuje znacznie więcej czasu, niż byśmy tego chcieli… Organizując taką imprezę, warto więc przygotować drobne, lekkie przekąski, po które goście będą mogli sięgnąć w oczekiwaniu na danie główne. Jeśli nie wiesz, jakie finger foods i dipy najlepiej sprawdzą się przy grillu albo jako przekąski sylwestrowe – przepisy na ekspresowe, sprawdzone dania przedstawiamy poniżej!

Finger foods – przepisy na startery

Czym są popularne finger foods? To proste przystawki „na jeden kęs”, które często nazywa się też starterami. Zwykle podawane w formie bufetu, doskonale sprawdzają się na imprezach, np. jako przekąski sylwestrowe. Przepisy na takie smakołyki okazują się niezwykle zróżnicowane – od prostych kanapeczek na krakersach i kultowych koreczków po bardziej wyszukane mini spring rollsy czy pierożki na zimno. Najważniejsze jednak, by dało się je zjeść w 1-2 kęsach, bez brudzenia rąk.

Jak wybrać odpowiednie na grillowe przyjęcie finger foods? Przepisybazujące na lekkostrawnych składnikach i warzywach sezonowych sprawdzą się w tej roli znakomicie – zaspokoją pierwszy głód i zaostrzą apetyt na grillowane dania główne. Hitem na twojej imprezie mogą się okazać:

  • pokrojone w szerokie krążki zielone ogórki nadziewane twarożkiem;
  • koreczki à la caprese z minimozzarellą i pomidorkami koktajlowymi;
  • „kanapeczki” z arbuzem i serem feta;
  • roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami;
  • mini spring rolls z warzywami w papierze ryżowym.

Dipy do przekąsek – chipsów, warzyw, mięsa

Jeśli decydujesz się na finger foods, przepisy nadipy do przekąsek także mogą się przydać. Zwróć uwagę, by miały odpowiednią konsystencję – powinny być dość gęste i kremowe, by nie spływały z zanurzanych w nich chipsów czy kawałków warzyw. Najlepiej więc przygotowywać je na bazie dobrego, puszystego majonezu (ew. z dodatkiem jogurtu greckiego).

Większość popularnych dipów na imprezę przygotujesz w ekspresowym tempie – zajmie ci to zaledwie kilka lub kilkanaście minut. Przygotowując przyjęcie z grillem w roli głównej, możesz przetestować np.:

  • Ziołowy dip bazyliowy – idealny do drobiu i grillowanych warzyw. Połącz 3 łyżki majonezu z 2 łyżkami zielonego pesto z bazylii i szczyptą czosnku granulowanego.
  • Egzotyczny dip mango-curry – dobrze komponuje się z grillowaną wieprzowiną. Zmiksuj ze sobą połówkę mango, łyżkę soku z limonki, 3 łyżki majonezu i łyżeczkę przyprawy curry. W wersji dla odważnych – dodaj posiekaną drobno papryczkę chili.
  • Śródziemnomorski dip z suszonych pomidorów – w sam raz do ryb i drobiu z grilla. Posiekaj drobno kilka suszonych pomidorów, pęczek świeżej bazylii i ząbek czosnku, a następnie zmieszaj je z 2 łyżkami kremowego serka i 2 łyżkami dobrego majonezu.