Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Mazurek kajmakowy – przepis na tradycję
Nie da się zaprzeczyć - świąteczną atmosferę tworzą nie tylko ludzie, z którymi spędzamy ten szczególny czas, ale też tradycyjne, świąteczne potrawy, które pojawiają się na naszych stołach od wielu pokoleń. Nieodzownym elementem zbliżających się świąt wielkanocnych są ciasta,...
Mała czarna, czyli historia kawy
Kawa, napój bez którego wiele z nas nie wyobraża sobie życia. Jednak zanim zaczęto się delektować kawą to musiało minąć dużo czasu. I kto by pomyślał, że początki kawy są związane z muzułmańskimi mnichami, którzy wykorzystywali ją, aby podtrzymać...
Smoothie – miksuj i chudnij!
Smoothie to przeciwieństwo popularnego shake, którego podstawą są produkty mleczne. Smoothie to koktajl bazujący przede wszystkim na owocach, który z powodzeniem może zastąpić śniadanie lub lunch. Oprócz tego, że uważany jest za bombę witaminową do jego zalet na pewno...
Wątróbki z żuławskich gęsi z malinami
Wątróbka z malinami to smaczny pomysł na obiad dla tych, którzy mają dosyć nudy w kuchni.
Produkty:
0,5 kg wątróbek gęsich
garść malin (mogą być mrożone)
2 duże cebule
1 słodka gruszka
sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Wątróbki oczyść, umyj oprósz pieprzem. Otocz je w mące, podsmaż i...
Kurczak czekoladowo-kawowy
Lubisz nietypowe połączenia smakowe? Kurczak przyprawiony kawą, podawany z sosem z białej czekolady z pewnością zachwyci na uroczystym obiedzie, a i przygotowany dla najbliższej rodziny na pewno na długo pozostanie w pamięci.
Kurczak czekoladowo-kawowy
Składniki:
Polędwiczki z kurczaka
5 łyżek drobno mielonej kawy
6...
Kotlety mielone z kapustą
Smaczne kotlety mielone z kapustą to idealny pomysł na obiad dla całej rodzinki. Do tych kotlecików można zrobić sos pomidorowy, grzybowy. Można je podawać z ziemniakami i surówką, z makaronem lub z kaszą. Produkty 1,25 kg kapusty włoskiej
30 dag...
Sandacz z grzybami w śmietanie
Z pewnością często słyszysz, że ryby powinny być stałym punktem w jadłospisie. Ale niestety wiele z nas nie jada ryb bo, albo ich nie lubi, albo nie umie odpowiednio przygotować. Może nasz przepis na sandacza w śmietanie zachęci do...
Ciasto z patelni lub ciasto z mikrofalówki
Potrzebujesz szybkiego ciasta, bo goście już stoją pod drzwiami? Przygotuj pyszne ciasto z patelni lub ciasto z mikrofalówki. Zachwycisz swoich gości przygotowując szybko ciasto, które niczym nie ustępuje deserom z piekarnika!
Ciasto śliwkowe z patelni
Składniki kilka śliwek
2 łyżki wody
...
Panierka do kurczaka na 3 sposoby
Kurczak w panierce zagościł w Polsce na stałe – kawałki kurczaka w chrupiącej panierce, oferowane przez jedną z sieci fast foodów zdobyły sobie wierne grono zwolenników. Jednak panierka do kurczaka ma różne oblicza – prezentujemy 3 sposoby na kurczaka...
Wołowina
Wołowina jest chudym czerwonym mięsem o dużej wartości odżywczej. Wołowina zawiera niewiele tłuszczu, jest bogata w białka, znaczące dla zdrowia witaminy i sole mineralne.
Zalety wołowiny
Wołowina zawiera dużo żelaza. A żelazo odpowiada za dostarczenie organizmowi tlenu za pośrednictwem układu krążenia....