Wielkanocny żurek jest nie mniej powszechny co jajka. Prezentujemy 3 całkowicie różne przepisy na żurek – żurek na zakwasie, żurek na gotowej bazie i żurek na wędzonej kości.

Żurek na zakwasie

Składniki

  • 1 butelka zakwasu,
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 pietruszki,
  • 20 dag boczku wędzonego w kawałku,
  • 2 kostki rosołowe,
  • 4 ząbki czosnku (przeciśniętego),
  • pieprz w ziarnach (kilka kulek),
  • ziele angielskie(kilka kulek),
  • 1 liść laurowy,
  • majeranek, sól,
  • 4 białe kiełbasy,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki mąki,
  • 4 jajka.

Przygotowanie

Boczek, drobno pokrojoną cebulę, obraną umytą jedną marchew oraz jedną pietruszkę zalać 2 litrami wody. Gotujemy wszystko do miękkości boczku. Następnie wyjmujemy boczek, marchew i pietruszkę.

Dwie surowe marchewki i jedną pietruszkę trzemy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do wywaru. Dodajemy 2 kostki rosołowe, liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, czosnek oraz majeranek.

Dodajemy zakwas z butelki – gotujemy.

Zabielanie

Śmietanę oraz 2 łyżki mąki, wymieszać w kubku, dodać gorącego wywaru, wymieszać i wlać do żurku. Dodać białą kiełbasę oraz pokrojony boczek. Doprawić do smaku solą i majerankiem. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut.

Jajka gotujemy osobno na twardo. Następnie obieramy z łupin, kroimy na pół i układamy na talerzu i nalewamy zupę.

Szybki żurek

Propozycja naszej czytelniczki Marzeny

Składniki

  • 4 białe kiełbasy,
  • 2 opakowania żurku Winiary,
  • 1 butelka żurku
  • 4 jajka
  • 0,2 dag boczku parzonego
  • 1 cebula
  • majeranek, sól, pieprz

Przygotowanie

Gotujemy białe kiełbasy w garze 30 minut, może trochę więcej. W kubku mieszamy proszek Winiary z wodą, dokładnie aby nie powstały grudki, całość wlewamy do gara z kiełbasą. Dolewamy 0,5 litra żurku z butelki. Dodajemy majeranek, sól oraz pieprz do smaku, można dodać trochę magi. Jaja gotujemy osobno, wkładamy pokrojone na talerz.

Boczek pokrojony w kostkę podsmażamy na dość sporej ilości oleju na skwarki, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. W zależności od tego jak lubimy jeść żurek, dodajemy osobno ugotowane ziemniaki.

Żurek na wędzonej kości

Propozycja naszej czytelniczki Gosi

Składniki

  • 2 kawałki kości wędzonej,
  • 500g kiełbasy (zwykłej lub białej – według uznania),
  • 1 bulionetka drobiowa,
  • 6 marchewek,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 por,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • 3 listki laurowe,
  • 2 opakowania barszczu białego Winiary,
  • śmietana (koniecznie do zupy),
  • przyprawa do żurku i barszczu białego Kamis,
  • 500g ziemniaków,
  • majeranek,
  • sól oraz pieprz.

Przygotowanie

Barszcz zaczynamy od przygotowania dużego garnka z wodą do którego wrzucamy kość wędzoną oraz bulionetkę. Czekamy, aż kość się lekko podgotuje, w międzyczasie obieramy warzywa.

Marchewki kroimy w nieduże słupki, związujemy por, aby się nie rozpadł podczas gotowania, następnie dodajemy seler oraz pietruszkę. Do garnka wrzucamy ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz liście laurowe, które dodadzą aromatu zupie. Podczas gdy wywar bulgocze w garnku, obieramy ziemniaki, kroimy w drobną kostkę, a następnie przekładamy je do garnka.

Zupę gotujemy na małym ogniu tak długo, aż zmiękną warzywa. Kiełbasę kroimy w półplasterki, a następnie podsmażamy na patelni. W osobnym naczyniu na ok. litr wody, wsypujemy barszcz z torebki, całą przyprawę do żurku i barszczu oraz połowę małego opakowania śmietany. Wszystko mieszamy, dolewamy dwie łyżki gorącego wywaru i mieszamy wszystko, ważne aby nie zostały grudki. Wlewamy płyn do wywaru, ciągle mieszając zupę. Na koniec wrzucamy podsmażoną kiełbasę, a całość doprawiamy majerankiem.

Zapraszamy do dzielenia się własnymi przepisami i oczywiście do gotowania pysznego żurku.