KulinariaRyby słonowodne w kuchni

Ryby słonowodne w kuchni

-

Ryby to ważny składnik codziennej diety – powinny gościć na każdym stole 2-3 razy w tygodniu. Jednak różne gatunki ryb oferują różną wartość odżywczą – a różnica między gatunkami słodko- i słonowodnymi jest najwyraźniejsza. Zobacz, dlaczego warto stosować ryby słonowodne w kuchni.

Dlaczego ryby słonowodne są lepsze?

Za wyborem ryb słonowodnych przemawiają 2 czynniki. Po pierwsze, ryby słonowodne dostarczają więcej kalorii dzięki wyższej zawartości tłuszczu. Po drugie, w rybim tłuszczu znajdują się dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3, których znacznie więcej znajdziesz w rybach słonowodnych (nawet 200 ug na 100 g mięsa w porównaniu do 1,5-25 ug na 100 g w rybach słodkowodnych).

Chuda czy tłusta?

Ryby chude są doskonałym wyborem, jeśli jesteś na diecie. Gatunki zawierające do 1% tłuszczu to między innymi:

  • Dorsz – zawiera bardzo mało tłuszczu i minimalną ilość kwasów omega-3. W zamian za to mięso dorsza ma dużo jodu i wysokostrawnego białka. Może być podawany po upieczeniu, grillowaniu, ugotowaniu, duszeniu czy w postaci wędzonej.
  • Tuńczyk – czerwone mięso tuńczyka często pojawia się w postaci puszek. Dzięki wysokiej zawartości witaminy PP jest doskonałym uzupełnieniem diety osób z problemami dermatologicznymi.

Ryby tłuste Przy zawartości tłuszczu powyżej 5% stanowią dobre źródło kwasów omega-3, choć mają wyższą kaloryczności (do 250 kcal w 100 g). Ryby słonowodne z tej grupy to na przykład:

  • Łosoś – bogate w tłuszcz różowoczerwonawe mięso to najlepsze źródło kwasów omega-3 i witaminy E. Zwarte mięso łososia nadaje się do pieczenia, smażenia i wędzenia.
  • Makrela – wysoka zawartość witaminy Ai PP oraz żelaza sprawiają, że makrela jest świetnym składnikiem diety. Najczęściej spotykana w postaci wędzonej, choć można ją podawać smażoną lub pieczoną z dodatkiem aromatycznych sosów.
  • Śledź – poza kwasami omega-3 śledź jest źródłem witaminy D. Popularny zwłaszcza na zimno, choć może być również smażony.
  • Sardynki – należą do jednych z najlepszych źródeł wapnia w diecie – 100 g sardynek dostarcza nawet 330 mg tego składnika! Jak każda tłusta ryba słonowodna, sardynka jest bogata w kwasy omega-3.

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na...

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie