Potrzeba szybkiego pobudzenia to najczęstszy powód, dla którego rano i później w ciągu dnia sięgamy po kawę. Zawarta w niej kofeina odpowiada za zwalczanie uczucia senności i objawów zmęczenia, a także przedłuża naszą aktywność. Marząc o szybkiej dawce kawowej energii, zazwyczaj mamy na myśli małe i czarne espresso.

Pozytywne działanie kawy

Picie kawy sprawia nam przyjemność, bardzo pozytywnie wpływając na nasz nastrój i samopoczucie. Rano zapewnia większą energię na cały dzień i motywację do działania zarówno w domu, jak i w pracy. Już jedna filiżanka czarnego naparu sprawia, że inaczej patrzymy na świat, a czekające na nas obowiązki nie wydają się tak przytłaczające. Kofeina oprócz pobudzenia może przyczyniać się też do zmniejszenia bólów głowy, nawet tych wywołanych migreną. To właśnie małe espresso zawiera stosunkowo dużo kofeiny, a równocześnie jest wyjątkowo intensywne i aromatyczne. Praktycznie wszystkie napoje kawowe, takie jak popularne cappuccino, mocha, macchiato czy caffè latte są tworzone właśnie na jego bazie. W czasie mroźnej zimy gorąca i mocna kawa nie tylko nas pobudzi, ale również przyjemnie rozgrzeje od środka. Szczególnie jeśli zdecydujemy się na nietypowe, oryginalne połączenia smakowe proponowane przez portal przepisynakawe.pl.

Poprawne podawanie espresso

Wbrew temu, co wielu mniej obeznanym osobom się wydaje, espresso to nie tylko mała czarna kawa z ekspresu, podawana w filiżance. To zoptymalizowany ekstrakt z kawy, który trzeba umieć prawidłowo wykonać, by smakował tak, jak powinien. Najlepiej, gdy espresso jest przyrządzone ze świeżej kawy, z odpowiednio drobno zmielonych ziaren w optymalnej ilości, zaparzane przez ściśle określony czas wodą o konkretnej temperaturze podawanej pod specjalnym ciśnieniem. Poprawne espresso ma maksymalnie 50 ml pojemności, zaparzone jest z ok. 10 gramów drobno i świeżo zmielonej kawy w czasie około pół minuty. Zazwyczaj w ekspresach ciśnieniowych służących do robienia espresso mamy ciśnienie 9 barów i temperaturę wody 92 stopni Celsjusza.

Espresso powinno się podawać w grubej porcelanowej filiżance nieprzekraczającej 90 ml objętości. Można ją dodatkowo podgrzać, na przykład wkładając na chwilę do ciepłej wody przed wlaniem napoju. Bardzo ważną zasadą jest podawanie go maksymalnie w ciągu jednej minuty od momentu zaparzenia. Zwyczaj stawiania na stole wraz z espresso szklanki wody wziął się z Włoch, a jego celem jest możliwość dłuższego delektowania się małą ilością kawy. Podczas picia espresso regularne przepłukiwanie ust sprawia, że kolejny łyk kawy smakuje równie intensywnie jak ten pierwszy. Nie jest to jednak obowiązkowy element rytuału i podanie samej filiżanki czarnego naparu jest w tym przypadku równie poprawne.