Kulinaria

Sezon na szparagi

Szparagi to warzywa, na których pojawienie się z utęsknieniem czeka wielu z nas. Pęczki świeżych szparagów pojawiają się na początku maja, a sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni. Warto więc wykorzystać ten czas i uwzględnić je w swojej...

Kuchnia Szkocji – cechy charakterystyczne

Kuchnia szkocka czerpie wiele z wpływów nordyckich oraz zwyczajów kultury Celtów. Łączące nizinny i górski krajobraz z rozbudowanym wybrzeżem tereny Szkocji stały się w naturalny sposób krajem pasterzy, w których diecie dominowały ryby, mięso oraz nabiał. Tak było mniej...

Biała kiełbasa na 2 sposoby, czyli przysmak na wielkanocny stół

Biała kiełbasa pieczona i gotowana z przyprawami zawsze znajdą swoje miejsce na Wielkanocnym stole. Biała kiełbasa pieczona Produkty: 800g białej kiełbasy 3 cebule 5 łyżek oleju 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 8 ziarenek pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Olej połącz z posiekaną cebulą,...

Chrzan – dodatek w trzech odsłonach na wielkanocny stół

Chrzan jest smaczny i zdrowy oraz idealny na wielkanocny stół jako dodatek do mięs, jajek i szyneczki. Chrzan ze śmietaną Produkty 200g świeżego chrzanu w korzeniu sok z 1 cytryny 150 ml kwaśnej śmietany sól, cukier Przygotowanie: Chrzan umyj, oskrob, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach...

Wielkanocny barszcz biały z kiełbasą

Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem to ponadczasowy klasyk wielkanocny. Jeśli jeszcze nie przygotowałaś tej aromatycznej zupy skorzystaj z naszego przepisu! Składniki 400g żeberek wieprzowych 200g wędzonego boczku 200g białej kiełbasy 2 szklanki soku z kwaszonych ogórków lub 2 szklanki zakwasu razowego śmietana 3 marchewki 2 pietruszki 2...

Mazurek – najbardziej wykwintne polskie ciasto

Jeśli chodzi o polskie tradycje wielkanocne, nie sposób nie wspomnieć o mazurku. Bogato zdobione, słodkie, aromatyczne kruche ciasto to jedna z ikon świąt Wielkiejnocy. Poznaj historię mazurka opowiedzianą przez mistrza kuchni Mirka Drewniaka. Polskie święta – Mazurek już nie tak...

Likiery ziołowe – na zdrowie!

Likiery ziołowe, poza swoimi walorami smakowymi, mają jeszcze jedną zaletę. Mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Ich zdrowotne właściwości wynikają z historii tego rodzaju trunków. Likiery, w przeszłości, wytwarzane były głównie przez lekarzy oraz mnichów. Ich prawdziwy rozkwit...

Wielkanocna baba wczoraj i dziś

Jeśli wierzyć tradycji, nieudana baba wielkanocna jest kompromitującym dowodem żenujących umiejętności kulinarnych pani domu. Być może dlatego nie każda z nas decyduje się upiec babę samodzielnie? A przecież obecnie to takie proste. Kto by się dzisiaj przejmował przesądami? Przecież nie...

Full English breakfast – energetyczne śniadanie na długi dzień

Sadzone jajko, parówka lub kiełbaska, bekon, fasolka w sosie pomidorowym i tosty to podstawowe składniki angielskiego… śniadania. Często nie rozumiemy tego połączenia i podchodzimy do niego sceptycznie. Zdanie zmienia się jednak już po pierwszym kęsie. Dziś obfite śniadania nie są...

Jajka faszerowane z bakaliami Bakalland

Wielkanoc to chwila wolnego czasu, rodzinnych spotkań i pyszności na stole. Teraz razem z marką Bakalland możesz sprawić, by tradycyjne smaki nabrały nowego wyrazu. Wypróbuj przepis na jajka faszerowane z bakaliami. Jajka faszerowane z bakaliami Składniki 3 jaja ugotowane na twardo 1/4...

Polecane

Social Media

8,530FaniLubię
1,640ObserwującyObserwuj