Strona głównaKulinariaKobieta gotuje lepiej VEGECiasto czekoladowe z kremem kokosowym i truskawkami

    Ciasto czekoladowe z kremem kokosowym i truskawkami

    Czerwiec to miesiąc moich ulubionych owoców, czyli truskawek. Jeśli również jesteście wielbicielami tych owoców, z pewnością zasmakuje Wam to ciasto czekoladowe z kremem kokosowym i truskawkami!  

    Przepis na pierwszy rzut oka może wydawać się długi i trudny, ale w rzeczywistości wykonanie tego ciasta jest bardzo proste.

    Ciasto do biszkoptu przygotowuje się max. 5 min 🙂 Myślę, że spokojnie to ciasto można nazwać torcikiem, a jeśli upieczemy dwa biszkopty i zrobimy podwójną porcję masy kokosowej, to wyjdzie nam niczego sobie TORT przez duże T! 🙂 

    Składniki – biszkopt:

    • 2 szklanki mąki tortowej
    • ½ szklanki cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 3 łyżki kakao
    • szczypta soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ¾ szklanki oleju rzepakowego
    • 1 ½ szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego
    • 1 łyżka octu
    • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej 

    Składniki – krem:

    • 2 puszki mleka kokosowego – tłustej, gęstej części (WAŻNE – mleko musi być bardzo schłodzone, min. 24h w lodówce)
    • ⅓ szklanki cukru
    • 1 opakowanie śmietano-fix
    • 3  łyżki dżemu truskawkowego
    • świeże truskawki i inne owoce (najlepiej borówki, maliny, jeżyny)

    Wykonanie:

    • W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól.
    • W osobnej misce mieszamy mleko migdałowe, olej, ocet oraz sodę oczyszczoną. Wlewamy do dużej miski z mąką i energicznie mieszamy.
    • Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica ok. 21 cm). Pieczemy 45 minut w 180 stopniach C.
    • Gęstą część mleka kokosowego ubijamy na puszystą masę mikserem na najwyższych obrotach, stopniowo dodając cukier, a pod koniec śmietano-fix. Ubitą masę kokosową wkładamy do lodówki do schłodzenia.
    • W tym czasie, upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół. Na pierwszą warstwę biszkoptu nakładamy dżem truskawkowy, a następnie połowę masy kokosowej. 
    • Kolejno druga warstwa biszkoptu, a na nią reszta masy kokosowej – rozsmarowujemy na górze oraz bokach. Na górze układamy świeże truskawki oraz inne owoce. Wszelkie dekoracje wg własnego uznania 🙂 Ja na bokach starłam gorzką czekoladę. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

    image 50389505

     

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,919ObserwującyObserwuj