Herbata zielona powstaje poprzez suszenie bez fermentacji. Jest herbatą cenioną na całym świecie nie tylko za swój niepowtarzalny smak, ale za i właściwości, które się jej przypisuje. Japończycy są przekonani o tym, że dzięki zielonej herbacie ludzie dłużej żyją, zachowują jasność myślenia i aktywność umysłu aż do późnej starości.
Właściwości zielonej herbaty
Tradycyjna medycyna orientalna wymienia aż 61 dolegliwości, w których zielona herbata może pomóc. Podobno zielona herbata:
- chroni przed zwałem serca,
- łagodnie stymuluje krążenie,
- zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych,
- obniża poziom cholesterolu,
- minimalizuje ryzyko zachorowań na chorobę nowotworową,
- wzmacnia zęby i kości,
- reguluje procesy trawienne.
Zielona herbata zawiera dużo witamin, mikro i makroelementów, a także działa pobudzająco i odprężająco. Zielona herbata ułatwia koncentrację, co pozwala na szybsze zapamiętywanie. Zatem zielona herbata jest bardzo dobra dla osób, które potrzebują nieustannej jasności umysłu i aktywności.
Rodzaje i sposób parzenia zielonej herbaty
Gunpowder – listki tej herbaty są zwinięte ciasno w małe kulki i rozwijają się podczas parzenie herbaty. Możesz ją pić także wieczorem, ponieważ zawiera mało teiny.
Sposób przyrządzania: herbatę zalewaj wodą o temperaturze 70 °C i zaparzaj ok. 4 minut.
Chun Mee – herbata ta zawiera większą ilość teiny, odznacza się bardziej intensywnym i mocniejszym smakiem.
Sposób przyrządzania: zaparzaj ją do 4 minut w temperaturze 70 °C. Możesz ją pić przez cały dzień, wielokrotnie zaparzając.
Natural Leaf– zawiera bardzo mało teiny, ma delikatny smak i jest polecana dzieciom.
Sposób przyrządzania: zaparzaj ją w temperaturze 50 °C przez 2-3 minuty (pije się ją bardzo słabą).
Matcha – bardzo ekskluzywny gatunek zielonej herbaty, zawiera dużo witamin. Listki są zmielone, a napar ma intensywny, zielony kolor. Idealnie pasuje do napoi i deserów.
Sposób przyrządzania: herbatę zalewaj prawie wrzącą wodą i szybko mieszaj trzepaczką.
Sencha- dość popularna odmiana zielonej herbaty o mocnym smaku. Ma właściwości antynowotworowe oraz zapobiega wzrostowi cukru we krwi.
Sposób przyrządzania: ten rodzaj zielonej herbaty zaparzaj w temperaturze 80 °C przez 2-3 minuty. Możesz ją zaparzać wielokrotnie.
Gyokuro– jest to zielona herbata o najwyższej jakości. Na świecie jest uważana za najlepszą zieloną herbatę. Zaparza się ją z pierwszych młodych listków, z wiosennego zbioru. Uprawiana jest w specjalny sposób. Plantacje są przykrywane na 3 tygodnie specjalnymi bambusowymi i trzcinowymi matami albo płachtami z płótna. Dzięki takiemu zabezpieczeniu słońce nie niszczy garbników i teiny.
Sposób przyrządzania: zaparzaj ją w temperaturze 50 °C.
Genmaicha – jest to zielona herbata połączona z prażonym brązowym ryżem i kukurydzą. Bardzo pobudza trawienie.
Sposób przyrządzania: zaparzaj herbatę wodą o temperaturze 90 °C przez 1-2 minut.
Lung Ching – jest jedną z najstarszych odmian zielonej herbaty, ma łagodny smak. Zawiera dużo witaminy C i aminokwasów, ma także działanie antynowotworowe.
Sposób przyrządzania: herbatę zalewaj wodą o temperaturze 70 °C i zaparzaj 3-5 minut.
Źródło: „Herbata”, Małgorzata Caprari