ŻycieAspartam w kuchni i w torebce

Aspartam w kuchni i w torebce

-

Aspartam to nazwa znana osobom, które wiedzą, że cukier w nadmiarze może nam zaszkodzić. Warto wiedzieć, że ta oryginalnie i tajemniczo brzmiąca nazwa kryje pod sobą określenie popularnej substancji służącej powszechnie w przemyśle spożywczym. Znajdziemy ją nie tylko w słodzikach zastępujących cukier do herbaty czy kawy, lecz także w popularnych drażetkach odświeżających oddech i w gumach do żucia, które znajdujemy w niemal każdej damskiej torebce czy w kieszeni męskich spodni. Słodzone aspartamem są także obecne chyba we wszystkich lodówkach jogurty, a także napoje gazowane, galaretki i piwa smakowe. Wędliny goszczące na naszych stołach podczas śniadań i kolacji też posiadają dodatek słodzika.

O tym, czy aspartam jest szkodliwy dyskutowano przez wiele lat. Czym on jest tak naprawdę? To substancja prawie dwieście razy słodsza od cukru, będąca związkiem kwasu asparaginowego i fenyloalaniny. Ten dipeptyd w świetle najnowszych badań nie stanowi żadnego zagrożenia dla organizmu, a doświadczenia, mające rzekomo wykazać jego negatywny wpływ na nasze zdrowie, były przeprowadzane nierzetelnie. Warto zatem odrzucić wszelkie mity, jakie krążą na temat tego czy aspartam jest szkodliwy. Przekroczenie przez człowieka dopuszczalnej, bezpiecznej dawki dziennej aspartamu praktycznie nie jest możliwe! Wydaje się więc, że to cukier, który jest nie tylko przyczyną zbędnych kilogramów, lecz także doprowadzić może do powstania groźnej cukrzycy. Niewątpliwą zaletą zastąpienia cukru słodzikiem, jest to, że po jego spożyciu poziom glukozy we krwi nie wzrasta!

Zalety opisywanego związku chemicznego są różne, najbardziej atrakcyjną wydaje się ta, że po jego spożyciu nie musimy się obawiać, że dostarczyliśmy naszemu organizmowi mnóstwo zbędnych i pustych kalorii. Możemy dbać zatem o naszą sylwetkę i być w świetnej formie, nie wyrzekając się słodyczy. Jest on też czymś bardzo cenionym przez osoby chorujące na cukrzycę. To, że ta substancja jest wielokrotnie słodsza od cukru, ma tez znaczenie ekonomiczne. Spójrzmy zatem na fakty dotyczące  słodzika i pozbądźmy się uprzedzeń wynikających z niewiedzy!

Najnowsze artykuły

Prozdrowotne spotkania w saunie tylko dla kobiet – oaza relaksu i regeneracji

W dzisiejszych czasach, gdy stres i napięcie towarzyszą nam na co dzień, coraz więcej kobiet poszukuje naturalnych sposobów na...

Równowaga pH miejsc intymnych – dlaczego jest ważna i jak o nią dbać?

W codziennej trosce o zdrowie często zapominamy, jak istotna jest równowaga pH w miejscach intymnych. Tymczasem zaburzenia tego delikatnego...

Skompletuj wakacyjną kosmetyczkę – 7 kosmetyków, które uratują twoją skórę latem!

Słońce, wiatr we włosach, letni vibe – brzmi super, ale twoja skóra nie zawsze czuje to samo. Wysokie temperatury,...

Lustro w sypialni: zwykłe odbicie czy świetlny rytuał? Co wybrać, by rano zobaczyć więcej niż tylko twarz bez makijażu

Sypialnia to nie tylko miejsce snu. To również scena codziennych rytuałów - tych cichych, niepozornych, ale znaczących. Tu kończy...

Musisz przeczytać

Równowaga pH miejsc intymnych – dlaczego jest ważna i jak o nią dbać?

W codziennej trosce o zdrowie często zapominamy, jak istotna...

Róż, no i już! Sprawdź, dlaczego kremowy róż w sztyfcie i tinty to idealne kosmetyki na lato

Wyrazisty rumieniec sięgający od policzków aż po skronie, jak u Sabriny Carpenter, czy bardziej subtelne  muśnięcie kolorem policzków i...

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia„Drzewa” to zbiór esejów autorstwa Aya Kōda, japońskiej...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie