Sezon na rabarbar

    -

    Rabarbar dotarł do Polski wiele wieków temu, kiedy transportowany był wypełnionymi po brzegi łodziami przez rzekę Wołgę… z dalekich Chin. To smakowite warzywo zyskało w naszym kraju niezwykłą popularność, a wielu z nas kojarzy się z błogim dzieciństwem spędzanym u babci i smakiem rabarbarowego kompotu, czy ciasta drożdżowego.

    Sezon na rabarbar trwa niezwykle krótko, dlatego, warto czerpać z niego jak najwięcej i spróbować przygotować potrawy z dzieciństwa w zupełnie nowej, bakaliowej odsłonie.

    Rabarbar ceniony jest przede wszystkim ze względu na swój kwaskowaty, orzeźwiający smak, który doskonale sprawdza się w chłodnych napojach i rewelacyjnie pasuje do słodkich potraw i deserów, ponieważ doskonale przełamuje smaki. Rabarbar można przygotować na tysiące sposobów. Dobrze smakuje duszony, gotowany czy pieczony. Zapiekamy go w drożdżowym cieście i pod kruszonką. Świetnie nadaje się również do przygotowania różnego rodzaju sosów. Smak rabarbaru można wzbogacać dodając do niego np. skórkę z cytryny, suszone owoce lub orzechy. W połączeniu z tymi składnikami tworzy np. delikatne musy lub sosy. Dodatkowo, ze względu na niepowtarzalny kolor, przygotowane z niego dania staną się również ozdobą naszego stołu.

    bakalland rabarbarowy crumblesm

    Rabarbarowy crumble z orzechami laskowymi i żurawiną z sokiem z granatu

    Składniki na nadzienie:

    • 500 g rabarbaru
    • 50 g cukru trzcinowego
    • Pół kilo truskawek
    • 1 łyżka masła
    • 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Składniki na kruszonkę

    • 150 g mąki pszennej
    • 100 g schłodzonego masła
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego
    • 100 g Orzechów laskowych Bakalland

    Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe paski. Przekładamy do garnka z cukrem, masłem, mąką ziemniaczaną i żurawiną. Całość mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu przez około 5 minut, do momentu aż składniki połączą się sobą. Gotowe nadzienie przekładamy do formy do pieczenia i układamy wokół niego plasterki truskawek. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Schłodzone, pokrojone w kostkę masło rozcieramy z mąką, następnie dodajemy cukier i posiekane orzechy laskowe. Gotową kruszonką posypujemy masę z rabarbaru i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 45 minut, aż kruszonką będzie złocista. Deser, najlepiej smakuje podany z lodami waniliowymi.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza