Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Dzień z serem cheddar
Ser cheddar to doskonały wybór, jeśli szukasz uniwersalnego sera do zastosowania w kuchni. Ten dość twardy, kruchy ser, dzięki swojemu lekko pikantnemu smakowi doskonale łączy się zarówno z potrawami pikantnymi jak i słodkimi. Zobacz, jak różnorodne przepisy można dzięki...
Tartowy zawrót głowy
Słodkości na polskich stołach mogą pojawiać się w formie tortów, ciast, placków, babeczek, deserów z kremem, budyniem czy lodami i bitą śmietaną czy coraz modniejszych tart. Czym jest tarta i jakie przepisy na nią są warte polecenia?
Czym jest tarta?
Słowo...
3 zaskakujące pomysły na drinki z whisky
Whisky to trunek powstający w toku destylacji zacieru zbożowego, który potem przez określony czas (zazwyczaj kilku lat) dojrzewa w beczkach. Unikalny smak whisky sprawia, że doskonale nadaje się ona do przyrządzania drinków - zdecydowanie najlepszym do tego gatunkiem jest...
Wino skrojone na miarę
Zapewne wiele z nas przeżywa ten dylemat stojąc przed półką sklepową – po wyglądzie etykiety nie poznamy, czy zawartość butelki będzie nam smakować. Dysponujemy oczywiście podstawowymi informacjami – widzimy, czy wino jest słodkie czy wytrawne, czerwone czy białe, w...
Jak przygotować domowy pasztet z kurczaka?
Delikatne, miękkie mięso drobiowe, a w szczególności mięso z kurczaka jest nie tylko niezwykle smaczne, ale przede wszystkim zawiera wiele drogocennych witamin oraz składników odżywczych. Mięso drobiowe jest bardzo proste w obróbce, dzięki czemu daje szerokie możliwości przygotowywania różnorodnych,...
Tradycyjne ciasta i przysmaki w kuchni polskiej
Jabłeczniki, babki czy mazurki – to typowo polskie ciasta, które goszczą na naszych stołach od wielu lat. Tradycyjne polskie przepisy w najróżniejszych odsłonach to doskonały przykład na to, że polska kuchnia ma się czym pochwalić.
Kuchnia włoska, meksykańska czy azjatycka...
Nie tylko w chińskiej kuchni – zalety makaronu sojowego
Choć w powszechnej świadomości pochodzenie makaronu wiele osób wiąże z Włochami, to jednak kolebkę tego produktu stanowią starożytne Chiny. To stamtąd sprowadzono (i zmodyfikowano recepturę na) makaron. W Chinach oraz innych państwach azjatyckich najpopularniejsze pozostają potrawy z dodatkiem makaronów...
Krewetki na 3 sposoby [PRZEPISY]
Krewetki niegdyś były uważane za danie wykwintne, goszczące wyłącznie na stołach najzamożniejszych. Dzisiaj jednak krewetki (jak i inne owoce morza) kupisz w każdym większym sklepie – dlatego warto nauczyć się, jak je przyrządzać!
Krewetki w cieście piwnym
Krewetki smażone na głębokim...
4 przepisy na rozgrzewające drinki z whisky
Przygotowywane na imprezę lub dla własnej przyjemności drinki powinny być dostosowane do pory roku i związanego z nią nastroju. Na jesienne wieczory idealne są rozgrzewające i pobudzające drinki, w szczególności takie, w których składzie znajdują się przyprawy korzenne –...
Lód, mięta i wódka – sposoby na upalną imprezę
Okres wakacyjny to czas, kiedy nasze myśli krążą przede wszystkim wokół odpoczynku i relaksu, dzięki którym możemy odstresować się po pełnym roku zmożonej pracy. Regeneracja sił łączona jest nierzadko z wieloma wspaniałymi imprezami, w ramach których poznajemy nowych ludzi...