Zapiekanka z dyni makaronowej

    -

    Dynia makaronowa to warzywo niezwykłe – wygląda jak zwykła dynia, ale ani dynią nie smakuje, ani po ugotowaniu jej nie przypomina. Zobaczcie, jak przygotować z niej pyszną zapiekankę!

    Dynia makaronowa potrafi zaskoczyć. Na sklepowej półce nie wyróżnia się niczym: niewielkie jasnożółte, nieco podłużne dynie rozpoznają tylko ci, którzy już z tym warzywem styczność mieli. Dopiero odpowiednie przygotowanie dyni makaronowej odsłania jej sekret. Po ugotowaniu w całości przez 15 minut bądź upieczeniu po przekrojeniu na pół (25 minut w 200 stopniach powinno wystarczyć) miąższ rozsypuje się, przypominając makaron-nitki. Potem wystarczy je ze skórki wybrać widelcem i gotowe. Tak przygotowane „makarony” można śmiało stosować zamiast zwykłego makaronu.

    Zapiekanka z dyni makaronowej

    Składniki:

    • 1 dojrzała dynia makaronowa
    • 3 papryki – zółta, zielona i czerwona
    • 1 pomidor
    • 100g kiełbasy, pokrojonej na plasterki
    • 100g żółtego sera, startego
    • masło
    • olej słonecznikowy
    • czosnek
    • sól
    • pieprz

    Przygotowanie:

    1. Dynię makaronową przygotuj zgodnie z podanym wyżej przepisem.
    2. Pomidora sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
    3. Papryki oczyść i pokrój w słupki.
    4. Pomidory, papryki i kiełbasę podsmaż na patelni.
    5. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj ze startym serem.
    6. Dyniowy makaron wymieszaj z usmażonymi warzywami i połową sera, przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp resztą sera.
    7. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
    8. Podawaj na gorąco z dodatkiem świeżego tymianku.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza