W zasadzie rzeżucha kojarzy się z Wielkanocą. Mało kto wie, że rzeżucha to doskonałe źródło wartościowych składników odżywczych i powinno się ją spożywać nie tylko od święta. Niegdyś uważana była za doskonałe naturalne lekarstwo.
Pochodzenie rzeżuchy
Rzeżucha pochodzi z Afryki, uprawiano ją w starożytnej Grecji, Rzymie i Egipcie. U nas pojawiła się w XV wieku i od razu stała się popularna. Uznawana była za lekarstwo między innym regulujące zaburzenia tarczycy. Leczono nią rwę kulszową i bóle głowy. W wieku XX stosowano rzeżuchę w profilaktyce gruźlicy. Służyła do dezynfekowania jamy ustnej, wyprysków, owrzodzeń.
Rzeżucha – bogactwo witamin
Rzeżucha ma pikantny, ostry smak i intensywny zapach dlatego nie każdy ją lubi, ale naprawdę warto jadać rzeżuchę. Rzeżucha może dostarczyć organizmowi wielu cennych składników, witaminy: B1, B2, C, E, K, PP, kwas foliowy, żelazo, sole mineralne, magnez, chrom, fosfor, przyswajalny jod, siarkę.
Rzeżucha dodana do kanapek, sałatek wspomaga pracę trzustki. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Usuwa toksyny, obniża poziom cukru we krwi i zapobiega otyłości.
Rzeżuchę warto jadać w okresie wiosennym, kiedy organizm ma po zimie braki w witaminy i minerały. Można ją sama wyhodować w domu. Jeżeli chcesz dodawać rzeżuchę do potraw to najlepiej smakują młode listki.
Można też z niej zrobić naturalny kosmetyk. Sok z rzeżuchy ma działanie wybielające, dlatego też świetnie usuwa piegi i przebarwienia.
Jak wyhodować rzeżuchę?
- Do półmiska włóż zwilżoną wodą watę lub ligninę.
- Na watę posyp równomiernie nasiona rzeżuchy i pozostaw do wyrośnięcia (ok. 1,5 tygodnia).
- Półmisek postaw w słonecznym miejscu. Codziennie podlewaj rzeżuchę wodą (najlepiej zraszaczem). Po ok. 10 dniach możesz rzeżuchę ścinać i jeść.
Kiedy roślina wyrośnie możesz ją dodawać do kanapek, sałatek, świetnie smakuje jak dodatek do jajek.