Odpowiedni poziom składników odżywczych w okresie ciąży wpływa korzystnie nie tylko na kobietę, ale również na rozwijający się płód. O ile większość pań pamięta o suplementacji kwasem foliowym, o tyle DHA jest w ciąży często pomijany. Biorąc pod uwagę jego właściwości, można to uznać za poważny błąd. Sprawdź, jaki wpływ na organizm rozwijającego się płodu ma ten kwas.
Jak wynika z informacji opublikowanych przez Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników, Polki spożywają zaledwie 15 g ryb dziennie, podczas gdy zalecane dzienne spożycie wynosi 30 g. Przekłada się to na spore niedobory, dlatego bardzo ważna jest suplementacja – szczególnie jeśli kobieta spodziewa się dziecka. Warto bowiem mieć świadomość, że DHA (kwas dokozaheksaenowy), przyjmowany w ciąży, wspiera prawidłowy rozwój płodu.
Dlaczego DHA jest tak ważny podczas ciąży?
Dostarczenie odpowiedniej ilości DHA w ciąży wpływa pozytywnie na płód:
- zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu – dzięki temu dziecko może rozwijać się w bezpiecznych dla siebie warunkach;
- zmniejsza ryzyko niskiej masy urodzeniowej noworodka – pozwala to zapobiec hipotrofii, która może wiązać się z szeregiem powikłań zdrowotnych;
- zapewnia prawidłowy rozwój siatkówki oka – oddziałuje tym samym na percepcję wrażeń wzrokowych;
- zapewnia prawidłowy rozwój psychomotoryczny;
- wspomaga prawidłowy rozwój obwodowego układu nerwowego (OUN);
- zmniejsza ryzyko alergii;
- zmniejsza ryzyko wystąpienia w dorosłym życiu cukrzycy typu I.
Ryby czy suplementy? Które źródło DHA wybrać?
Źródłem DHA są m.in. tłuste ryby morskie i owoce morza. Jednak – z uwagi na duże ryzyko zanieczyszczenia metalami ciężkimi, polichlorowanymi bifenylami czy dioksynami – kobiety w ciąży powinny ograniczyć spożycie ryb, szczególnie jeśli produkty nie pochodzą ze sprawdzonych źródeł.
W takiej sytuacji zasadne wydaje się przyjmowanie suplementów diety, które zawierają ten kwas. DHA jest pozyskiwany w całkowicie bezpieczny sposób, nie stanowi więc zagrożenia ani dla ciężarnej kobiety, ani dla rozwijającego się płodu.
Jakie jest zapotrzebowanie na kwas DHA w ciąży?
Zgodnie ze stanowiskiem Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników zapotrzebowanie organizmu na DHA uzależnione jest m.in. od spożycia ryb oraz przebiegu ciąży.
I tak:
- dobowa dawka co najmniej 600 mg dziennie zalecana jest kobietom w ciąży o prawidłowym przebiegu, które spożywają małą ilość ryb;
- dzienna dawka 1000 mg rekomendowana jest kobietom w ciąży o wysokim ryzyku porodu przedwczesnego.
Warto przy tym podkreślić, że nie wykazano żadnych skutków ubocznych przyjmowania dawek większych niż 1000 mg DHA.
Przyjmowanie kwasu należącego do grupy omega-3 można rozpocząć już od pierwszego miesiąca ciąży, a po 20. tygodniu jest to konieczne. Zaleca się kontynuowanie suplementacji także w okresie laktacji.