Szczawiany, czyli niewielkie kryształki wapnia pojawiają się w moczu całkiem naturalnie – jest to wynikiem naszej diety. U zdrowego człowieka jest ich jednak bardzo mało. Problem zaczyna pojawiać się wtedy, kiedy robi się ich za dużo. Nadmiar szczawianów powstaje wtedy, gdy w naszym organizmie jest za dużo magnezu, cytrynianów, wapnia i mukopolisacharydów. Ich nadmiar może wywołać kamicę nerkową. Wpływ na nie ma kwaśne pH. W efekcie substancje te nie mogą rozpuścić się w moczu. Zbierają się i tworzą kamienie nerkowe. Efektem może być atak kolki nerkowej. Niestety, jest to bardzo nieprzyjemna i bolesna dolegliwość.

Kto jest narażony na rozwój kamicy szczawianowej?

Kamica szczawianowa jest efektem zbyt wysokiego stężenia szczawianów w moczu. Schorzenie zasadniczo może pojawić się u każdego, ale można opisać pewne predyspozycje, które sprawiają, że jesteśmy na nie bardziej narażeni. Co się do nich zalicza?

  • skłonności genetyczne – złogi szczawianowe występują u kilku osób z rodziny
  • zespół złego wchłaniania
    •    choroby kostno-stawowe np. osteoporoza, które prowadzą do wydalania z moczem dużej ilości wapnia
    •    nadczynność tarczycy
    •    choroby jelit, np. choroba Leśniowskiego-Crohna
    •    nawracające zakażenia układu moczowego
    •    nadmierne spożycie witaminy C

Zalecenia w kamicy szczawianowej. Jak się chronić?

Jeżeli wiemy, że jesteśmy narażeni na rozwój kamicy szczawianowej, stosujmy się do zaleceń lekarzy. Istnieje kilka ważnych punktów, które pomogą nam zminimalizować ryzyko wystąpienia tej bolesnej przypadłości.
•    Stosujmy lekkostrawną dietę
•    Unikajmy produktów smażonych i panierowanych
•    Posiłki przygotowujmy na parze, duśmy, grillujmy czy pieczmy
•    Jedzmy regularnie, najlepiej 5-6 posiłków dziennie
•    Ostatni posiłek jedzmy co minimum 3 godziny przed pójściem spać
•    Jedzmy produkty bogate w błonnik, warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste
•    Pijmy odpowiednia ilość płynów, min. 2 litry wody mineralnej, do tego soki i herbatki owocowe

Czego należy unikać w diecie?

  • Soli kuchennej
    •    Przypraw zawierających w swoim składzie glutaminian sodu, ostrych przypraw – chilli, tabasco
    •    Tłuszczy i białka zwierzęcego (smalec, słonina, boczek, śmietana, tłuste wędliny)
    •    Czekolady
    •    Alkoholu
    •    Słodkich napojów

Dbajmy o zdrowie na co dzień

Dobrze dobrana dieta dla naszego organizmu to zbawienie, jest niezwykle ważna dla utrzymania dobrego zdrowia. Jeśli chcemy uniknąć kamicy nerkowej, ograniczmy potrawy bogate w szczawiany – bardzo ważne jest to, co jemy i ile jemy. Warto też wprowadzić do naszej diety ziołowe suplementy. Pamiętajmy też o systematycznym nawadnianiu organizmu. Na nasze zdrowie pozytywnie wpłynie też aktywność fizyczna, a im bardziej zadbamy o nasz organizm, tym lepiej będziemy się czuć.