Więcej
    Strona głównaKulinariaKuchnia Chińska cz. III – jak przyrządzać potrawy

    Kuchnia Chińska cz. III – jak przyrządzać potrawy

    Wszystkie składniki dania w kuchni chińskiej muszą być dokładnie pokrojone. Dzięki temu do ich spożywania nie trzeba używać sztućców, a wystarczą jedynie pałeczki. Używanie noża przy stole jest uważane wręcz za niestosowne.

    Zapewne na samą myśl o jedzeniu pałeczkami przechodzi Cię dreszcz, jednakże podobno łatwiej to zrobić niż wytłumaczyć. Może warto spróbować. Musisz tylko pamiętać, że końce obu pałeczek powinny być na tej samej wysokości. Na początku nie warto trenować na śliskich pieczarkach, ale z kurczakiem powinno już Ci pójść lepiej:)

    Kuchnia chińska – cięcie i krojenie

    Podczas przygotowywania potraw Chińczycy stosują różne techniki krojenia. Składniki kroją w plasterki, paseczki itd. Wszytko to ułatwia późniejsze spożywanie posiłku.

    Plasterki powinny mieć kształt prostokąta o bokach długości 1-8 cm i o grubości kartonu lub tektury.
    Jeśli plasterki mięsa są bardzo cienkie należy zamrozić je przed krojeniem.

    Paseczki – wymagają dużego nakładu pracy, powinny być mniej więcej wielkości zapałki.

    Kostka – powinna być wielkości kostki cukru. W tym celu najpierw kroi się składniki na grube paski, a potem w poprzek, w kostkę.

    „Diamenty”– tak przygotowuje się głównie twarde warzywa np. marchewkę. Najpierw kroi się warzywo po przekątnej, po każdym skośnym pionowym nacięciu przekręcić należy warzywo o 90 stopni i czynność powtórzyć.

    Siekanie – mięso kroić należy w cienkie paseczki, a potem w małą kostkę. Na końcu tnie się na bardzo drobne kawałki.

    Kuchnia chińska – gotowanie

    W kuchni chińskiej ogromne znaczenie przypisuje się czynnikom temperatury podczas gotowania, smażenia, parowania czy duszenia potraw. Jeżeli chodzi o gotowanie to wyróżnić można dwa sposoby: na czerwono i na biało. O metodzie na czerwono mówimy wtedy, kiedy do gotowania używany jest sos sojowy, natomiast potrawy na biało gotowane są w samej wodzie.

    W kuchni chińskiej wyróżnić można cztery stopnie gotowania:

    • na ostrym ogniu (aż kipi),
    • na średnim ogniu,
    • lekkie,
    • blanszowanie.

    Patrząc na cały proces przygotowania potraw przez Chińczyków to widać, że kuchnia chińska wymaga dużo pracy. Chińczycy bardzo starannie kroją składniki, przygotowują marynatę, przyrządzają sosy. Zwykły rodzinny posiłek składa się z czterech dań plus zupa, plus ryż. Natomiast w przygotowaniu proszonej kolacji obowiązują już inne zasady.

    Przygotowując potrawy po chińsku musisz pamiętać o przewodniej zasadzie kuchni chińskiej – jest to zasada harmonii i równowagi. Unikaj więc jednostajności w wyborze potraw i sposobów ich przyrządzania na przykład: po potrawie usmażonej na chrupko, w głębokim tłuszczu powinno pojawić się danie gotowane na parze z sosem, po ostrym raczej słodkie itd. Niestety zestawienie potraw nie jest takie łatwe, ale można się tego nauczyć.

    Na sam koniec naszej podróży kulinarnej podaję przepis na żeberka: może przypadną Ci do gustu:) A dlaczego przepis na żeberka? W Chinach żeberka cieszą się dużą popularnością – gotowane, pieczone oraz smażone. Serwowane są zarówno w barach jak i w kuchni domowej. Wypróbuj, polecam.

    zeberka po chinsku w marynacie

    Kuchnia chińska – żeberka smażone w woku

    Składniki

    • 1 kg żeberek
    • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • olej do smażenia
    • 2 łyżki mieszanki pieprzu z solą
    • Marynata:
      • 2 łyżki mieszanki pieprzu z solą
      • 2 łyżki sosu sojowego
      • 1 łyżeczka cukru
      • świeżo zmielony pieprz
      • 3 łyżki sherry

    Marynowanie

    1. Żeberka podziel, a następnie przekrój je na połowę. Każdy kawałek powinien mieć w granicach 5 centymetrów długości.
    2. Jeżeli żeberka są tłuste, usuń warstwę tłuszczu spomiędzy kości. Do przygotowania potrawy wykorzystaj zarówno żeberka jak i wycięte kawałki.
    3. W misce umieść mieszankę pieprzu z solą, sosem sojowym, cukier, pieprz i sherry – wymieszaj i dodaj żeberka.
    4. Żeberka pozostaw w marynacie na około 2 godziny, od czasu do czasu obracając żeberka na drugą stronę.
    5. Po dwóch godzinach wyjmij żeberka z marynaty, dokładnie odsącz i posyp mąką ziemniaczaną.
    6. Do gorącego woka wlej olej i rozgrzej do temperatury 180 stopni.
    7. Następnie usmaż żeberka.

    Smacznego!

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,950ObserwującyObserwuj