Kulinaria

Dzień z serem cheddar

Ser cheddar to doskonały wybór, jeśli szukasz uniwersalnego sera do zastosowania w kuchni. Ten dość twardy, kruchy ser, dzięki swojemu lekko pikantnemu smakowi doskonale łączy się zarówno z potrawami pikantnymi jak i słodkimi. Zobacz, jak różnorodne przepisy można dzięki...

Tartowy zawrót głowy

Słodkości na polskich stołach mogą pojawiać się w formie tortów, ciast, placków, babeczek, deserów z kremem, budyniem czy lodami i bitą śmietaną czy coraz modniejszych tart. Czym jest tarta i jakie przepisy na nią są warte polecenia? Czym jest tarta? Słowo...

3 zaskakujące pomysły na drinki z whisky

Whisky to trunek powstający w toku destylacji zacieru zbożowego, który potem przez określony czas (zazwyczaj kilku lat) dojrzewa w beczkach. Unikalny smak whisky sprawia, że doskonale nadaje się ona do przyrządzania drinków - zdecydowanie najlepszym do tego gatunkiem jest...

Wino skrojone na miarę

Zapewne wiele z nas przeżywa ten dylemat stojąc przed półką sklepową – po wyglądzie etykiety nie poznamy, czy zawartość butelki będzie nam smakować. Dysponujemy oczywiście podstawowymi informacjami – widzimy, czy wino jest słodkie czy wytrawne, czerwone czy białe, w...

Jak przygotować domowy pasztet z kurczaka?

Delikatne, miękkie mięso drobiowe, a w szczególności mięso z kurczaka jest nie tylko niezwykle smaczne, ale przede wszystkim zawiera wiele drogocennych witamin oraz składników odżywczych. Mięso drobiowe jest bardzo proste w obróbce, dzięki czemu daje szerokie możliwości przygotowywania różnorodnych,...

Tradycyjne ciasta i przysmaki w kuchni polskiej

Jabłeczniki, babki czy mazurki – to typowo polskie ciasta, które goszczą na naszych stołach od wielu lat. Tradycyjne polskie przepisy w najróżniejszych odsłonach to doskonały przykład na to, że polska kuchnia ma się czym pochwalić. Kuchnia włoska, meksykańska czy azjatycka...

Nie tylko w chińskiej kuchni – zalety makaronu sojowego

Choć w powszechnej świadomości pochodzenie makaronu wiele osób wiąże z Włochami, to jednak kolebkę tego produktu stanowią starożytne Chiny. To stamtąd sprowadzono (i zmodyfikowano recepturę na) makaron. W Chinach oraz innych państwach azjatyckich najpopularniejsze pozostają potrawy z dodatkiem makaronów...

Krewetki na 3 sposoby [PRZEPISY]

Krewetki niegdyś były uważane za danie wykwintne, goszczące wyłącznie na stołach najzamożniejszych. Dzisiaj jednak krewetki (jak i inne owoce morza) kupisz w każdym większym sklepie – dlatego warto nauczyć się, jak je przyrządzać! Krewetki w cieście piwnym Krewetki smażone na głębokim...

4 przepisy na rozgrzewające drinki z whisky

Przygotowywane na imprezę lub dla własnej przyjemności drinki powinny być dostosowane do pory roku i związanego z nią nastroju. Na jesienne wieczory idealne są rozgrzewające i pobudzające drinki, w szczególności takie, w których składzie znajdują się przyprawy korzenne –...

Lód, mięta i wódka – sposoby na upalną imprezę

Okres wakacyjny to czas, kiedy nasze myśli krążą przede wszystkim wokół odpoczynku i relaksu, dzięki którym możemy odstresować się po pełnym roku zmożonej pracy. Regeneracja sił łączona jest nierzadko z wieloma wspaniałymi imprezami, w ramach których poznajemy nowych ludzi...

Polecane

Social Media

8,530FaniLubię
1,640ObserwującyObserwuj