Kulinaria

Gin Collins – i inne drinki z ginem

Gin, jako baza do różnego rodzaju drinków, sprawdza się doskonale. Jego wyrazisty, gorzki i cierpki smak, który jest wynikiem połączenia spirytusu z jagodami jałowca, a także z owocami cytrusowymi np. cytryną czy gorzką skórka pomarańczową wspaniale komponuje się z...

Przepis na herbatniki

Herbatniki jak u babci, łatwe do zrobienia i super smakują do kawy czy herbatki. Produkty 13 dag cukru 25 dag mąki pszennej 15 dag masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu garść rodzynek aromat rumowy Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon wymieszaj z cukrem...

Herbata biała

Biała herbata jest najdroższym i najrzadziej spotykanym gatunkiem herbaty. Jednocześnie cieszy się ona największym uznaniem smakoszy tego napoju. Ten rodzaj herbaty wytwarzany jest przede wszystkim w Chinach, a jego produkcja podlega pewnym limitom i rygorystycznie przestrzeganym regułom. Dodatkowym dowodem potwierdzającym...

Sałatka z łososiem i papryką

Sałatka z łososiem i papryką jest dobra na każdą porę dnia. Jest to doskonały pomysł zarówno na imprezę jak i na co dzień. Produkty 10 dag mieszanki sałat 20 dag fileta z łososia czerwona i żółta papryka pęczek dymki ...

Wybieramy najlepszy garnek

Naczynia kuchenne kupuje się raz i na bardzo długi czas. Dotyczy to garnków, patelni, rondli. Im lepszej jakości jest zakup, tym dłużej cieszymy się nabytkiem. I tym zdrowsza jest również rodzina. Podejdź do półki w sklepie z artykułami kuchennymi. Albo...

Ziemniaki z ziołami obtoczone w mące

Ziemniaki z ziołami to łatwy i szybki sposób na ziemniaki inaczej. Produkty: 6-8 ziemniaków równej wielkości 70g mąki sól, pieprz 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka szczypiorku 3 łyżki masła 3 małe ząbki czosnku 1 liść laurowy Przygotowanie: Ziemniaki umyj, obierz i pozostaw w całości. Mąkę wymieszaj z solą,...

Być lub nie być – czyli wszystko o dodatkach do żywności

Substancje oznaczone symbolem E coraz częściej budzą nasze wątpliwości. Wiele osób zanim wrzuci produkt do koszyka, uważnie sprawdza skład. Szczególnie czujni są rodzice, alergicy, ale także osoby, które chcą się zdrowo odżywiać. Warto przejąć od nich ten zwyczaj i...

Gastronomiczne trendy na rok 2015

Gdyby kilka lat temu, ktoś miał przewidzieć, czym będziemy żywić się w 2015 roku, pewnie stawiałby na makdonaldyzację rzeczywistości kulinarnej. Całe szczęście – mocno by się pomylił. Z roku na rok (także polska kuchnia) idzie w coraz zdrowszą stronę,...

W czym tkwi tajemnica pysznej pizzy

Pizza pizzy nie równa i wie o tym każdy, kto próbował tego rodzaju przekąski nie raz i w różnych lokalach. Nie wszędzie ciasto smakuje tak samo i nie zawsze dobrane dodatki czy sosy rzeczywiście dobrze się komponują. Można się...

Kiełbaski inaczej

Kiełbaski są dobre na każdą okazję i lubią je zarówno duzi jak i mali. Produkty: duży ziemniak pokrojony w plastry na 1cm grubości 1 łyżka oleju 1/2 posiekanej cebuli 4 kiełbaski 1 nieduży pasternak pokrojony w plastry 1 jabłko obrane i pokrojone w plastry 1 nieduża marchew...

Polecane

Social Media

8,530FaniLubię
1,640ObserwującyObserwuj