Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to nie tylko wigilijna potrawa, ale to także doskonałe danie na każdy inny dzień.

Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami

Produkty

Ciasto

  • 400g mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • liść laurowy
  • sól, pieprz

Farsz

  • 750 g kapusty kiszonej
  • 40-60 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 5 łyżek masła

Przygotowanie farszu

  1. Grzyby namocz na co najmniej 2 godziny w 200 ml wody.
  2. W tym czasie kapustę zalej 200 ml wody, dodaj liść laurowy i gotuj 1 godzinę na wolnym ogniu.
  3. Po godzinie gotowania kapustę odcedź i posiekaj.
  4. Namoczone grzyby opłucz i zalej wodą, w której się wcześniej moczyły. Zanim zalejesz grzyby tą samą wodą przecedź ją przez gęste sito lub filtr do kawy. Gotuj 30 minut tak, żeby pod koniec gotowania prawie nie było płynu.
  5. Cebulę obierz i pokrój w krążki, zarumień na 2 łyżkach masła i razem z grzybami rozdrobnij w malakserze.
  6. Na patelni roztop resztę masła, włóż kapustę oraz grzyby i cały czas mieszaj. Podsmażaj kapustę z grzybami 8 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Po ostygnięciu farszu uformuj kulki trochę większe od orzecha laskowego.

Przygotowanie ciasta

  1. Mąkę przesiej i zrób w niej dołek, wbij jajko, wsyp szczyptę soli i zagnieć ciasto, dodaj 100 ml wody. Ciasto nie powinno być zbyt twarde. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm, nie zapominaj oprószać stolnicy mąką.
  3. Szklanką wykrawaj kółka o średnicy 5 cm, następnie na środek kółka kładź kulkę farszu, zegnij na pół, dokładnie zlepiaj brzegi i układaj na oprószonej mąką ściereczce.
  4. Pierogi wrzuć do dużej ilości, gotującej się osolonej wody.
  5. Ustaw taki ogień do gotowania, żeby po wrzuceniu pierogów woda jak najszybciej się ponownie zagotowała. Po zagotowaniu zmniejsz nieco ogień. Po 3 minutach od wypłynięcia pierogów na wierzch, zbierz je łyżką cedzakową (najlepiej drewniana lub plastikową) i ułóż na talerzach tak żeby na siebie nie nachodziły i polej stopionym masłem.

Smacznego!