Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową
Wszystkim tym, którzy co i rusz poszukują nowych przepisów na słodkie smakołyki, polecamy przepis na ciasto biszkoptowe nasączone herbacianym naparem i przełożone konfiturą jeżynową. Owoce te posiadają wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, ponieważ zawierają naturalne antyoksydanty. Ponadto...
Korzenne ciasto gruszkowe
Gdy jesień już na dobre zagościła za oknem, czas na wykorzystanie zebranych owoców. Nasza propozycja to ciasto z gruszkami, z obowiązkowym dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych: cynamonu i gałki muszkatołowej. Składniki: Kilka obranych i wydrylowanych gruszek
3/4 szklanki cukru i 2...
Łatwe, smaczne i zdrowe – zupy kremowe
Pomysłów na łatwe, smaczne i zdrowe zupy kremowe jest co niemiara. Na pewno zadajesz sobie pytanie - jak takie przetwarzanie warzyw ma ochronić ich walory zdrowotne i jak ich przegotowywanie ma sprawić, że będzie to proces krótkotrwały? Rozwiejemy twoje...
4 potrawy z dynią i bakaliami w roli głównej, które skradną Twoje serce
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Już sam wygląd i intensywny kolor tego warzywa wprawia nas w doskonały nastrój. Dynia ma rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie i urodę, a w połączeniu z bakaliami, tworzy doskonałą bombę witaminową, która przyda się...
Dlaczego bekon jest tak popularny?
Za co kochamy bekon? Dlaczego Polacy tak chętnie dodają go do wielu dań? Postanowiliśmy to sprawdzić – tym bardziej, że fenomen popularności tej wędzonki fascynował naukowców już od bardzo dawna, a producenci nieustannie oferują nowe produkty z boczkiem w...
Jagody goji – zakochaj się w czerwonych diamentach
Często nazywane są "najzdrowszymi owocami świata". Zajmują szczególne miejsce w historii i tradycji żywienia człowieka, w tym medycynie tybetańskiej, gdzie przypisuje się im długowieczność, urodę i odporność. Zachwycają się nią gwiazdy na całym świecie, a ich dużą fanką jest...
Kalafior po chińsku w kokosowej panierce
Kalafior można podawać na wiele sposobów - poza klasycznym gotowanym z bułką tartą, placuszkami czy pizzą kalafiorową dobrze czuje się w towarzystwie orientalnych sosów. Przedstawiamy nasz przepis na kalafiora pieczonego w kokosowej panierce, z miodowo-sojowym sosem. Smacznego! Składniki: 1 średni...
Słodkie a’la tiramisu z żurawiną
Ze śmietaną, owocowy, czekoladowy, a może z nutką pikanterii? – desery zaskakują smakiem i propozycjami podania. Wybór przekąski często zależy od dostępności owoców sezonowych i tego, na co w danej chwili mają ochotę najbliżsi. Marka Siesta proponuje przepis na...
Sprawdź przepisy na 4 popularne dania w wegetariańskich odsłonach
Podstawą wielu przepisów popularnych w tradycyjnej kuchni polskiej jest mięso. W zasadzie każda tradycyjna zupa, według pewnego stereotypu, powinna zostać przyrządzona na bazie wywaru mięsnego. Dla wielu z nas burgery bez mięsa wydają się niemożliwe do realizacji, makaron bez...
Słodko-pikantny kurczak
Szukasz przepisu, który będzie jednocześnie prosty i wyszukany? Wypróbuj orientalnego kurczaka w słodko-pikantnym sosie i zakochaj się w mieszance aromatów! Składniki 1kg piersi z kurczaka
olej sezamowy
sól, pieprz
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka ziaren sezamu
...