Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Winna Turystyka! Czyli o istocie enoturystyki
Każdy turysta oczekuje od wyjazdu czegoś innego. Jedni chcą po prostu wypocząć inni zwiedzać kultowe miejsca, jeszcze inni chcą przeżyć przygodę. My mamy propozycję wakacji nawet dla koneserów dobrego wina. Dla tych, którzy kochają wino i wszystko to, co...
Croque monsieur i croque madame – najsłynniejsze francuskie tosty
Chcesz poczuć klimat francuskiej kawiarenki? Wystaw stolik na balkon lub taras i przygotuj słynne francuskie tosty. Croque monsieur i jego siostra - croque madame czyli „chrupiący pan” i „chrupiąca pani” to symbol tamtejszej kuchni. Pod skomplikowaną nazwą kanapki kryje...
Płatki kukurydziane – prawdziwa historia
Płatki kukurydziane są traktowane przez nas jako danie pożywne i błyskawiczne. Te, które mają mało cukru oraz innych kalorycznych składników, zaliczane są do zdrowej żywności. A płatki lubią zarówno małe dzieci jak i osoby dorosłe. Jednak ilu z nas...
Odpowiednie zachowanie przy stole
Odpowiednie zachowanie przy stole polega na elegancji jedzenia i przestrzeganiu ogólnie przyjętych zasad. A zachowanie dobrych manier czyni spożywanie posiłku rytuałem i sprawia o wiele więcej przyjemności niż zjedzony w szybkim tempie hamburger.
Żyjemy w czasach, w których lubimy się...
Jak Pan może Panie Pomidorze – pomidor w kuchni
Pomidor może i to dużo. Oczywiście najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka, jednak z wartości odżywczych pomidorów możesz korzystać przez cały rok - cenne dla zdrowia substancje znajdują się także w przetworach zrobionych z pomidorów. Pomidory dzięki...
Delikatność sufletu – suflet ze szpinakiem i suflet z serem
Suflet – czyli nic innego jak deser z utartych żółtek i ubitej piany. Suflet to danie niezwykle delikatne, przy czym delikatność sufletu uzyskujemy dzięki dużej zawartości piany z białek. Suflet podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Zimny suflet traci...
Coca Cola, niezmienna od XIX wieku
Logo Coca Coli jest znane na całym świecie. Charakterystyczne C z ogonkiem nieodmiennie kojarzy się z orzeźwiającym napojem w szklanych butelkach. Jednak jak zaczęła się historia Coca-Coli?
Trochę Historii
Początki Coca-Coli były zupełnie skromne - bez rozgłosu, bez wielkich zysków. Recepturę...
Kuchnia kanadyjska – kulinarna podróż do Kanady
Eskimosi i Indianie, pierwotni mieszkańcy Ameryki Północnej, mieli swe ciekawe i różnorodne sposoby na oryginalną a jednocześnie bardzo prostą kuchnię. Z ich doświadczenia narodziła się kanadyjska dieta naturalna.
Dieta Eskimosów i Indian była przede wszystkim dietą bardzo prostą. Klimat Kanady,...
Nie masz czasu na dietę? Korzystaj z gotowych produktów
Chcesz zgubić zbędne kilogramy przed nadchodzącym latem, a wciąż sięgasz po niezdrowe przekąski? Aby być w dobrej formie i zyskać szczupłą sylwetkę, wystarczy trochę zmienić dotychczasowe przyzwyczajenia. Nawet, jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie wieloskładnikowych dań, możesz wybierać spośród...
Czas na botwinę – dania z buraków
Buraki -dlaczego warto jeść? Są świetnym lekiem na anemię, obniżoną odporność, nadciśnienie oraz naturalnym suplementem dla kobiet ciężarnych. Zapewne trudno jest uwierzyć w to, że mały burak a tyle dobroci. Ale tak właśnie jest, a ta mała bulwa buraka...