Dynia makaronowa to warzywo niezwykłe – wygląda jak zwykła dynia, ale ani dynią nie smakuje, ani po ugotowaniu jej nie przypomina. Zobaczcie, jak przygotować z niej pyszną zapiekankę!
Dynia makaronowa potrafi zaskoczyć. Na sklepowej półce nie wyróżnia się niczym: niewielkie jasnożółte, nieco podłużne dynie rozpoznają tylko ci, którzy już z tym warzywem styczność mieli. Dopiero odpowiednie przygotowanie dyni makaronowej odsłania jej sekret. Po ugotowaniu w całości przez 15 minut bądź upieczeniu po przekrojeniu na pół (25 minut w 200 stopniach powinno wystarczyć) miąższ rozsypuje się, przypominając makaron-nitki. Potem wystarczy je ze skórki wybrać widelcem i gotowe. Tak przygotowane „makarony” można śmiało stosować zamiast zwykłego makaronu.
Zapiekanka z dyni makaronowej
Składniki:
- 1 dojrzała dynia makaronowa
- 3 papryki – zółta, zielona i czerwona
- 1 pomidor
- 100g kiełbasy, pokrojonej na plasterki
- 100g żółtego sera, startego
- masło
- olej słonecznikowy
- czosnek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Dynię makaronową przygotuj zgodnie z podanym wyżej przepisem.
- Pomidora sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
- Papryki oczyść i pokrój w słupki.
- Pomidory, papryki i kiełbasę podsmaż na patelni.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj ze startym serem.
- Dyniowy makaron wymieszaj z usmażonymi warzywami i połową sera, przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp resztą sera.
- Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Podawaj na gorąco z dodatkiem świeżego tymianku.