Zarządzanie kaloriami to od pewnego już czasu pojawia się w rozmaitych publikacjach. Coraz częściej mówi się o nim już nie tylko w kontekście odchudzania się, ale też podczas dyskusji o przygotowaniu zbilansowanych posiłków dla całej rodziny. Sprawdź, co kryje się pod tym hasłem!

Dużo kalorii – źle, mało kalorii… Też źle!

Zarządzanie kaloriami wcale nie służy do pieczołowitego wydzielania sobie liczby plasterków szynki i odważonego na wadze aptecznej kawałka pączka. Ideą świadomego zarządzania kaloriami jest ustalenie swojego dziennego zapotrzebowania energetycznego i bilansowania diety w taki sposób, by odpowiednimi proporcjami składników odżywczych wypełnić ten limit.

Miej na uwadze, że aż 2/3 przyswajanych przez Ciebie kalorii organizm zużywa na utrzymanie poprawnego działania funkcji życiowych – te (około) 1500 kcal przeznaczane jest na oddychanie, trawienie, pracę serca, przemianę materii i inne ważne dla przetrwania procesy. Zejście poniżej tego limitu jest dla organizmu bezpośrednim zagrożeniem! Dopiero kalorie powyżej tej granicy związane są z dostarczaniem energii na poczet codziennych aktywności i sportu – i to tę wartość powinnaś ustalić przy użyciu odpowiednich kalkulatorów (polecamy kalkulatory dostępne na www.zarzadzaniekaloriami.pl – pozwalają określić poziom aktywności fizycznej i dokładną ilość poszczególnych składników odżywczych w codziennej diecie).

Ewolucja, nie rewolucja

Unikaj rewolucji w przygotowywaniu posiłków. Organizm źle znosi gwałtowne zmiany w wielkości porcji, w porach podawania posiłków i w stopniu aktywności. Najlepiej zacząć od zmniejszenia porcji jedzenia przy zwiększeniu liczby posiłków: sam ten zabieg spowoduje poprawę metabolizmu, ułatwi przyswajanie energii (na bieżąco zużywanej, nie magazynowanej w postaci tkanki tłuszczowej) i pomoże lepiej kontrolować, co jesz.

Jeżeli za cel postawiłaś sobie utrzymanie wagi, szukaj aktywności fizycznej, która zrównoważy żywieniowe grzeszki. Nie potrafisz zrezygnować z ulubionego cappuccino? Nie zmuszaj się od razu do usunięcia go z diety, bo w końcu ochota Cię przerośnie i ulegniesz – lepiej zrównoważyć je 15-minutowym spacerem. Organizm nie wyczuje, że ma braki, a Ty będziesz spokojniejsza i zdrowsza!

Świadome planowanie posiłków powinno opierać się na stopniowym przebudowywaniu diety tak, by organizm płynnie przeszedł na nowy tor (co pozwoli uniknąć problemów zdrowotnych i efektu jo-jo, jeśli za cel postawiłaś sobie redukcję wagi).

Kalorie to nie wszystko

Zarządzanie kaloriami powiązane jest z z odpowiednim składem diety. Nie wystarczy powiem, by w bilansie liczba przyswojonych kalorii była zgodna z zapotrzebowaniem, by zachować zdrowie. Wystarczy bowiem uświadomić sobie, że w teorii wystarczy zjeść niecałe 2,5kg gotowanych ziemniaków, by wyrównać bilans energetyczny przeciętnej kobiety – jednak nie trzeba przekonywać, że ze zdrowiem taka dieta nie ma nic wspólnego… Zadbaj o właściwe proporcje białek, węglowodanów i tłuszczu, by organizm pracował prawidłowo i we właściwy sposób przyswajał składniki odżywcze.

Materiał powstał we współpracy z serwisem www.zarzadzaniekaloriami.pl, prowadzonym przez Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością.