Pomidor może i to dużo. Oczywiście najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka, jednak z wartości odżywczych pomidorów możesz korzystać przez cały rok – cenne dla zdrowia substancje znajdują się także w przetworach zrobionych z pomidorów. Pomidory dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacniają odporność i przyspieszają gojenie się ran. Wystarczy, że zjesz w ciągu dnia sałatkę z dwóch pomidorów by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
W pomidorach znajdziesz także witaminy z grupy B (korzystne działanie na układ nerwowy), witaminę PP (wpływa na metabolizm) i witaminę K( ma właściwości przeciwkrzepliwe).
Pomidor jest bogaty w mikro-i makroelementy. Potas, który znajduje się w pomidorze dzięki działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Ale pomidor dostarcza również wapń, magnez, żelazo oraz bardzo rzadko spotykane w produktach spożywczych mangan, miedź czy kobalt.
Nieoceniony w pomidorach jest likopen – barwnik, dzięki któremu pomidory mają kolor czerwony. Likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z całej grupy pochodnych karotenu. Ludzki organizm sam nie wytwarza likopenu, musisz więc go dostarczać z zewnątrz – i tu pomidor jest wyborem idealnym. A dieta bogata w likopen zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Likopen skutecznie pełni funkcję ochronną, jeżeli jest dostarczany organizmowi w odpowiednich ilościach. Powinnaś codziennie zjeść jednego pomidora, talerz zupy pomidorowej bądź łyżkę keczupu by spożyć zalecaną dzienną dawkę likopenu.
Kiedy pomidor może zaszkodzić
Z diety pomidorowej nie powinny korzystać osoby chore na reumatoidalne zapalenie stawów i dnę moczanową. Dobrze jest, żeby osoby cierpiące na zgagę również uważały na pomidory. Przy wrażliwym przewodzie pokarmowym należy pomidory obierać ze skórki- wystarczy je sparzyć żeby łatwo zeszła.
Pomidory mogą uczulać dlatego powinny ich unikać matki karmiące, a dzieciom do diet należy pomidory wprowadzać stopniowo, żeby zmniejszyć ryzyko pojawienia się alergii.
Pomidory – jak wybrać najlepsze
- Najlepsze są pomidory dojrzałe i dobrze wybarwione, ponieważ zawierają więcej beta- karotenu i likopenu
- Mocny aromat zazwyczaj oznacza, że pomidor dojrzewał naturalnie, a tym samym ma więcej witamin.
- Pomidory należy kroić tuż przed ich podaniem. Pokrojone pomidory warto polać jak najszybciej sokiem z cytryny lub oliwą – w ten sposób zapobiegniesz wypłynięciu razem z sokiem cennych substancji.
- Nie wolno łączyć ogórka z pomidorem, gdyż askorbinaza, która znajduje się w ogórku niszczy witaminę C
- Pomidory świetnie komponują się ze świeżymi ziołami jak np. oregano, bazylią, rozmarynem.
Pomidory faszerowane szynką i groszkiem
Składniki
- 8 pomidorów
- 300g gotowanej wędzonej szynki w kawałku
- 300g mrożonego groszku
- 1 ogórek konserwowy
- 5 łyżek majonezu
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie
- Groszek wrzuć do osolonego i osłodzonego kilkoma szczyptami cukru wrzątku, gotuj 8 minut.
- Ugotowany groszek odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
- Szynkę pokrój w drobną kostkę.
- Pokrojoną szynkę wymieszaj z posiekanym ogórkiem, groszkiem i majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem
- Z umytych pomidorów usuń szypułki i odetnij górną część- mniej więcej na ¼ wysokości pomidora.
- Przy pomocy specjalnej kulistej łyżeczki ostrożnie wydrąż pomidory.
- Wnętrza wydrążonych pomidorów oprósz solą i pieprzem.
- Pomidory nadziewaj sałatką z szynki i groszku tak, by na wierzchu wystawał kopczyk.
- Nadziewane pomidory przykryj górną częścią i ułóż na półmisku.
Sałatka na szybko-pomidor, rukola, feta i jajka
Składniki
- 2 pomidory średniej wielkości lub kilka pomidorków koktajlowych
- pół kostki sera fety
- około 300 g rukoli
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pieprz
Przygotowanie
- Umytą rukolę porwij na kawałki.
- Umyte pomidory pokrój na kawałki (pomidorki koktajlowe wystarczy przeciąć na pół).
- Jajka i fetę pokrój na kawałki.
- Wszystkie składniki wymieszaj. Możesz doprawić pieprzem do smaku.
Smacznego!