KulinariaPierogi z kiszoną kapustą i grzybami

Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami

-

Pierogi z kapustą i grzybami to nie tylko wigilijna potrawa, ale to także doskonałe danie na każdy inny dzień.

Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami

Produkty

Ciasto

  • 400g mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • liść laurowy
  • sól, pieprz

Farsz

  • 750 g kapusty kiszonej
  • 40-60 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 5 łyżek masła

Przygotowanie farszu

  1. Grzyby namocz na co najmniej 2 godziny w 200 ml wody.
  2. W tym czasie kapustę zalej 200 ml wody, dodaj liść laurowy i gotuj 1 godzinę na wolnym ogniu.
  3. Po godzinie gotowania kapustę odcedź i posiekaj.
  4. Namoczone grzyby opłucz i zalej wodą, w której się wcześniej moczyły. Zanim zalejesz grzyby tą samą wodą przecedź ją przez gęste sito lub filtr do kawy. Gotuj 30 minut tak, żeby pod koniec gotowania prawie nie było płynu.
  5. Cebulę obierz i pokrój w krążki, zarumień na 2 łyżkach masła i razem z grzybami rozdrobnij w malakserze.
  6. Na patelni roztop resztę masła, włóż kapustę oraz grzyby i cały czas mieszaj. Podsmażaj kapustę z grzybami 8 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Po ostygnięciu farszu uformuj kulki trochę większe od orzecha laskowego.

Przygotowanie ciasta

  1. Mąkę przesiej i zrób w niej dołek, wbij jajko, wsyp szczyptę soli i zagnieć ciasto, dodaj 100 ml wody. Ciasto nie powinno być zbyt twarde. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm, nie zapominaj oprószać stolnicy mąką.
  3. Szklanką wykrawaj kółka o średnicy 5 cm, następnie na środek kółka kładź kulkę farszu, zegnij na pół, dokładnie zlepiaj brzegi i układaj na oprószonej mąką ściereczce.
  4. Pierogi wrzuć do dużej ilości, gotującej się osolonej wody.
  5. Ustaw taki ogień do gotowania, żeby po wrzuceniu pierogów woda jak najszybciej się ponownie zagotowała. Po zagotowaniu zmniejsz nieco ogień. Po 3 minutach od wypłynięcia pierogów na wierzch, zbierz je łyżką cedzakową (najlepiej drewniana lub plastikową) i ułóż na talerzach tak żeby na siebie nie nachodziły i polej stopionym masłem.

Smacznego!

Najnowsze artykuły

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie, brakuje czasu, a ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po...

„Miękko” Niny Czarneckiej – nowa książka o wrażliwości i kobiecej sile

Czy w świecie, który nagradza twardość, stanowczość i perfekcję, jest jeszcze miejsce na delikatność? Nina Czarnecka, znana szerzej jako...

Błoga i pełna przyjemności jesień z kosmetycznymi niespodziankami od PURE BEAUTY!

Jesień to czas oddechu, otulenia i małych przyjemności tylko dla siebie. Gdy za oknem wiatr tańczy z liśćmi, coraz...

Nowa era pielęgnacji: Resveratrol-Lift od Caudalie – młodsza i jędrniejsza skóra każdego dnia

Piękno przyszłości ma swoje źródło w naturze. Francuska marka Caudalie prezentuje przełomową linię Resveratrol-Lift – innowacyjną pielęgnację opartą na...

Musisz przeczytać

Błoga i pełna przyjemności jesień z kosmetycznymi niespodziankami od PURE BEAUTY!

Jesień to czas oddechu, otulenia i małych przyjemności tylko...

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie,...

Nowości MIYA Cosmetics – pielęgnacja skóry, wzmocnienie bariery hydrolipidowej i efekt glow

MIYA Cosmetics prezentuje serię innowacyjnych produktów, które odpowiadają na aktualne potrzeby skóry. Kosmetyki te wspierają mikrobiom, wzmacniają naturalną barierę...

NAOKO otwiera immersyjny butik w Manufakturze i prezentuje kolekcję BARBIE × NAOKO

Polska marka NAOKO wkracza w nowy rozdział swojej historii. W samym sercu łódzkiej Manufaktury otwarto NAOKO Studio – butik,...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie