Zielona herbata i jej zalety. Gatunki zielonej herbaty i jej zaparzanie.

Herbata zielona powstaje poprzez suszenie bez fermentacji. Jest herbatą cenioną na całym świecie nie tylko za swój niepowtarzalny smak, ale za i właściwości, które się jej przypisuje. Japończycy są przekonani o tym, że dzięki zielonej herbacie ludzie dłużej żyją, zachowują jasność myślenia i aktywność umysłu aż do późnej starości.

Właściwości zielonej herbaty

Tradycyjna medycyna orientalna wymienia aż 61 dolegliwości, w których zielona herbata może pomóc. Podobno zielona herbata:

  • chroni przed zwałem serca,
  • łagodnie stymuluje krążenie,
  • zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • minimalizuje ryzyko zachorowań na chorobę nowotworową,
  • wzmacnia zęby i kości,
  • reguluje procesy trawienne.

Zielona herbata zawiera dużo witamin, mikro i makroelementów, a także działa pobudzająco i odprężająco. Zielona herbata ułatwia koncentrację, co pozwala na szybsze zapamiętywanie. Zatem zielona herbata jest bardzo dobra dla osób, które potrzebują nieustannej jasności umysłu i aktywności.

Rodzaje i sposób parzenia zielonej herbaty

Gunpowder – listki tej herbaty są zwinięte ciasno w małe kulki i rozwijają się podczas parzenie herbaty. Możesz ją pić także wieczorem, ponieważ zawiera mało teiny.
Sposób przyrządzania: herbatę zalewaj wodą o temperaturze 70 °C i zaparzaj ok. 4 minut.

Chun Mee – herbata ta zawiera większą ilość teiny, odznacza się bardziej intensywnym i mocniejszym smakiem.
Sposób przyrządzania: zaparzaj ją do 4 minut w temperaturze 70 °C. Możesz ją pić przez cały dzień, wielokrotnie zaparzając.

Natural Leaf– zawiera bardzo mało teiny, ma delikatny smak i jest polecana dzieciom.
Sposób przyrządzania: zaparzaj ją w temperaturze 50 °C przez 2-3 minuty (pije się ją bardzo słabą).

Matcha – bardzo ekskluzywny gatunek zielonej herbaty, zawiera dużo witamin. Listki są zmielone, a napar ma intensywny, zielony kolor. Idealnie pasuje do napoi i deserów.
Sposób przyrządzania: herbatę zalewaj prawie wrzącą wodą i szybko mieszaj trzepaczką.

Sencha- dość popularna odmiana zielonej herbaty o mocnym smaku. Ma właściwości antynowotworowe oraz zapobiega wzrostowi cukru we krwi.
Sposób przyrządzania: ten rodzaj zielonej herbaty zaparzaj w temperaturze 80 °C przez 2-3 minuty. Możesz ją zaparzać wielokrotnie.

Gyokuro– jest to zielona herbata o najwyższej jakości. Na świecie jest uważana za najlepszą zieloną herbatę. Zaparza się ją z pierwszych młodych listków, z wiosennego zbioru. Uprawiana jest w specjalny sposób. Plantacje są przykrywane na 3 tygodnie specjalnymi bambusowymi i trzcinowymi matami albo płachtami z płótna. Dzięki takiemu zabezpieczeniu słońce nie niszczy garbników i teiny.
Sposób przyrządzania: zaparzaj ją w temperaturze 50 °C.

Genmaicha – jest to zielona herbata połączona z prażonym brązowym ryżem i kukurydzą. Bardzo pobudza trawienie.
Sposób przyrządzania: zaparzaj herbatę wodą o temperaturze 90 °C przez 1-2 minut.

Lung Ching – jest jedną z najstarszych odmian zielonej herbaty, ma łagodny smak. Zawiera dużo witaminy C i aminokwasów, ma także działanie antynowotworowe.
Sposób przyrządzania: herbatę zalewaj wodą o temperaturze 70 °C i zaparzaj 3-5 minut.

Źródło: „Herbata”, Małgorzata Caprari