Zioła znane są już od zarania dziejów. W średniowieczu zbieraniem ziół i ich suszeniem zajmowali się głównie mnisi, a leki wytwarzane niegdyś z ziół są znane i stosowane do dzisiaj.

Herbaty ziołowe i herbaty ziołowo-owocowe są smaczne, koją pragnienie, bardzo dobrze wpływają na organizm. Bardzo znane są herbaty zawierające suszone owoce głogu, suszone kwiaty hibiscusa, suszone jabłka bądź suszone owoce czarnego bzu.

Zanim sięgniesz po herbatę ziołową sprawdź jakie działanie mają poszczególne składniki

Hibiscus – dzięki niemu herbata ma ładny czerwony kolor. Hibiscus jest doskonałym źródłem witaminy C. Hibiscusowi także przypisuje się działanie oczyszczające organizm oraz działanie poprawiające przemianę materii.

Czarny bez – napar z czarnego bzu działa moczopędnie, przeciwgorączkowo oraz zmniejsza kruchość naczyń włosowatych.

Głóg – normalizuje krążenie i zwiększa wydolność serca.

Dzika róża – herbata sporządzona z dzikiej róży jest bardzo smaczna i zawiera dużo witaminy C.

Mięta– jest idealna na dolegliwości żołądkowo- jelitowe tj. jak niestrawność, nudności i bolesne skurcze żołądka. Mięta pobudza także wydzielanie żółci. Jednak osoby z nadkwasotą żołądka powinny jej unikać.

Chcesz sama przygotować herbatę ziołową? Nic prostszego!

Chcąc przygotować herbatę aromatyzowaną wymieszaj herbatę z ziołami. Wykorzystaj do tego herbatę czarną lub herbatę zieloną i wymieszaj je z ziołami w proporcji 1:1, czyli pół na pół.

 Do herbaty perfekcyjnie pasują takie dodatki jak:

  • mięta,
  • rumianek,
  • szałwia,
  • kwiat lipy,
  • owoc maliny,
  • kwiat lub owoc róży,
  • tymianek,
  • macierzanka,
  • melisa,
  • bazylia,
  • anyżek,
  • głóg.

Taki zestaw herbaciano-ziołowy można połączyć z dodatkiem korzennym – cynamonu, goździków czy suszonych skórek cytrusowych.

17.90
Na wagę Herbata Ziołowa Good Night 50g 240

16.90
Na wagę Herbata Owocowa Limoncello 497

Chcesz zaskoczyć rodzinę, przyjaciół? Koniecznie podaj im przygotowane przez siebie herbaty ziołowe!

Herbata „słoneczna sjesta”

  •  2 łyżeczki suszonej herbaty albo 2 torebki miętowej herbaty
  • 2 łyżeczki suszonego rumianku albo 2 torebki herbatki rumiankowej
  • sok z czarnej porzeczki
  • miód (nie jest konieczny)

Zioła zalej 4 szklankami wrzącej wody (najlepiej w termosie). Napar przecedź i dodaj do smaku sok z czarnej porzeczki. Osłodzić możesz miodem, ale niekoniecznie.

Herbata „słoneczna sjesta” doskonale gasi pragnienie, super wpływa na trawienie.

Swojska herbata malinowa

 Herbata malinowa od dawna stosowana  jest jako naturalne lekarstwo na przeziębienia. Żeby zrobić taką herbatę potrzebne są maliny, pędy i liście.

  1. Pędy najlepiej zrywać w okresie zimowym – pokroić na małe kawałki i wysuszyć.
  2. Z kolei wiosną zbieraj młode listki z malin i zasusz. Najlepiej użyć do tego suszarki do grzybów.
  3. Maliny wysusz tak jak liście.
  4. Wszystko razem wymieszaj i przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.