KulinariaBarszcz na święta

Barszcz na święta

-

W Polsce barszcz będący bardzo rzadką i klarowną lub gęstą zupą kojarzy się przede wszystkim ze świętami zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocnymi.

Barszcze Bożonarodzeniowe to często czyste wywary podawane z dodatkami takimi jak uszka, krokiety lub lekkie paszteciki z ciasta francuskiego. Do tej świątecznej zupy oprócz oczywiście buraków dodaje się włoszczyznę oraz przyprawy takie jak majeranek oraz czosnek. Dzięki nim barszcz czerwonystaje się bardzo aromatyczny i wyrazisty. W wielu domach podaje się go również w formie napoju, w szklankach.

A może po ukraińsku…

Barszcz ukraiński w przeciwieństwie do klarownego posiada wiele dodatków a co za tym idzie jest bardzo treściwy. Oprócz klasycznych składników dodaje się do niego również fasolę, ziemniaki oraz kapustę. Na zakończenie zaprawiany jest mąką.

Inną, typowo świąteczną zupą jest barszcz biały serwowany w czasie świąt Wielkiej Nocy. Od poprzedniego różni się nie tylko kolorem- jego sekretem jest zakwas przygotowywany na bazie mąki pszennej razowej.

Na zakwas składa się:

  • mąka pszenna razowa
  • czosnek
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • woda

Całość powinna stać od 2 do 4 dni aby nabrać charakteru. Konieczne jest codzienne mieszanie i sprawdzanie smaku. Istnieje, jednak sposób przyspieszający proces zakwaszania. Jest nim dodanie do zakwasu łyżki soku z ogórków lub kiszonej kapusty.

Na przygotowanym wcześniej zakwasie i wędlinach wielkanocnych przygotowuje się barszcz biały zaostrzony chrzanem i zaprawiony dobrą śmietaną. Nieodzownym składnikiem wielkanocnego śniadania jest również jajko pokrojone w grubsze plastry lub ćwiartki. Konsystencja barszczu białego uzależniona jest od indywidualnych oczekiwań.

Jak gustownie podać zupy świąteczne?

Barszcz będący jedna z najpopularniejszych zup świątecznych powinno się podawać w sposób uroczysty czyli w gustownych, głębokich talerzach lub niewielkich miseczkach umożliwiających swobodne picie. Jedynym odstępstwem od reguły jest barszcz biały wielkanocny, który według tradycji można podać w wydrążonym bochenku chleba.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na barszcz, zapraszamy na stronę : www.zakochanewzupach.pl/tag/barszcz-czerwony/

Najnowsze artykuły

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci. Trzeba jednak mieć na względzie to, że wybór środków i...

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale także umiejętne łączenie składników aktywnych. To właśnie one odpowiadają za...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych każdy może odkryć, że Inka to coś więcej niż kawa...

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie, brakuje czasu, a ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po...

Musisz przeczytać

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych...

„Miękko” Niny Czarneckiej – nowa książka o wrażliwości i kobiecej sile

Czy w świecie, który nagradza twardość, stanowczość i perfekcję, jest jeszcze miejsce na delikatność? Nina Czarnecka, znana szerzej jako...

Błoga i pełna przyjemności jesień z kosmetycznymi niespodziankami od PURE BEAUTY!

Jesień to czas oddechu, otulenia i małych przyjemności tylko dla siebie. Gdy za oknem wiatr tańczy z liśćmi, coraz...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie