Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Sezon na szparagi
Szparagi to warzywa, na których pojawienie się z utęsknieniem czeka wielu z nas. Pęczki świeżych szparagów pojawiają się na początku maja, a sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni. Warto więc wykorzystać ten czas i uwzględnić je w swojej...
Kuchnia Szkocji – cechy charakterystyczne
Kuchnia szkocka czerpie wiele z wpływów nordyckich oraz zwyczajów kultury Celtów. Łączące nizinny i górski krajobraz z rozbudowanym wybrzeżem tereny Szkocji stały się w naturalny sposób krajem pasterzy, w których diecie dominowały ryby, mięso oraz nabiał.
Tak było mniej...
Biała kiełbasa na 2 sposoby, czyli przysmak na wielkanocny stół
Biała kiełbasa pieczona i gotowana z przyprawami zawsze znajdą swoje miejsce na Wielkanocnym stole.
Biała kiełbasa pieczona
Produkty:
800g białej kiełbasy
3 cebule
5 łyżek oleju
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
8 ziarenek pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Olej połącz z posiekaną cebulą,...
Chrzan – dodatek w trzech odsłonach na wielkanocny stół
Chrzan jest smaczny i zdrowy oraz idealny na wielkanocny stół jako dodatek do mięs, jajek i szyneczki.
Chrzan ze śmietaną
Produkty
200g świeżego chrzanu w korzeniu
sok z 1 cytryny
150 ml kwaśnej śmietany
sól, cukier
Przygotowanie:
Chrzan umyj, oskrob, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach...
Wielkanocny barszcz biały z kiełbasą
Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem to ponadczasowy klasyk wielkanocny. Jeśli jeszcze nie przygotowałaś tej aromatycznej zupy skorzystaj z naszego przepisu!
Składniki
400g żeberek wieprzowych
200g wędzonego boczku
200g białej kiełbasy
2 szklanki soku z kwaszonych ogórków lub 2 szklanki zakwasu razowego
śmietana
3 marchewki
2 pietruszki
2...
Mazurek – najbardziej wykwintne polskie ciasto
Jeśli chodzi o polskie tradycje wielkanocne, nie sposób nie wspomnieć o mazurku. Bogato zdobione, słodkie, aromatyczne kruche ciasto to jedna z ikon świąt Wielkiejnocy. Poznaj historię mazurka opowiedzianą przez mistrza kuchni Mirka Drewniaka.
Polskie święta – Mazurek już nie tak...
Likiery ziołowe – na zdrowie!
Likiery ziołowe, poza swoimi walorami smakowymi, mają jeszcze jedną zaletę. Mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Ich zdrowotne właściwości wynikają z historii tego rodzaju trunków. Likiery, w przeszłości, wytwarzane były głównie przez lekarzy oraz mnichów. Ich prawdziwy rozkwit...
Wielkanocna baba wczoraj i dziś
Jeśli wierzyć tradycji, nieudana baba wielkanocna jest kompromitującym dowodem żenujących umiejętności kulinarnych pani domu. Być może dlatego nie każda z nas decyduje się upiec babę samodzielnie? A przecież obecnie to takie proste.
Kto by się dzisiaj przejmował przesądami? Przecież nie...
Full English breakfast – energetyczne śniadanie na długi dzień
Sadzone jajko, parówka lub kiełbaska, bekon, fasolka w sosie pomidorowym i tosty to podstawowe składniki angielskiego… śniadania. Często nie rozumiemy tego połączenia i podchodzimy do niego sceptycznie. Zdanie zmienia się jednak już po pierwszym kęsie. Dziś obfite śniadania nie są...
Jajka faszerowane z bakaliami Bakalland
Wielkanoc to chwila wolnego czasu, rodzinnych spotkań i pyszności na stole. Teraz razem z marką Bakalland możesz sprawić, by tradycyjne smaki nabrały nowego wyrazu. Wypróbuj przepis na jajka faszerowane z bakaliami.
Jajka faszerowane z bakaliami
Składniki
3 jaja ugotowane na twardo
1/4...