Dynia makaronowa to warzywo niezwykłe – wygląda jak zwykła dynia, ale ani dynią nie smakuje, ani po ugotowaniu jej nie przypomina. Zobaczcie, jak przygotować z niej pyszną zapiekankę!

Dynia makaronowa potrafi zaskoczyć. Na sklepowej półce nie wyróżnia się niczym: niewielkie jasnożółte, nieco podłużne dynie rozpoznają tylko ci, którzy już z tym warzywem styczność mieli. Dopiero odpowiednie przygotowanie dyni makaronowej odsłania jej sekret. Po ugotowaniu w całości przez 15 minut bądź upieczeniu po przekrojeniu na pół (25 minut w 200 stopniach powinno wystarczyć) miąższ rozsypuje się, przypominając makaron-nitki. Potem wystarczy je ze skórki wybrać widelcem i gotowe. Tak przygotowane „makarony” można śmiało stosować zamiast zwykłego makaronu.

Zapiekanka z dyni makaronowej

Składniki:

  • 1 dojrzała dynia makaronowa
  • 3 papryki – zółta, zielona i czerwona
  • 1 pomidor
  • 100g kiełbasy, pokrojonej na plasterki
  • 100g żółtego sera, startego
  • masło
  • olej słonecznikowy
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Dynię makaronową przygotuj zgodnie z podanym wyżej przepisem.
  2. Pomidora sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
  3. Papryki oczyść i pokrój w słupki.
  4. Pomidory, papryki i kiełbasę podsmaż na patelni.
  5. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj ze startym serem.
  6. Dyniowy makaron wymieszaj z usmażonymi warzywami i połową sera, przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp resztą sera.
  7. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. Podawaj na gorąco z dodatkiem świeżego tymianku.