Więcej
    Strona głównaKulinariaJak Pan może Panie Pomidorze – pomidor w kuchni

    Jak Pan może Panie Pomidorze – pomidor w kuchni

    Pomidor może i to dużo. Oczywiście najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka, jednak z wartości odżywczych pomidorów możesz korzystać przez cały rok – cenne dla zdrowia substancje znajdują się także w przetworach zrobionych z pomidorów. Pomidory dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacniają odporność i przyspieszają gojenie się ran. Wystarczy, że zjesz w ciągu dnia sałatkę z dwóch pomidorów by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

    W pomidorach znajdziesz także witaminy z grupy B (korzystne działanie na układ nerwowy), witaminę PP (wpływa na metabolizm) i witaminę K( ma właściwości przeciwkrzepliwe).

    Pomidor jest bogaty w mikro-i makroelementy. Potas, który znajduje się w pomidorze dzięki działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Ale pomidor dostarcza również wapń, magnez, żelazo oraz bardzo rzadko spotykane w produktach spożywczych mangan, miedź czy kobalt.

    Nieoceniony w pomidorach jest likopen – barwnik, dzięki któremu pomidory mają kolor czerwony. Likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z całej grupy pochodnych karotenu. Ludzki organizm sam nie wytwarza likopenu, musisz więc go dostarczać z zewnątrz – i tu pomidor jest wyborem idealnym. A dieta bogata w likopen zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Likopen skutecznie pełni funkcję ochronną, jeżeli jest dostarczany organizmowi w odpowiednich ilościach. Powinnaś codziennie zjeść jednego pomidora, talerz zupy pomidorowej bądź łyżkę keczupu by spożyć zalecaną dzienną dawkę likopenu.

    Kiedy pomidor może zaszkodzić
    Z diety pomidorowej nie powinny korzystać osoby chore na reumatoidalne zapalenie stawów i dnę moczanową. Dobrze jest, żeby osoby cierpiące na zgagę również uważały na pomidory. Przy wrażliwym przewodzie pokarmowym należy pomidory obierać ze skórki- wystarczy je sparzyć żeby łatwo zeszła.

    Pomidory mogą uczulać dlatego powinny ich unikać matki karmiące, a dzieciom do diet należy pomidory wprowadzać stopniowo, żeby zmniejszyć ryzyko pojawienia się alergii.

    Pomidory – jak wybrać najlepsze

    • Najlepsze są pomidory dojrzałe i dobrze wybarwione, ponieważ zawierają więcej beta- karotenu i likopenu
    • Mocny aromat zazwyczaj oznacza, że pomidor dojrzewał naturalnie, a tym samym ma więcej witamin.
    • Pomidory należy kroić tuż przed ich podaniem. Pokrojone pomidory warto polać jak najszybciej sokiem z cytryny lub oliwą – w ten sposób zapobiegniesz wypłynięciu razem z sokiem cennych substancji.
    • Nie wolno łączyć ogórka z pomidorem, gdyż askorbinaza, która znajduje się w ogórku niszczy witaminę C
    • Pomidory świetnie komponują się ze świeżymi ziołami jak np. oregano, bazylią, rozmarynem.

    Pomidory faszerowane szynką i groszkiem

    Składniki

    • 8 pomidorów
    • 300g gotowanej wędzonej szynki w kawałku
    • 300g mrożonego groszku
    • 1 ogórek konserwowy
    • 5 łyżek majonezu
    • sól, pieprz, cukier

    Przygotowanie

    1. Groszek wrzuć do osolonego i osłodzonego kilkoma szczyptami cukru wrzątku, gotuj 8 minut.
    2. Ugotowany groszek odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
    3. Szynkę pokrój w drobną kostkę.
    4. Pokrojoną szynkę wymieszaj z posiekanym ogórkiem, groszkiem i majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem
    5. Z umytych pomidorów usuń szypułki i odetnij górną część- mniej więcej na ¼ wysokości pomidora.
    6. Przy pomocy specjalnej kulistej łyżeczki ostrożnie wydrąż pomidory.
    7. Wnętrza wydrążonych pomidorów oprósz solą i pieprzem.
    8. Pomidory nadziewaj sałatką z szynki i groszku tak, by na wierzchu wystawał kopczyk.
    9. Nadziewane pomidory przykryj górną częścią i ułóż na półmisku.

    Sałatka na szybko-pomidor, rukola, feta i jajka

    Składniki

    • 2 pomidory średniej wielkości lub kilka pomidorków koktajlowych
    • pół kostki sera fety
    • około 300 g rukoli
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • pieprz

    Przygotowanie

    1. Umytą rukolę porwij na kawałki.
    2. Umyte pomidory pokrój na kawałki (pomidorki koktajlowe wystarczy przeciąć na pół).
    3. Jajka i fetę pokrój na kawałki.
    4. Wszystkie składniki wymieszaj. Możesz doprawić pieprzem do smaku.

    Smacznego!

    Czy znasz te 4 ikony włoskiej kuchni?

    Czy szybkie gotowanie może być zdrowe?

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,949ObserwującyObserwuj