Mniszek lekarski, potocznie zwany mleczem, zdobi żółtym kobiercem majowe łąki. Warto pokusić się o przygotowanie „miodu” – syrop z mniszka lekarskiego możesz przygotować w swojej kuchni, i przez kolejne miesiące raczyć się zdrowym i ekologicznym syropem.

Wyjątkowe właściwości mniszka

Syrop z mniszka lekarskiego nie tylko wygląda, pachnie i smakuje jak miód. Złocisty płyn (zależnie od sposobu przygotowania może być jak syrop, lub gęsty jak najprawdziwszy miód), stojący w spiżarni to źródło witamin: A, C, D, witamin z grupy B, garbników, flawonoidów, kwasów polifenolowych, potasu, krzemu, żelaza, magnezu.

Syrop łagodzi kaszel, wspomaga pracę wątroby, usuwa toksyny z organizmu, stabilizuje działanie układu nerwowego, pokarmowego i podnosi odporność.

Ale to nie wszystko! Zawarta w syropie inulina obniża poziom cukru we krwi i chroni przed infekcjami. Flawonoidy opóźniają procesy starzenia, garbniki natomiast działają przeciwzapalnie, przeciwświądowo i znieczulająco. Łagodzi schorzenia nerek i pęcherza, i działa zbawiennie przy kaszlu, chrypce, stanach zapalnych i infekcjach dróg oddechowych.

Miód z domowej kuchni

Syrop z mniszka lekarskiego bez problemu przygotujesz w domu. Będziesz potrzebowała:

  • 1kg rozwiniętych kwiatów mniszka lekarskiego (około 1000 główek)
  • 5-6 cytryn
  • 2kg cukru
  • 2 litry wody

Zacznij od zebrania główek mniszka lekarskiego. Załóż gumowe rękawice (sok z mniszka ciężko się zmywa) i zbieraj otwarte, dobrze rozwinięte kwiaty. Te o dużej zawartości pyłku będą niemal pomarańczowe!

Zebrane kwiaty rozsyp na starym białym obrusie i wystaw na słońce. Dzięki temu z kwiatów wyjdą wszystkie owady, których obecność w gotowym syropie byłaby niewskazana…

Oczyszczone kwiaty wrzuć do garnka, zalej gorącą wodą i gotuj przez około 30 minut. Następnie odstaw na 24 godziny, by wywar spokojnie doszedł i przyjął całość mikroelementów z kwiatów.

Po 24 godzinach ostrożnie przecedź ugotowane kwiaty mniszka lekarskiego przez sitko i ponownie zagotuj. Do gotującego się oczyszczonego soku wsyp cukier i sok z 5-6 cytryn (wyciśnij je przez sitko). Całość powinna się gotować minimum 2-3 godziny – pamiętaj, by regularnie mieszać syrop i kontrolować jego konsystencję. Gdy zacznie się pienić, będzie gotowy.

Jeszcze gorący syrop z mniszka lekarskiego przelej do słoiczków, zakręć, i odstaw do wystygnięcia. Gotowy syrop możesz dodawać do herbaty, przygotowywać kanapki i stosować zamiast zwykłego miodu. Smacznego i na zdrowie!