Kulinaria

Mandarynki na słodko i słono – przepisy, które Cię zachwycą!

Owoce cytrusowe mają wielu wielbicieli na całym świecie. Jednym z najpopularniejszych cytrusów jest mandarynka – nazywana młodszą i słodszą siostrą pomarańczy. To owoc, który jest niezwykle ceniony w przemyśle perfumeryjnym, ponieważ pozyskiwany z niego olejek pięknie pachnie i doskonale...

Wytrawne placki ziemniaczane z pastą z bakłażana – wypróbuj, a pokochasz ten smak!

Placki ziemniaczane to potrawa, która od lat króluje na polskich stołach. To pyszne, chrupiące danie powstaje z tartych ziemniaków. Warto jednak nieco odejść od tradycji i spróbować ich w połączeniu z pastą z bakłażana, która nada klasycznym plackom ziemniaczanym...

Sałatka z arbuza śliwek kalifornijskich fety i mięty

Sałatka z arbuzem, fetą i suszonymi śliwkami to aromatyczna, lekka przekąska na popołudniowy posiłek. Jeśli szukasz przepisu na szybkie danie o niebanalnym smaku, to przepis dla Ciebie! Składniki: 0,4 kg arbuza 10 dkg śliwek kalifornijskich 15 dkg fety listki mięty Sos: ...

Cannoli – sycylijskie ciastka-rurki z kremem

Cannoli – sycylijskie ciastka-rurki z kremem to doskonały deser. Pasują do świeżych owoców, do herbaty, a schłodzony krem zastąpi lody w upalne popołudnie. A do tego całkiem łatwo je przyrządzić! Składniki Na ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki...

3 pasty warzywne na letnie kanapki

Lato to czas kulinarnych eksperymentów. Obfitość świeżych warzyw i owoców zachęca, by stosować je w nietypowych rolach – stąd nasze przepisy na smaczne kanapki z pastami warzywnymi. Smacznego! Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem Składniki: cebula - 1kg cukier brązowy trzcinowy...

Polskie „superfoods” czyli dlaczego warto sięgać po rodzime warzywa i owoce

„Superfoods” to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują lokalne sezonowe warzywa i owoce. „Super żywność” naturalnego pochodzenia zawiera cenne dla organizmu składniki oraz posiada niezwykłe wartości odżywcze. O tym, jakie bogactwo kryje się w...

Chłodnik – zupa na upalne dni

Chłodnik to zupa nieodmiennie kojarząca się z początkiem lata. Botwinka i rzodkiewka świetnie sprawdzają się w roli orzeźwiającej zupy z lodówki, dlatego gorąco zachęcamy do jej przygotowania – zwłaszcza, że na termometrach znów temperatury są wysokie... Składniki: pęczek botwinki 1...

Alternatywna kanapka z indykiem

Dzień przeciętnej Polki zazwyczaj zaczyna się od kanapki. W badaniu „Style śniadaniowe wśród Polek”, większość respondentek wskazała, że w dni powszednie wybiera właśnie ten rodzaj dania. Poranny posiłek jest zazwyczaj komponowany na bazie czterech grup produktów: wędlin, pieczywa jasnego...

Jakie przyprawy do mięsa?

Sól, pieprz, mieszanka ziołowa do mięs – znasz to? Przyprawy pomagają podkreślić smak różnych gatunków mięsa, pogłębić i rozwinąć go, a nawet ułatwić jego późniejsze trawienie. Podpowiadamy, jakie przyprawy do mięsa drobiowego, jakie pasują do wołowiny, a czym najlepiej...

Sałatka z rukolą gruszką i parmezanem

Sałatka z rukolą gruszką i parmezanem Lato to doskonała pora na kulinarne eksperymenty z lekkimi daniami. Jeśli szukasz czegoś aromatycznego, lekkostrawnego i smacznego, wypróbuj nasz przepis na włoską sałatkę z rukolą, gruszkami, pomidorkami, parmezanem i szynką parmeńską. Składniki garść rukoli 1...

Polecane

Social Media

8,530FaniLubię
1,640ObserwującyObserwuj