Dziecko w wieku 3-4 lat jest już na tyle duże, że potrafi określić co lubi, a co mu nie smakuje. Jednak zdrowa dieta dziecka powinna się opierać przede wszystkim na tym, co dla dziecka jest wartościowe – zobacz, jakimi zasadami należy się kierować, przygotowując posiłki dla dziecka.
Menu dziecięce
3-latek teoretycznie może jeść to samo, co dorośli. Jednak zanim zaczniesz nakładać swojemu dziecku te same posiłki, które sama jesz dopilnuj, żeby i Twoja dieta była zbilansowana.
Brak konserwantów
Świeże produkty to podstawa dziecięcego menu. Omijaj szerokim łukiem fastfoody, produkty wysokoprzetworzone, posiłki gotowe i konserwowane. Żywność przetworzona jest pozbawiona części witamin i minerałów, przez co dziecko może nabawić się niedoborów.
Warzywa i owoce to podstawa
Każdego dnia Twoje dziecko powinno dostawać do jedzenia owoce i warzywa. 2-3 porcje naturalnych witamin dziennie zapewnią dziecku właściwy rozwój. 1 porcję warzyw i owoców możesz zamienić na sok, ale dopilnuj by był to świeży sok bez cukru i konserwantów – najlepiej, gdyby był świeżo wyciskany!
Kwasy omega 3 i omega 6
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 wpływają na prawidłowy rozwój dziecka. Zarówno oleje z pierwszego tłoczenia jak i ryby powinny na stałe zagościć w diecie. Ryby są bardzo zdrową odmianą mięsa, dlatego możesz spokojnie podawać je dziecku nawet 2 razy w tygodniu.
Sól nierafinowana
Sól nie jest wskazana w menu dziecka. Ale nie popadaj w skrajności – zdrowa dieta dziecka nie może oznaczać potraw bez smaku, więc delikatne osolenie posiłku nie zaszkodzi. Warto jednak siegnąć po sól nierafinowaną, czyli nieoczyszczoną. Zwykła sól kamienna jest płukana i oczyszczana z innych minerałów, co bardzo zubaża jej wartości odżywcze. Sól nierafinowana jest natomiast bogata w składniki mineralne niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka.
Odpowiednia ilość wapnia
Dziecięcy organizm rośnie i do budowy mocnych kości potrzebuje dużej ilości wapnia. Zadbaj więc, by Twoje dziecko miało pod dostatkiem nabiału – mleko, twaróg czy jogurty muszą pojawić się w dziecięcym menu każdego dnia.
Kiszone warzywa
Kapusta kiszona jest źródłem witaminy C – potrzebnej zwłaszcza zimą. Kapusta kiszona jest przy tym znacznie zdrowsza niż cytrusy, gdyż możesz ją zakisić sama bez konserwantów i środków chemicznych, i nie osłabia odporności jak cytrusy.
Białka wysokiej jakości
Białko pojawiające się w diecie dziecka powinno być jak najwyższej jakości – ryby słodkowodne jak i morskie czy drób z hodowli naturalnych to gwarancja wysokiej jakości białek zwierzęcych. Jeśli połączysz to z warzywami strączkowymi i pieczywem z pełnego ziarna, możesz być spokojna. Twoje dziecko dostaje odpowiednią dawkę zdrowych składników.
Bez cukru
Staraj się nie podawać dziecku batoników, słodyczy i napojów gazowanych. Zdecydowanie staraj się wpoić dziecku nawyk picia wody. Woda jest najzdrowszym napojem, po jaki może sięgnąć dziecko, a przy tym nie podajesz mu w ten sposób konserwantów, barwników i słodzików, obecnych w napojach z bąbelkami.
Mięso w diecie – koniecznie!
Nawet jeśli jesteś wegetarianką i czujesz się świetnie, nie przestawiaj swojego dziecka na wegetarianizm. Chude mięso i drób chronią rozwijający się organizm przed anemią i innymi komplikacjami. Gdy będzie starsze, możesz powoli przestawiać je na białko roślinne, teraz jednak – dla zdrowia dziecka – przygotowuj dla niego posiłki zawierające mięso.
Wyprawka dla dziecka – Na co zwrócić uwagę podczas kompletowania